Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Bordānisti pieklauvē no apakšas

© F64 Photo Agency

«Ir kaut kur tā robeža, kuru pārkāpjot, šantāža, nekaunība un tupums gūst pārsvaru pār saprātīgu valdības stabilitātes atbalstīšanu?» jautā kāds politikas vērotājs. Var paturpināt: cik zemu savā apkaunojošajā bezprincipialitātē var nolaisties pie varas esošās partijas, cenšoties stutēt koalīciju, kuras stabilitāte (?) balstās uz viena politveidojuma – Jaunās konservatīvās partijas (JKP) – prasmes šantažēt šīs «savienības» locekļus? Saprātīgā atbilde būs: var nolaisties zemu. Tad, kad šķitīs – zemāk vairs nav iespējams, no apakšas pieklauvēs kāds no «konservatoriem» un piedāvās jaunu šantāžas variantu.

Kad viņnedēļ tiesa lēma apturēt ministres Šuplinskas sacerēto un Ministru kabineta akceptēto lēmumu neapstiprināt LU rektora amatā Indriķi Muižnieku, JKP štābā histērija valdīja pavisam neilgi: galvenais «konservators» Bordāns drīz lepni paziņoja, ka «šī valdība beigs pastāvēt, ja koalīcijas partneri prasīs Šuplinskas demisiju». Nepaspēja Bordāns izdvest šo milzu draudu pēdējo zilbi, kad visi «partneri» aizgūtnēm steidzās apliecināt savu bezgalīgo uzticību jaunkomunistu vadonim.

Lai smukāk izskatītos, vajadzēja drusku palauzties, tāpēc Attīstībai/PAR! līdzpriekšsēdētājs Pavļuts izteicās, ka «tiesas lēmums Muižnieka lietā ir apstiprinājis partiju apvienības bažas, vai valdības lēmums būs tiesisks», savukārt KPV LV Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Ēriks Pucens izteicās, ka «valdībai daudz uzmanīgāk būs jāizvērtē savu ministru priekšlikumi un par pamatu vienam vai otram balsojumam nedrīkstēs būt politiskais spiediens un politiskais uzstādījums». Kāds brīnumains atklājums! Savukārt NA ministri, kā norādīja Saeimas deputāts Jānis Dombrava, esot paļāvušies uz Šuplinskas pozīciju. Kāda beznosacījumu uzticēšanās manipulatoriem! Sirds sažņaudzas aizkustinājumā, domājot, kas notiktu, ja Šuplinska apgalvotu, ka ziema rodas no ledusskapju protesta pret globālo sasilšanu... Vienīgie, kuri nebijās zaudēt nesatricināmo draudzību ar JKP, bija zaļzemnieki, paužot, ka ministre «ne vien ir demonstrējusi nekompetenci un nevēlēšanos sadarboties ar nozares pārstāvjiem, bet arī grāvusi LU reputāciju, pieņemot prettiesisku lēmumu, par ko lēmusi arī tiesa». Zaļzemnieki pieprasīja ministres demisiju. Bet vai tad «koalīciju» spēj ietekmēt šādi prasījumi? Protams, ne. «Koalīcija» joprojām ir vienota kā zāģa zobi.

Lai mazinātu tiesas lēmuma svaru, kas stilīgi iedeva pa zobiem «bezkompromisu tiesiskuma» trubadūriem, tieslietu (!) ministrs Bordāns izteicās, ka «tiesāšanās ir pretējās puses mārketinga triks pabaidīt vēlreiz cilvēkus». Ir jābūt sevišķi nopietnai smadzeņu kapacitātei, ir dziļi jāciena valsts un tiesiskums kā tāds, lai apgalvotu, ka tiesāšanās ir mārketinga triks. Par tik bezjēdzīgu tieslietu ministra «atklāsmi», šķiet, varētu būt pārsteigts pat premjerministrs Kariņš: pirms nedēļas viņš atzina, ka valdībai būtu jāmeklē ceļš, kā beigt tiesvedības procesu ar Muižnieku. Nu, lūk, tad arī meklējiet, koalīcijas vadītāj. Ja vien dūša jums joprojām nebūs satecējusi papēžos...

Tostarp Šuplinska paredzējusi šodien, 8. oktobrī, lūgt Ministru kabinetam atbalstīt tiesas pieņemtā lēmuma pārsūdzēšanu Indriķa Muižnieka lietā. Tukšmuldēšana un politiska bezatbildība - tās ir ierastas mūsu valdīklu pazīmes, kuras neskar mūs tikmēr, kamēr par tām nav jāsamaksā mums pašiem. Bet šī zemiskā politiskā izrēķināšanās, kas Šuplinskai joprojām aktuāla, jau startā izmaksās konkrētus budžeta līdzekļus - kā jebkura tiesāšanās. Vai normas, kas paredz amatpersonu personisku finansiālu atbildību, jau ir spēkā? Vai iztērētos līdzekļus piedzīs no Šuplinskas? Bet varbūt šo tiesas procesu apmaksās JKP?

Tad, kad iedomāsimies, ka zemāk krist vairs nav iespējams, neaizmirsīsim par klauvējienu no apakšas. Iespējams, ka tieslietu speciālists Bordāns ir ielicis Kariņu kārtējās šantāžas spīlēs: vai nu Kariņš dod zaļo gaismu tiesas nolēmuma pārsūdzēšanai Indriķa Muižnieka lietā un dara visu, lai LU nonāk bordānistu un viņu sponsoru pārziņā, vai nu Kariņam&Co nāksies meklēt jaunu FKTK vadītāju - ne to, ko Jaunā Vienotība iecerējusi... Bet tās, protams, ir tikai neliešu tenkas, un bordānistu klauvēšana no apakšas ir nevainīga rotaļa, kuru pašaizliedzīgi atbalsta bezspēcīgā, toties varasgribošā koalīcija.