Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Tornado un partiju reklāma

© F64 Photo Agency

Tornado ieradās nu galīgi nelaikā. Tam vajadzēja savīkšīties uz grautiņiem kādu mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām vai vismaz pirms pašvaldību vēlēšanām. Varat iedomāties, cik aktīvas un dāsnas būtu partijas, ja virpuļviesulis kādam zemniekam no zemes virsas noslaucītu dzīvojamo māju, kūti, darbnīcu, šķūni utt. Politpulciņu locīklas stāvētu rindā pie nabaga zemnieka īpašuma gruvešiem, lai varētu noziedot savu artavu atjaunotnei. Tagad neredz nevienu. Protams, Saeimas vēlēšanas tikai pēc trim gadiem, pašvaldību arī ne tik drīz. Tad jau nav vērts tērēties.

Bet varbūt partijām tomēr ir vērts iedarbināt smadzenes un nopūst putekļus no tādas racionāli neizskaidrojamas lietas kā līdzjūtība? Raugi, pat jaunais Valsts prezidents Egils Levits aicina uz solidaritāti. Un palīdzība nelaimē nonākušajiem - tā arī ir solidaritāte.

Atgādināšu par solidaritātes objektu. Balvu novada Bērzpils pagasta Krastiņos pagājušonedēļ, 6. jūlijā, notika nelaime: virpuļviesulis pāris minūšu laikā nopostīja visu zemnieku saimniecību. No septiņām ēkām pilnībā tika iznīcināti divi siena šķūņi, gandrīz pilnībā sagrauta dzīvojamā māja, kūts un citas ēkas. «Palīdziet atjaunot!» lūdz saimnieks. Ir nepieciešams jumta segums, kokmateriāli, skrūves, naglas, mūrjava, ķieģeļi, brusas... Saimnieka Alda Baranovska brālis Oskars skaidro, ka Aldim kopā ar vecmammu Veroniku vieniem pašiem nav pa spēkam tikt galā ar šo briesmīgo notikumu, tāpēc viņš lūdz palīdzību. Lūk, viņa telefona numurs: 25545669. Par šo nelaimi detalizēti jau ir uzrakstījis kolēģis Imants Vīksne (Neatkarīgā, Lokāls virpuļviesulis izraisa lielu nelaimi, 9.07.).

Sazinājos ar Balvu novada pašvaldību. Aigars Pušpurs, novada pašvaldības priekšsēdētājs, operatīvi atsūtīja atbildi par to, kas tiek darīts nopostītās saimniecības labā. Saimniecība apskatīta, zaudējumi novērtēti. «Apzinoties to, ka pašvaldība privātpersonām finansiālu atbalstu var sniegt tikai saistošajos noteikumos noteiktajā apmērā, pašvaldība centīsies palīdzēt arī citos veidos. Aicināsim iedzīvotājus iespēju robežās atbalstīt savus novadniekus gan ar celtniecības materiāliem, gan ziedojot uz norādīto bankas kontu. Cerīgi tas, ka vissmagāk cietušās zemnieku saimniecības radinieki paši ir ļoti aktīvi un darbīgi ļaudis, kas šādās situācijās nav mazsvarīgi,» raksta Pušpurs. Saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem Par sociālās palīdzības pabalstiem Balvu novadā Sociālā dienesta izveidotā Sociālo lietu komisija personai var piešķirt pabalstu līdz sešu Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu apmēram gadā. Tātad lielākais iespējamais pabalsts ir 2580 eiro.

Cilvēki ir atsaucīgi, viņi ziedo cietušajai ģimenei. Taču jāatceras arī mūsu jaukie likumi: ja no personas, kas nav laulātais vai radinieks līdz trešajai pakāpei, vai no personas, ar kuru nesaista nekāda radniecība, un ja saņemtā nauda netiek izlietota, lai segtu ārstniecības izdevumus, tiek saņemta summa, kas pārsniedz 1425 eiro gadā, tad to apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Pieņemu, ka Krastiņu mājas saimnieki tiks galā arī ar šo situāciju. Taču mani interesē tas, kā politiskās partijas, kuras priekšvēlēšanu laikā (atsevišķos gadījumos arī starpvēlēšanu periodos) skandējušas lozungus, kas piebāzti ar teorētiskām rūpēm par cilvēkiem, izturēsies pret nelaimē cietušajiem pilnīgi reālās situācijās? Jāpiebilst, ka Balvu novada virpuļviesulī ir cietušas arī citas saimniecības, tātad ir iespēja izvēlēties, kam sniegt palīdzību.

Tomēr pagaidām neredzu partiju talcinieku rindas nedz pie Krastiņu, ne citām vētras nopostītajām mājām, nav arī dzirdēts, ka JKP vai KPV LV humānisti un priekšvēlēšanu solījumu «pildītāji» būtu ieskaitījuši kādu grasi Baranovsku ģimenes kontā. Kautrīgā klusumā dzīvo NA, Vienotība un ZZS. «Taisnīgas, modernas un vienotas Latvijas» sludinātāji - Attīstībai/PAR - arī tur muti ciet, it kā zemi būtu saēdušies. Vēl sīkāki marginālveidojumi sevi reklamē ar mīkstmiesīgām pļekainībām: piemēram, Progresīvo vadonis Putnis pasūdzējies policijā, ka sarunfestivālā Lampa viņš esot nepatiesi apmelots...

Varbūt partijām ņemt piemēru no latvju popkultūras spīdekļa Kiviča un sākt mērīties, piemēram, ar krāniņiem, rokturīšiem un caurulītēm - ja nav nekādu citu iespēju sevi parādīt starpvēlēšanu periodā?