Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Mediķus apsteiguši pārtijbomži

© F64 Photo Agency

Mūsu dārgie (visās nozīmēs) politiķi klusē kā zemi saēdušies. Nē, neklusē par saviem derdzīgajiem plāniņiem apdāvināt sevi vai iznīcināt kādu nozari, piemēram, izglītības. Tiklīdz viens otrs valdīklis atver muti, no tās sāk gāzties tādas gorgonas medūzas, ka nezini, kur likties, lai taustekļi nenožņaugtu. Bet klusē mūsu gludi noglaustie par to, ka likteņa cirvītis jau pacelts – lai vismaz kārīgos pirkstiņus un melīgo mēli nocirstu. Politiskajā noklusējumā ir ievīstīta nesen uzsāktā parakstu vākšana par Saeimas atlaišanas rosināšanu. Ir divi klusuma varianti: vai nu valdīkļi savā cinismā un arogancē nav pamanījuši, ka vēlētāji ir satracināti, vai nu viņus satvērušas tādas bailes, ka ne pakustēt, ne acis pablisināt.

Bet Saeimas atlaišanas rosinājuma parakstītājiem nevajag vientiesīgi cerēt, ka tad, kad nepieciešamais parakstu skaits būs savākts, Saeima tiks atlaista - pēc tam rosinās referendumu, kurā nāksies savākt vairāk nekā pusmiljonu parakstu. Būs tik daudz dukas? Precīzāk - vai būs tik daudz nekaunīgu Saeimas un valdības lēmumu, lai savāktu tādu skaitu parakstu? Šobrīd parakstīšanās intensitāte ir mazinājusies, bet varbūt pagaidīt nākamo gadu: tad mūsu sirsdmīļotie valdīkļi sāks apspriest nodokļu jautājumu. Taču iztiksim bez eifēmismiem: nevis nodokļu jautājumu, bet nodokļu paaugstināšanu - ir viedoklītis, ka nav iespējams aizbarot visas gribošās mutes ar tiem nodokļiem, kas jau akceptēti.

Un, paskat, «lai nodrošinātu viedokļu apmaiņu un sabiedrības vēlmju uzklausīšanu gaidāmās nodokļu reformas kontekstā, parlamentā varētu tikt dibināta īpaša Nodokļu politikas apakškomisija» - tā pastāstīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs, 26 620 eiro izkrāpšanā apsūdzētais Atis Zakatistovs (KPV LV). Nodokļu reformas gaitā tikšot runāts par nodokļu pārskatīšanu, tostarp iedzīvotāju ienākumu nodokli, uzņēmuma ienākumu nodokli, dabas resursu nodokli utt. Kā akmens no sirds nokrīt, sajūtot tādas rūpes par sabiedrības vēlmēm! Nez kā šie sirdsšķīstie rūpētāji grasās tās uzklausīt? Pa Saeimas nama logiem lūkojoties uz kārtējo piketu? Turklāt neviens īpaši nevēlas domāt par to, kā neizmest nodokļu maksātāju naudu dažādiem nevajadzīgiem mēsliem. Piežmiegt vienīgo pārpalikušo resursu - iedzīvotājus - tā taču svēta lieta! Bet - jo vairāk žmiegs, jo intensīvāk ļaudis parakstīsies par Saeimas atlaišanas rosinājumu.

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka parakstu vākšana ietekmēs politisko procesu, jo nepārtraukti atgādinās politiķiem par nepildītajiem solījumiem un melošanu. Skaidrs, ka pirms vēlēšanām politiķi sola krāsainus brīnumus, uz kuru āķiem uzķeras tūkstoši. Taču grūti atcerēties gadījumu, ka solīšana notiek tad, kad politiķi jau bauda Saeimas deputātu krēslu mīkstumu: tā notika, kad pieņēma likumu par mediķu algas celšanu par 20%, vēlāk ignorējot šo likuma pantos ietverto solījumu. Varbūt 13. Saeimas deputātos vēl virmoja priekšvēlēšanu karsto solījumu dvaciņa un cerības, ka vēlētāji to visu neatcerēsies? Lai arī kā būtu, situācija ar parakstu vākšanu, politikāņu meli, arogance, zināšanu trūkums un ākstība - tas viss kopā tikai veicinās vēlētāju vilšanos politiskajā procesā un šā procesa realizētājos.

Kaut arī sabiedrības vēlme palaist ganos 13. Saeimu ir kritiski augsta, visi nemaz tā aumaļām nemetas parakstīties par rosinājumu to padzīt. Lielā mērā tāpēc, ka vairums nevēlas saistīties ar aicinājuma iesniedzējiem, kuru vidū, kā ļaunas mēles melš, esot pārtijbomži, čekas aģenti un Putina baikeru atraugas. Pirms pāris dienām ēterā parādījās arī galvenais Saeimas atlaišanas ierocis - kāds radiobiznesmenis, kurš, vicinādams sarkanu vibratoru, draudēja ar to veikt pašmīlas aktu. Šādi āksti diemžēl diskreditē taisnīgo vēlmi padzīt patlaban aktuālos valdīkļus. Bet ne mazāk uzteicami ir arī īpatņi pašu valdīkļu vidū - ar prieku varam skatīties, kā tieslietu Bordāns, trīcēdams augstprātībā, rej uz LTV žurnālisti Aneti Bērtuli, kad viņa cenšas uzdot ministram jautājumu par tabakas produktu nelikumīgu izplatīšanu. Kaut gan... Šāda riešana pamudinās parakstīties vēl kādus pāris tūkstošus respondentu.

Šodien - vēl viens mediķu protests pie Saeimas. Pēc akcijas beigām uz CVK tikšot nogādāts LVSADA ierosinājums rīkot tautas nobalsošanu par 13. Saeimas atsaukšanu. Vai nav pārāk ilgi domāts? Mediķus ir apsteiguši partijbomži un citi āksti, kādu netrūkst arī valdīkļu rindās.