Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Mūsu dārgie makaroni

© F64 Photo Agency

Viens no smieklīgākajiem tekstiem, kas pērn aizpeldēja pa ziņu lentēm, bija aptuveni tāds: Latvijas politiskajām partijām ir problemātiski veikt demokrātiskā sabiedrībā no tām sagaidāmās funkcijas, jo ir vērojama politisko partiju atkarība no privātiem ziedojumiem, kā arī finansējuma trūkums liedz tām profesionalizēties, proti, attīstīt darbu ar biedriem un teritoriālajām nodaļām.

Šā teksta dzimšanas vieta - uzminējāt! - ir Tieslietu ministrija, kuru vada talantīgais misters Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas. Latviski skaidrojot: ja politpulciņa maciņā atrodas viens eiro, tas nespēj nopirkt pietiekami daudz makaronu, lai demokrātiski tos sakārtu uz vēlētāju ausīm. Bet ja tam maciņā ir jau seši eiro, nebaidīsimies no šiem vārdiem - sešreiz vairāk eiro -, tad makaronu karināšana notiek funkcionāli pareizi. Tad gluži oficiāli vairs nav vajadzīgi šimpus un viņpus jūras pēteri, lai politpulciņi turpinātu slīgt saldā finansiālā atkarībā, tad tie pēteri var dalīties savās bagātībās arī neoficiāli. Bet tas jādara ļoti uzmanīgi. Piemēram, tā, kā izdarījās Bordāns: viņš kopā ar savu pulciņa biedru Gati Eglīti pirms Saeimas vēlēšanām devās uz ASV, kur tikās ar Latvijas goda konsulu Pēteri Aloizu Ragaušu. Drīz pēc šīs vizītes JKP kontā ieripoja 10 000 eiro ziedojums no Ragauša kunga. Un, protams, tā ir tikai sagadīšanās, ka Ragauša kungs sāka attīstīt sašķidrinātās gāzes termināļa projektu Skultes ostā...

Ar prieku nesen uzzinājām, ka lielākās partijas pērn ziedojumos saņēmušas vienu miljonu un 251 183 eiro, un visvairāk ziedots partijkopai Attīstībai/Par! (208 002 eiro), Vienotībai (196 352 eiro) un ZZS (190 893 eiro). Daudz neatpalika Saskaņa ar saviem 186 506 eiro. Jaunkonservatori 2019. gadā saņēma 102 671 eiro, bet NA - 91 213 eiro. Politpulciņam KPV LV pērn pārskaitīti 20 680 eiro. Neslikti ar saviem pretlatviskajiem izlēcieniem piepelnījās arī Latvijas krievu savienība: tai ziedoti 151 902 eiro. Pat «progresīvisti» dabūjuši 71 087 eiro.

Un tagad, godātie politikas vērotāji, mazu uzmanību: visas nosauktās summas ir par mazu (!), lai attīstītu darbu ar biedriem un teritoriālajām nodaļām un lai pārliecinātu vēlētājus par savu ideju pareizību. Nez, cik daudzi no jums Saeimas (pašvaldību, Eiroparlamenta) vēlēšanu starplaikos ir tikušies ar deputātiem, lai uzklausītu viņu godprātīgās atskaites par pašaizliedzīgi paveikto darbu valsts un iedzīvotāju labā? Protams, ja mēs par tikšanās reizēm neuzskatām dažus piketus pie Saeimas, kad deputāti darbā ierodas pāris stundas pirms piketa sākšanās, lai nejauši nesaskrietos ar kādu pārkaitinātu mediķi vai skolotāju... Sakiet, lūdzu, kādus izglītojošos seminārus esat apmeklējuši, kuros dziļi aplūkotas neparasti auglīgas partiju idejas, kas spēj augšupcelt mūsu ekonomiku un starptautisko prestižu? Kādus politiski nozīmīgus sasniegumus esat pamanījuši, tādus, kas ir mūsu lepnuma pamatā? Protams, ja par tādiem neuzskata tieslietu ministra gaudu vēstuli ārvalstu vēstniecībām, kurām piespiedu kārtā nācās iepazīties ar «bezkompromisu tiesiskuma» klačām, vai arī bordānistu bezprecedenta vēršanos pret likumīgi ievēlēto Universitātes rektoru Indriķi Muižnieku, izraisot haosu, kas vēl nav apstādināts.

Visus šos jaukos, pozitīvos mirkļus var (un vajag!) vairot. Tāpēc Tieslietu ministrija nāca ar brīnišķīgu iniciatīvu: seškārtīgi palielināt finansiālo atbalstu pašaizliedzīgajiem politiķiem, kuri naktis neguļ, bet domā par valsts un tās iedzīvotāju augsmi un plauksmi. Šim cēlajam mērķim, kā mēs jau ar prieku konstatējām, līdzšinējo 600 000 eiro vietā no mūsu kabatām izvilks 4,5 miljonus eiro. Saeima steidzamības kārtā nobalsoja par šo priekšlikumu, un, lūk, rezultāts: 2020. gadā Saskaņa saņems 800 000 eiro, faktiski izjukusī KPV LV - 643 369 eiro, bordānisti - 626 420 eiro, Attīstībai/Par! - 586 964 eiro, NA - 557 129 eiro, ZZS - 489 163 eiro, bet Jaunā Vienotība - 416 535 eiro. Varat iedomāties, kādā līmenī tagad notiks makaronu karināšana, piedodiet, vēlētāju izglītošana?!

Vientiesīgie letiņi, protams, uzmargoja parakstu vākšanu pret partiju finansējuma palielināšanu. Deputāti tādus kukuržņus pat nepamanīja. Vairāk nekā 11 000 parakstu? Smieklīgi. Grābekļu, uz kuriem kāpt vēlētājiem, ir daudz vairāk. Nezinu, kam vēl jānotiek, lai nākamajās vēlēšanās to visu neatcerētos. Varbūt jāēd vairāk biezpiens? Pietiks ar tiem makaroniem?