Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Viedokļi

Memļaki neko nesaprot

© F64 Photo Agency

«Sen atpakaļ ākstoties izšāvu visu aptveri pa ievainotu sivēnu, kurš pēc tam aizskrēja pilns ar svinu. Beigtu atradu tik otrā dienā,» stāsta kāds mednieks. Cits pierāda ieroča nepieciešamību: «Tas, ka te dažiem ir viedoklis, ka stobru ikdienā nevajag... pagaidiet mazliet, cienītie, un tad jau paši sapratīsiet.» Vēl kāds uzliela sevi: «Pirmais bija jenots desmit gadu vecumā.» Ir arī lepnuma nots: «Šī ir pirmā lidojoša pīle, kuru nomedīja Kristians (šobrīd četrpadsmit gadu vecs)! Lielākais kaifs bija to redzēt! Pats grāvim pāri skrēju pakaļ medījumam!» Taču dažiem kaut kas nešķiet pareizi: «To mēs ļoti labi redzam, kādi frukti pēdējā laikā dabūja mednieka apliecību. Lielākai daļai par medību ētiku un morāles normām nav pat nojausmas.» Vēl kāds stāsta par vizīti pie daktera, kam jāpārbauda mednieka spēja būt adekvātam: «Psihiatrs Rīgā uz mani knapi paskatījās – kā viņš var zināt, ka man nav aizbraucis jumts?»

Visi šie teksti ņemti no portāla medniekiem.lv. Cinisms sprēgā kā ugunskurs mežā, un tikai memļakiem nav izprotama vīrišķība, kas plūst no večiem ar plinti plecā. Bet runa nav tikai par plātīzeriem, kuriem patīk iznesties interneta vidē. Situācija ir nopietnāka: šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā tiek skatīti priekšlikumi izmaiņām Ieroču aprites likumā, un komisija nolēmusi virzīt otrajam lasījumam normu, kas atļaus medībās šaut pusaudžiem no 16 gadu vecuma. Sākumā bija paredzēts atļaut šaudīties četrpadsmitgadīgiem bērniem. Pret to iestājās Tiesībsarga birojs un daži ar veselo saprātu apveltīti deputāti, jo šādā vecumā bērna psihe vēl neesot nobriedusi tiktāl, lai šautu uz dzīvām būtnēm. Kaut gan - kurā brīdī tā nobriest līdz tādam līmenim, ka nogalināt dzīvu radību izpriecas dēļ sāk šķist «pilnīgs normaļoks»?...

Diskusijā par medību svētumu un neaizskaramību iesaistījies arī Mednieku asociācijas priekšsēdētājs Haralds Barviks, argumentos «ieliekot» savu bērnību, kurā viņš četrpadsmit gadu vecumā nomedījis pīli un ar «patīkamām emocijām» šo nogalināto putnu pasniedzis mātei. Par bērniem - medniekiem iestājās arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), jo, raugi, «Jaunsardzē šaušanā tiek trenēti vēl mazāka vecuma bērni». Savukārt kāds Zemkopības ministrijas ierēdnis baiļojās, ka, nepiedaloties medībās, bērni tikšot nosēdināti «pie datora un ledusskapja». Laikam nedz Bergmaņa, nedz ierēdņa kungs nezina, ka Jaunsardzē bērni nešauj pa dzīviem mērķiem, savukārt alternatīvu datoram un ledusskapim var atrast arī nodarbēs, kas ir humānākas par asiņainām izpriecām mežā.

Tas ir dzīvības vērtības apzināšanās un drošības aspekts, par ko patlaban runāju. Bet ir arī meža zvēru aizstāvības aspekts. Latvijā ir ap 22 000 mednieku. Vai viņu vēl ir par maz, lai iznīcinātu pēdējos lielos meža zīdītājus mūsu valstī, par spīti Eiropas Savienības direktīvai par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību? Cik milzīga ir augstprātība, lai uzskatītu, ka daba pati neko «nesaprot», tāpēc tā ir «jāregulē”»? Cilvēks pats ir visu sačakarējis, bet tagad uzmetas par īsto «regulatoru», liekulīgi piesedzot savu bezjēdzīgo asinskāri ar «mednieka instinkta» novazāto lakatiņu.

3. janvārī LETA ziņoja, ka šajā medību sezonā Latvijā nomedīti 55 lūši un 199 vilki. Saskaņā ar mežzinātnes institūta Silava veikto lielo plēsēju ikgadējo zinātnisko monitoringu, ko VMD un medību organizācijas neņem vērā, līdz gada vecumam nogalināto dzīvnieku skaits ir ārkārtīgi augsts: vairāk nekā 65% tiek nošauti jaunāki par gadu. Vilkus (un ne klaiņojošos suņus!) apsūdz mājlopu nogalināšanā - šajā gadījumā vismaz ir saprotama mednieku uzcītība, savukārt - ko viņiem nodarījuši skaistie, iznesīgie lūši? Ne tā paskatījušies? Ja akmens laikmetā iesakņotais slepkavošanas instinkts ir tik slimīgi iegrauzies viena otra indivīda dabā, tad varbūt aprobežoties ar slimo dzīvnieku izšaušanu, jo badā jūs taču nemirstat, godājamie meža sanitāri? Ar sanitāriem gan es nedomāju vilkus...

Ja tā turpināsies, Latvijas mežos nebūs dzīvnieku - tāpat kā lielā daļā Eiropas. Toties pa bijušajām meža zvēru dzīvotnēm klīdīs mazgadīgu šāvēju pūļi, kuri datorspēlītes būs pārnesuši uz reālo dzīvi. Aizmirstot, ka nogalināta dzīvnieka acis izdziest īstenībā, nevis uz datora ekrāna. Izdziest bezjēdzīgi - tavu izpriecu dēļ. Bet to jau nesaprot tikai memļaki, vai ne?