Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Viedokļi

Bezzobaino valsts

© F64 Photo Agency

Sākšu ar atvainošanos Valsts drošības dienestam (VDD). Piedodiet, lūdzu, ka es jums «uzbraucu», savā pilnīgi nepamatotajā riebumā pret Latvijas sabiedrības šķēlējiem meklējot atbalstu un izpratni dienestā, kam vajadzētu rūpēties par valsts drošību. Piedodiet, lūdzu, ka, galīgi neizprotot vārda brīvības jēdzienu, tik muļķīgi uzprasījos, lai jūs to izskaidrotu savā atbildes vēstulē. Un piedodiet, ka tik raupji atbildēju uz jūsu vēstuli, nepateicībā atcērtot: «Paldies. Pat nešaubījos, ka atbilde būs tieši tik bezzobaina. Tiešām paldies.»

Tā kā esmu atvainojusies, bet VDD, ceru, ir pieņēmis manu sirsnīgo nožēlu, varu paskaidrot, kas īsti noticis. 1. maijā interfrontes ilggadējā dīva Ždanoka (Latvijas Krievu savienība) rīkoja kārtējo balagānu, kurā piedalīties garlaicības māktajām bijušās padomju armijas oficieru madāmām. Redzams, ka Ždanokas blicē, kas iestājas pret latviešu valodas pakāpenisku ieviešanu skolās, vecajiem kadriem liek sastumties ciešāk tie, kuri ir «jauni un ambiciozi», un tiem prāta nereti ir vairāk nekā padomju laika politikas funkcionāriem.

Ieraugot naidā māktos viepļus, kuri izstiepās gājiena desā pa Baznīcas ielu, sapratu, ka interfrontes vecā paaudze rokrokā ar politiski apkaltajiem jaunuļiem, kuriem ienīst Latviju ir goda lieta, nopietni vīkšas šeit graut valsts pamatus - vismaz skolu mācībvalodas jomā. Un kā nu ne: šiem 5. kolonnas ierindniekiem tiek atņemtas viņu «tiesības»: darīt to, ko viņi vēlas darīt jebkurā okupētā zemē - pazemot pamatiedzīvotājus ar savām «prasībām». Bet nepagāja ne trīsdesmit gadu, kad pilsoņu ievēlētā Saeima pamodās un parādīja 5. kolonnai trīs pirkstu kombināciju, sak, varat raudāt, varat smiet, skolas pāries uz mācībām latviešu valodā. Ždanokas sakacinātās virsnieku madāmas burkšķēja, ka Satversmes tiesas lēmums atzīt pāreju uz mācībām valsts valodā par atbilstošu konstitūcijai ir «tīri politisks, ir pretrunā ar saprātu un starptautiskām tiesību normām». Neviens gan nepaskaidroja, kādām tieši normām kaut kas nav atbilstošs, varbūt pie vainas bija slimīgā pātarošana krievu valodā «mēs neesam vergi, vergi neesam mēs» - pat garā vesels cilvēks var nojūgties no tāda sektantisma.

Pātari lai paliek pie pātariem, tomēr Ždanokas mērķtiecīgās darbības, izraisot pūļa histēriju, kas pāraug nacionālā naida kurināšanā, izskatās bīstamas. Atceros citu Ždanokas organizēto gājienu, kurā kaut kādi āksti dižojās ar plakātu «Každomu rusofobu po krepkomu grobu» (Katram rusofobam pa kārtīgam zārkam - krievu val.). Atmiņas un šā gada 1. maija balagāns mani iedvesmoja uzrakstīt vientiesīgo vēstuli VDD: «Vai tiešām Valsts drošības dienestam nav nekas sakāms par kārtējo pretvalstisko demonstrāciju, ko rīko Ždanoka? Kāpēc netiek aizliegtas šīs aktivitātes? Tā mums ir demokrātijas izpausme? Izskatās, ka valstī nav ne varas, ne likumu.»

Tieši pēc divām nedēļām saņēmu atbildi. «Labdien. LKS 1. maijā rīkotais publiskais pasākums bija pieteikts likumā noteiktajā kārtībā, un tā organizatori bija ievērojuši visas likumā paredzētās prasības, līdz ar to VDD nebija pamata rosināt aizliegt šā pasākuma rīkošanu. Atgādinām, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi paust savus uzskatus. Vienlaikus, tā kā LKS īstenotās aktivitātes ir vērtējamas neviennozīmīgi un neveicina sabiedrības saliedētību, minētais pasākums atradās VDD uzmanības lokā. Analizējot 1. maijā notikušo pasākumu, VDD nav identificējis pārkāpumus, par ko Krimināllikumā paredzēta atbildība. Ja Jums ir informācija par šāda veida darbībām, aicinām par to informēt VDD. VDD vērtējumā pašlaik LKS izvērstās publiskās aktivitātes ir daļa no partijas priekšvēlēšanu kampaņas, un to mērķis ir ar skaļiem saukļiem pievērst sev uzmanību un iegūt pēc iespējas lielāku elektorāta atbalstu pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Ar cieņu, VDD.»

Kur ir šī robeža, kad beidzas «vārda brīvība» un sākas valsts pamatu graušana? Kā saprast, kas ir «priekšvēlēšanu kampaņa» un kas - spļaušana sejā pamatnācijai? Saprotu, ka VDD neraksta likumus, tos sacer Saeima, pēc tiem šis dienests darbojas. Bet ko darīt, ja arī Saeima ir tikpat bezzobaina kā VDD atbilde? Ko uzrunāt, kam jautāt par valsts drošības riskiem? Valsts prezidentam? Bet ja nu arī viņš izrādās bezzobains? Jo pagaidām izskatās, ka zobi ir tikai dažām laikus pārdzīvojušām interfrontes siļķēm.