Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Ždanokas lauri košāki. Pagaidām

© F64 Photo Agency

«Jūsu ekselences vēstnieki! Es zinu, ka daudzi jūsu valstīs uzdod sev jautājumu par šo Latvijas fenomenu, kāpēc tā tik ļoti ienīst savu lielo austrumu kaimiņu? Jo racionāla izskaidrojuma tam nav,» tradicionālajās ārpolitikas debatēs, kas nule notika Saeimā, teica deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (Saskaņa), tas pats, kurš, savulaik startējis no Zatlera Reformu partijas, 2013. gadā kļuva par LR izglītības un zinātnes ministru.

Viņu atbalstīja zatleristi, Vienotība un daļa no Saskaņas, un beigu beigās - arī Nacionālā apvienība. ZZS balsojumā nepiedalījās.

Nez, kurā brīdī no liberālajiem zatleristiem dzimušais politikānis pārsavērtās Ždanokas cienīgā reproduktorā, vientiesīgi brīnoties par gaišas mīlības trūkumu Latvijas un Krievijas attiecībās? Izrādās, «racionāla izskaidrojuma tam nav». Būtu biedrs Dombrovskis vismaz ar vienu aci ieskatījies Latvijas vēsturē, tad uzzinātu, ka racionālais izskaidrojums slēpjas PSRS (kuras vēsturiskā, ģeogrāfiskā un morālā mantiniece, izrādās, ir Krievija) darbībās: Latvijas okupācijā, deportācijās, pamatnācijas iznīcināšanā, PSRS migrantu masveida ievešanā un citos draudzīgos žestos. Bet to naidu, kuru pieminēja Dombrovskis... To gan viņš uz nervu pamata būs pārspīlējis - tāpat kā savu simpātiju smalko izpaudumu, Krieviju mīļi nosaucot par «savu lielo austrumu kaimiņu». Diez vai nicinājums pret režīmu ir tas pats, kas naids pret kaimiņu. Un diez vai ekselences to tik vien dara, kā uzdod sev jautājumus par šo «fenomenu».

Iespējams, biedrs Dombrovskis gatavojas karam, kurā nostāsies pareizajā pusē. «Ja sāksies karš, tad tas noteikti notiks arī Latvijas teritorijā, garantējot tās pilnu iznīcināšanu. Tad kāpēc Latvijas ārlietu politika ir tik ļoti ieinteresēta austrumu - rietumu konfliktā?» jautā Dombrovskis. Izrādās, viss taču ir skaidrs: «Patiesais iemesls, godātie vēstnieki, ir pavisam cits. Jūs redzat, Latvijas otrā republika ir uzbūvēta uz nelatviešu izslēgšanas no politiskā procesa. Sākot ar pilsonības nepiešķiršanu deviņdesmito gadu sākumā un beidzot ar sarkanajām līnijām pret partijām, par kurām balso krievvalodīgie Latvijas pilsoņi.» Tā Dombrovskis. Neviens nepajautāja, ko biedrs Dombrovskis domāja ar «otro republiku»? Vai Latvijas Padomju Sociālistisko Republiku (LPSR), kuru izveidoja viņa ticības biedri, 1940. gadā okupējot Latvijas Republiku? Taču ne jau 1918. gada Latvijas valsti, ko mēs pēctecīgi atjaunojām 1991. gadā?

Izrādās arī, ka nelatvieši esot izslēgti no politiskā procesa. Un kas tad ir tie deputātiņi, kuri ieplūduši Saeimā ar politfirmiņas Saskaņa birciņu? Tie visi būtu simtprocentīgi letiņi? Un kurš krievvalodīgais bija tik dikti apdalīts, ka 90. gadu sākumā nevarēja iegūt LR pilsonību - vai kāds nelietīgs latvju nacionālists ar mietu stāvēja iepretim šai kvēlajai vēlmei? Varbūt tomēr tas bija daudzu riebums pret visu latvisko, ilgas pēc zudušās PSRS, kas traucēja iegūt LR pilsonību, kuru pat šodien vientiesīgie letiņi met pakaļ visiem - ņem, pat ja negribi?

Nē, saka biedrs Dombrovskis, «tā ir vienkārši citas etniskās grupas izolācija». Ko deputāts domā ar izolāciju? Varbūt lietderīgāk cilvēkus izolēt no saviem izdomājumiem, jo krievi nav tik lētticīgi, kā viņus redz deputāts? Vai arī viņš grib, lai «godātie vēstnieki» notic viņa tendenciozajām versijām un lai Latvija tiek apmelota un noniecināta viņu acīs? Vai ar tieslietu Bordāna bābisko sūdzēšanos ārvalstu vēstniecībām vēl nepietika? Varbūt Dombrovskis grib, lai Ždanokas izdomāto un ieviesto saukli «krievi nāk!» pielipinātu tiem, kuri patiešām mīl un aizstāv Latviju, bet, Dombrovskaprāt, «viss mūsu valstī taču ir par Krieviju, par Putinu un par «krievi nāk!»» - nu, jā, katrs jau dzird to, kas vestes pogām tuvāks...

Vjačeslava Dombrovska «drosmīgā runa», kas robežojās ar nacionālā naida kurināšanu, gaišā piemiņā atsauca viņa esību ministra amatā un lika atviegloti nopūsties, ka tā nebija pārāk ilga. Tagad brīnāmies, ka no Saeimas tribīnes var netraucēti laist vāvas par «krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, kas visi automātiski kļuvuši par «Kremļa aģentiem»». Visi un automātiski! Izskatās, deputāts cenšas viņus par tādiem padarīt. Kas izsaucis tādu rīcību? Ždanokas antilatvisko lauru pagaidām košākā nokrāsa?