Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Viedokļi

Nemētājieties ar stulbeņiem

© F64 Photo Agency

«Cilvēka psiholoģijas pētnieki uzskata, ka stulbi cilvēki mēdzot būt agresīvāki, rasistiski un ar homofobiju sirgstoši. Ja no šāda skatu punkta apskatām neseno Latvijas parlamenta balsojumu par partnerattiecību likuma izskatīšanu, tad 60% no mūsu parlamenta deputātiem varētu izrādīties piederoši stulbu cilvēku kategorijai,» savā rakstā Kā atšķirt stulbeni no pārējiem? taisnīgi norāda «mediju eksperte» Sandra Veinberga.

Diemžēl nav nosaukts konkrēts psiholoģijas doktors, kurš būtu pierādījis šādas faktiski neapstrīdamas zinātniskās atziņas. Toties pētniece Veinberga savā dažās minūtēs izlasāmajā garadarbā, kas 24. jūnijā publicēts portālā TVNET, ir pārspējusi gan citus pētniekus, gan pati sevi: aptuveni 44 reizes viņa izmantojusi apzīmējumus «stulbenis», «idiots», «kretīns», «aprobežotais» u.c., runājot gan par tiem «grūtgalvīšiem», kuri bija uzdrošinājušies Saeimā balsot pret partnerattiecību likumu, gan par tiem «neintelektuālajiem durakiem», kuri viņus atbalsta. Piedodiet, ja manis nosauktais skaitlis nav precīzs - biju tik pārņemta ar pētnieces vēršanos pret «zelta zivtiņām ar īso prātu», ka varēju kļūdīties...

Kāpēc notiek tik dāsna pētnieces šļakstīšanās ar medicīniskiem terminiem un vienkārši lamuvārdiem? Nelabvēļi baumo, ka politkopā Attīstībai/Par! valdot reti drūvīgs noskaņojums pēc kaunpilnās izgāšanās, kas Saeimā piemeklējusi divus rakstugalus, ko nosacīti var dēvēt par ebreju restitūciju un partnerattiecību likumprojektiem. Precīzāk - esot iestājusies manāma histērija. Tāpēc jāņem talkā «mediju guru» Veinberga - lai beidzot taču iegroza prātus tiem, kuriem ir bijusi «zema inteliģence bērnībā» ar sekojošiem «konservatīviem uzskatiem brieduma gados», citējot pētnieces Veinbergas no žurnāla Americam Psychology izķeksētās atziņas. Tagad saprotam, ka tieši rasisms, reliģiozitāte un vēl pārdesmit konservatīvas ligas līdz absolūtai degradācijai mainījušas mūsu un arī tautas priekšstāvju pasaules uztveri, kas bijusi par pamatu 60 Saeimas deputātu aplamajam balsojumam pret partnerattiecību likumprojektu...

Skaidrs, ka visiem - mums un «nepareizi» nobalsojušajiem deputātiem - ir galēji zems IQ, bet «cilvēki ar zemāku IQ kvotu mēdz būt reliģiozi un sociāli konservatīvi», apgalvo mūsu pētniece. Piedevām viņi, izrādās, ir «nelaipnāki pret apkārtējiem, ārpus viņu komforta grupas; turklāt - viņi visi ir ļoti agresīvi pret homoseksuāliem cilvēkiem».

Piekrītu, mazliet juceklīgi šie pētnieces skaidrojumi. Un kāds gan sakars viņas pieminētajai homoseksualitātei ar dzīvesbiedru (vai kā nu tur to sauc) likumu? Ir taču runa tikai par neprecētajiem heteroseksuālajiem pāriem, kuriem gribas nokārtot attiecības kaut kā vēl citādi - nevis baznīcā vai «zagsā» ar tizliem pantiņiem! Ne par ko citu! Bet laikam neviens Veinbergas kundzei nebija piekodinājis, lai par šādu tēmu nerunā, tāpēc viņa sāka čatarot par to, kā konservatīvie, neizglītotie un visādi citādi aprobežotie tumsoņas dara pāri gejiem... Tāpēc jāpiekrīt kādam sociālo tīklu prātniekam: «Ja Attīstībai/Par! ir tādi aizstāvji, tad ienaidniekus viņiem nevajag.»

Mēs varētu nepievērst uzmanību mūsu pētnieces pārliecinošajiem prātojumiem, ja vien aparisti par saviem «likumprojektiem» klusētu mutautiņā. Bet nē - viņi draud pie tiem atgriezties. Tāpēc arī vajadzīgas tādas «mediju ekspertes», kuras, kārtīgi nogānot oponentus, cenšas panākt vēlamo Saeimas balsojumu. Tiešām, kurš gan gribētu būt mūjābelis ar galēji zemu IQ?! Bet - «(..) stulbenis vienmēr jūtas gudrs», apgalvo pamuļķu pētniece, «jo stulbāks ir cilvēks, jo lielāka ir viņa vēlme izteikties par visu ko (arī par to, ko viņš nezina) un tieši tāpēc justies labākam par pārējiem». Simtprocentīgi var piekrist Veinbergas kundzei, jo kurš gan cits to visu varētu zināt vēl dziļāk nekā viņa pati, nu juzdamās pārāka par visiem tiem muļķiem? Pētījumi, viņasprāt, liecinot: «Katrs otrais vīrietis jeb 30% sieviešu tiešām uzskata sevi par ģēnijiem.» Apsveicam mūsu pētnieci ar iekļūšanu šajos 30 procentos!

Un tomēr... Nevajag jaukt pārliecību ar nepamatotu augstprātību. Tev šķiet, ka tavā pusē ir neapgāžama taisnība, un tu, ticot savam nekļūdīgumam, it kā kļūsti labāks par citiem. Nē, nekļūsti. Augstprātība tikai šķietami ir pārliecība, patiesībā tas ir pārliecības trūkums. Tāpēc nevajag tā mētāties ar «stulbeņiem». Viņi var izrādīties gudrāki par tevi.