Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Letiņi peld kā skaidas

© F64 Photo Agency

Nebūtu Aleksandrs Filejs sejugrāmatā publicējis savu paskvilu ar nosaukumu 17. jūnijs. Sveicu svētkos, nekad nebūtu uzzinājusi par šo Latvijas «patriotu», kuram 1940. gada 17. jūnijs – padomju okupantu armijas ienākšana Latvijā – ir «gaiši svētki».

Plānprātības izpausmes ir dažādas, un nevar pārmest cilvēkam viņa galvas vainas, ja līdz tādām viņš nodzīvojies ne savas iegribas dēļ. Taču šoreiz ir citādi. Filejs nav nedz muļķis, nedz slimnieks. Viņš ir izglītots, jauns cilvēks, mācījies Puškina licejā, studējis Latvijas Universitātē, ir LR pilsonis, viņam ir atzīstamas rakstītāja dāvanas. Un viņš ir Latvijas Krievu savienības biedrs.

Fileja teksts (no krievu valodas): «Visus piederīgos sirsnīgi sveicu svētkos. Novēlu visiem gara stingrību, jautru noskaņojumu un gaišas cerības. Tieši pirms 79 gadiem Latvijā, kas bija iegremdēta diktatoriskā režīmā, kas balstījās uz trakojoša nacionālisma principiem, tika ievests sarkanās armijas ierobežotais kontingents. Šis akts noveda līdz padomju varas ātrai nodibināšanai.» Seko izņirgāšanās par 1940. gada Latvijas armiju, par Kārli Ulmani, līdztekus slavējot padomju varu, deportācijas un okupāciju. Lūk, sacerējuma nobeigums: «1940. gada vasara daudziem tūkstošiem cilvēku atnesa ilgi gaidīto atbrīvošanu no nepanesamā latifundijas sloga. Īpaši nabadzīgajiem mazzemniekiem, nebrīvajiem kalpiem un apdalītajiem strādniekiem, kā arī studentiem, kuri piespiedu kārtā tika sūtīti uz meža ciršanu un kūdras raktuvēm. Tāpēc šo datumu (1940. gada 17. jūniju - E.V.) vajag cienīt un godāt. Šis datums uzdāvināja cerību un otro dzīvi. Tajā skaitā arī ebreju ģimenēm, kuras tika izsūtītas uz Sibīriju. Tos, kuri palika Latvijā, nebija par ko apskaust. Tāpēc mīļus un gaišus jums šos svētkus.»

Paldies, Saša. Tiešām paldies. Savā pateicībā nespēju noturēties un nosūtīju Valsts drošības dienestam (VDD) iesniegumu, kurā citastarp teikts: «Filejs nopublicējis tekstu, kurā slavina padomju okupāciju un attaisno padomju noziegumus, tostarp deportācijas. Kara noziegumu publiska slavināšana un attaisnošana ir krimināli sodāma rīcība. Tāpat ir aizliegta arī okupācijas režīma slavināšana. Lūdzu izvērtēt minēto publikāciju. Šo manu vēstuli lūdzu uzskatīt par iesniegumu Valsts drošības dienestam un sniegt man atbildi.»

VDD 12. jūlijā atsūtīja atbildi: «2019. gada 20. jūnijā Valsts drošības dienestā tika saņemts Jūsu iesniegums par sociālās saziņas vietnē Facebook ievietoto publikāciju, kuras saturs, iespējams, atbilst noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmēm, atbildība par ko noteikta 74. prim pantā. Valsts drošības dienestā 2019. gada 25. jūnijā tika uzsākts kriminālprocess Nr. 11840001719 atbilstoši Krimināllikuma 74. prim pantā noteiktajam tiesību aizskārumam par darbībām, kas publiski slavina, noliedz, attaisno vai rupji noniecina Padomju Sociālistisko Republiku Savienības kara noziegumus pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem. Informējam, ka Jūsu iesniegums pievienots minētā kriminālprocesa materiāliem un tiks izvērtēts tā ietvaros. Priekšnieka p.i. Ē. Cinkus.»

Atbilde iepriecināja. Vai kriminālprocess rezultēsies ar tiesu darbiem, vai arī tas beigsies ne ar ko - kā daudzkārt, nav zināms. Bet svarīgākās, manuprāt, ir divas atziņas. Pirmkārt, VDD reaģē uz iespējamajiem drošības apdraudējumiem - kaut gan konkrētais gadījums nav no smagākajiem. Otrkārt - un tas man šķiet svarīgāk - pretvalstiskajā, pretlatviskajā vidē parādās jauni, ar prātu apveltīti cilvēki, kuriem būtu grūti inkriminēt vecmodīgu šovinismu, kāds bija raksturīgs aptaurētajiem deviņdesmito gadu sākuma interfrontistiem, kuriem smadzenēs bija tikai divas rievas - viena no Iļjiča kepkas, otra no cirvja, kas nejauši nokritis no krāsns. Parādās izglītoti un advancēti krievvalodīgi jaunieši ar gana lielu vēsturisko faktu bagāžu, cilvēki, kuri prot šos faktus interpretēt sev vajadzīgās ideoloģijas un propagandas virzienā.

Tikmēr vairums letiņu peld pa virsu kā skaidas, lasa tikai virsrakstus un izsaka «gudras» domas. Izglītošanās? Iedziļināšanās? Par ko jūs runājat? Mēs tāpat visu zinām! Bet vajadzētu ņemt vērā to, ka nāk pavisam jauna Latvijas nīdēju paaudze, kas nogānīs mūsu valsti intelektuāli spoži - tā, ka nebūs kur pieķerties. Diez vai skaidveidīgajiem būs pietiekams svars, lai liktu pretim savu erudīciju. Bet neliekot - zaudēsim mēs visi.