Pensionārs un slapjais kaķītis

Cik tomēr labi, ka mūs pieskata, apmīļo un tēvišķīgi sabar (ja vajag) Pasaules banka (PB). Citādi mēs jau sen būtu izlidojuši skurstenī, noslīkuši zampā un visādi citādi iznīkuši. Lūk, PB viedie eksperti uzskata, ka izglītības un veselības aprūpes jomās mazināt valsts finansējumu vairs nevar. Nu kāpēc nevar? Var!

Vēl jau visi sirgstošie karotes nav nolikuši, vēl jau slimnīcās ir gultas, kuras pavisam droši var mest ārā, jo par plānveida operācijām slimajiem tik un tā nav ko samaksāt. Un izglītības jomā vēl ir rezerves, ko smelt un smelt: visas lauku skolas vēl nav optimizētas, visi pedagogi vēl nav pārkvalificējušies par īru krogu trauku mazgātājiem un šampinjonu vācējiem. Tomēr sirsnīgie PB darboņi uzstāj, lai mēs nesamazinām finansējumu, piebilstot, ka viss ir pašu valdības rokās, jo tie jau tikai tādi PB ieteikumi, nekas vairāk.

Toties ir kāds objekts, kuru – pēc PB ekspertu domām – var žmaidzīt bezgalīgi kā tādu slapju kaķīti, kurš nejauši iekritis šņabja ezeriņā: nu dod vēl vienu pilienu, dod! To žmaidzīšanu gan veicis kāds folklorizējies dzērājs, taču kāpēc lai šīs maigās rokas nepiederētu PB ekspertiem? Šis objekts ir pensionārs. Pārāk cienīgi tiem pensionāriem ir vecuma pabalsti, domā PB žņaudzekļi, piedodiet, eksperti, tāpēc – valsts budžeta vārdā – penšiem tos pārspīlētos tūkstošus vajag nogriezt vai nocirst. Finanšu ministrs Repše premjeram Dombrovskim jau uzdāvināja finiera zobenu, nu tik varēs cirst! Tomēr tas nenotiks: Dombrovskis pārliecinoši solīja, ka pensijas viņš neplāno samazināt. Ja kādam vēl naudas pietiek, lai nopirktu biezpienu un nostabilizētu atmiņu, tas atcerēsies, cik karsti pirms pašvaldību vēlēšanām bija Dombrovska valdības solījumi nesamazināt pensijas un cik vēsi jau nākamajā dienā tās tika nošņāptas.

Bet mēs taču nesatricināmi ticam mūsu valdībai, jo otrreiz tā nekad – nekad! – neko tādu neatļautos. Jo sirdsmīļotā valdība taču zina, kādā stāvoklī atrodas Latvijas iedzīvotāji, no kuriem liela daļa ir pensionāri. Valdība taču zina, ka šis rudens nesīs siltumenerģijas padārdzināšanos, zemes kadastrālās vērtības nodokļa paaugstināšanos un jaunu mājokļa nodokli. Valdība taču ik mīļu brīdi pārliecinās, kā dzīvo cilvēki laukos, kā viņi pāri saviem spēkiem mēģina noturēties virs ūdens, kā viņi mēģina sūtīt skolās bērnus, kā viņi ar ilgošanos cer un gaida, kad dzimtā valdība ieviesīs vēl kādu nodokli, lai glābtu bezcerīgo budžetu.

PB eksperti zina visu par mums, viņi ir mūsējie tāpat kā mēs – viņējie, līdz pat pēdējai zarniņai un pēdējam ekskrementam viņējie. PB prezidents Roberts Zēliks, zīdaini izmazgātos matus vējā plivinādams, laipni apvaicājas Siguldas simtlatniekiem, kuri pļauj latvāņus: "Kādu atalgojumu saņemat? Ak simt latu? Dienā?" Diez vai simt latu Zēlika kungam pietiktu, lai viņš ieturētu vieglu launagu kādā smalkā restorānā... Bezgalīgs prieks, ka tik zinoši ir mūsu valsts kuratori, kuri norāda, kāpēc mums jāgriež tur vai šur. Un cik labi, ka mūsu valdība un pārējie, kam varas ruļļi rokās, ir tik padevīgi šiem tā saucamajiem ekspertiem: pašiem nav jādomā, vajag tikai labi ieziepēties un klusēt, lai burbuļi nevietā neuzpūšas.

Lai pietiktu visiem un ne tikai pusdienām, drošāk ir ietaupīt budžeta līdzekļus, mazinot pensiju kopējās izmaksas. Izrādās, pensijas turpinājušas augt laikā, kad "ekonomikā situācija jau vairs nebija tik laba". Tagad tā ir vēl sliktāka, tāpēc pensijas jānogriež – loģiski secina mūsu glābēji no PB. Tiešām, ko tiem pensionāriem šķiest tādu naudu?! Ak nevarēs samaksāt par zālēm, par siltumu un elektrību? Lai mirī nost! Tad izmaksas kritīsies vēl vairāk un sabiedrība kļūs arvien jaunāka. Katram slapjam kaķītim tomēr ir pa sausai spalviņai, atkal secina vērīgie PB eksperti.

Tautas vēlmes allaž jūtošā valdība nekad nespētu pensionāriem iedurt nazi mugurā, tāpēc šoreiz PB glābējkomanda tiešām nākusi kā saukta – lai nebūtu savai sirdsapziņai jāuzkrauj grēks, tos labāk uzkraut Zēlikam un viņa blicei, sak, veči, nobļaujieties labi skaļi, ka jānocērt tās pensijas, jums jau neviens pakaļ nedziedās, arī slapjais kaķītis vairs neko nespēs! A mums, ziniet, vēlēšanas degungalā, mēs nevaram...

Svarīgākais