Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Kurš kasa pagātnes rētas?

© F64

Nav nekā aizraujošāka par saraksti ar amatpersonām. Vēl lielāku patikšanu var izjust, redzot, cik māksliniecisks ir peldējums muldēšanas ezeros, kur katrs ūdenstārps var apskaust amatpersonas lunkanību. Kad valsts svētku mēnesī Daugavpilī, fonā plīvojot Donbasa teroristu oranžmelnajam karogam, klātesošos pārdesmit mītiņotājus uzrunāja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (Saskaņa), neviļus radās daži jautājumi, kurus nosūtīju uz Daugavpils domi.

Tie bija šādi.

  1. Vai Daugavpils neatrodas Latvijā, ka Jūs atļaujaties kaut kādā mītiņā runāt krieviski un atklāt kaut kādu «mūžīgo uguni» par godu padomju okupantiem? Paskaidrojiet, lūdzu, šādus separātisma izpaudumus.
  2. Kāpēc mītiņā ir atļauts lietot Donbasa teroristu karogu - oranži dzelteno lupatu, uz kuras fona Jūs runājat?
  3. Kāpēc pārkāpjat likumu, runādams publiskā pasākumā krieviski?
  4. Kas maksā par gāzes izlietojumu «mūžīgajā ugunī»?
  5. Kāpēc 4.maijā militārās parādes laikā publiski uzstājāties Jēkabpilī, ja Jūsu pārliecība ir Kremļa pārliecība? Vai neuzskatāt šādu mētāšanos par liekulību?
  6. Šis ir tikai emocionāls jautājumu, uz kuru, pieņemu, Jūs neatbildēsiet: Jums kauna nav?

Dome atbildes atsūtīja jau 11. novembrī (rakstības īpatnības saglabātas).

«Pasākuma «Mūžīgā uguns iedegšana» pieteicējs Daugavpils pilsētas domē un arī organizators 2019. gada 9. novembrī ir Latvijas Krievu kopiena, kas ar attiecīgu iesniegumu par to ir informējusi pašvaldību 2019. gada 7. novembrī.

(..) Jautājumu par karoga vai kādu citu simbolu lietošanas pieļaujamību pasākuma ietvaros lūdzam uzdot tiesībsargājošām iestādēm un pasākuma organizatoriem. (..) Jautājumus par izdevumiem konkrēta pasākuma īstenošanai lūdzam uzdot pasākuma organizatoriem. Daugavpils pilsētas dome to īstenošanā dalību neņem. (..) Andrejs Elksniņš papildus norāda: «Cien.Veidemanes kundze! Man piemīt ne vien kauna izjūta, bet arī cieņpilna attieksme pret visiem Latvijas iedzīvotājiem. Visiem Latvijas iedzīvotājiem. Es dzīvoju reālajā pasaulē, nevis izdomātā pasaulītē, kuras pamatdogma ir «aizvaino un iznīcini visus, kas nav tāds kā tu». Mana pasaule, par laimi, ir daudz plašāka. Manā pasaulē cilvēki ciena viens otru, neskatoties uz gadsimtu veciem notikumiem. Manā pasaulē dzīvo ar domu par tagadni un nākotni, nevis ar baudu kasa pagātnes rētas, neļaujot tām sadzīt. Manā pasaulē dzīvo valsts patrioti, kuri nevēlas pamest savu valsti un doties citas dzīves meklējumos uz Īriju, Lielbritāniju, ASV vai Krieviju. Viņi vēlas dzīvot šeit - Latvijā!»»

Komentāri it kā lieki, un tomēr... Krievijas vēstnieka Lukjanova klātesme acīmredzot spieda Elksniņu runāt svešvalodā un «nepamanīt» kolorādo lenteņa krāsas karogu, organizatoriskās vainas noveļot uz kaut kādu mistisku «Latvijas krievu kopienu».

Biedrs Elksniņš gan nepamanīja jautājumus par 4. maija parādi Jēkabpilī un par «mūžīgās uguns» gāzes finansēšanu. Vai tik ne tāpēc, ka pāris mēnešus par to esot maksājusi Latvijas lielākā «patriote» Ždanoka? Savukārt 4. maija Neatkarības dienas parāde labi sader ar Lāčplēša dienu: biedrs Elksniņš pie sava mēteļa atloka operatīvi nomainīja kolorādo lenteni pret sarkanbaltsarkano lentīti un piedalījās lāpu gājienā. Kārtībai jābūt!

«Mūžīgās uguns» iedegšanu prokremliskā gaismā parādīja Krievijas 1. kanāls raidījumā Vremja pokažet (Laiks rādīs - krievu val.). Kāds korespondents, aizbraucis uz Daugavpili, intervēja krieviski runājošus īpatņus, kuri, protams, visi kā viens raudulīgi slavēja «notikumu». Maskavā dzīvojošajam latviešu aktierim Andrim Lielajam arī tika piedāvāts doties uz Daugavpili «veidot reportāžu». Taču viņš atsacījās, teikdams, ka reportāža nebūs tāda, kādu no viņa gaida.

Kas visjaukākais šajā notikumā? Ne tikai komunikācija ar amatpersonu, kas uzskata, ka «viņa pasaulē» neviens nekasa pagātnes rētas, tikai laiku pa laikam uzpļurina kādu pretvalstisku pasākumu ar pēdējās okupācijas smaciņu (9. novembra «ugunij» var pievienot 9. maija «miroņu gājienu»). Itin Jauki ir tas, ka neviena (!) kvēlpatriotiskā letiņu partija nepievērš uzmanību Elksniņa rīcībai - Latgalē, pierobežā, kur ir vislielākais separātisma un Kremļa propagandas ietekmes risks. Un kā smieklīgākais pasākums cīņā pret propagandoniem - NEPLP steigšus saražotais aizliegums Latvijā retranslēt deviņus Krievijas kanālus (kulinārijas šovi, padomi dārza darbos un veci seriāli). Cieti! Solovjova/Kiseļova dubļu raidījumu fani aplaudē stāvus, brīvajos mirkļos ar baudu plēsdami svešas pagātnes rētas.