Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Viedokļi

Visums un sanitāri

© F64 Photo Agency

Zinātniskais pētījums Kā pārvaldīt Visumu, nepievēršot sanitāru uzmanību mūslaikos ir īpaši noderīgs. Plānprātīgā tukšgaitā klumburo partiju centieni izveidot valdību – vismaz kaut kādu nebūt. Nu jau divi mēneši pagājuši kopš vēlēšanām, bet vezums kā stāv, tā stāv, sāk jau pamazāk smirdēt. Vienīgi – kārtējais zirgs nomainīts.

«Vistiesiskākās» partijas vadonis Bordāns pirmais izkrita no valdības veidošanas ratu pakaļas, tagad kārta Gobzemam (KPV LV), kaut gan bezpielaides «premjers» spirinās kā zaķis, aiz ausīm pacelts. Vēl augustā Gobzemju Aldis tviterā aicināja: «Ir laiks mūsu komandai un atbalstītājiem iziet ielās! Cik var klusēt un ciest :) ! Ir laiks būtiskām pārmaiņām!» Ielās toreiz neviens neizgāja, bet tas netraucē arī tagad aicināt «sabiedrību mosties», ja no SAB tiks saņemts atteikums pielaidei valsts noslēpumam. Vai tiešām Aldis grib atkārtot 2009. gada 13. janvāra grautiņus, kad pēc Štokenberga un Pabrika (Sabiedrība citai politikai) organizētā mītiņa bars ar aptrakušiem «pastāvošās varas gāzējiem» devās laupīt dzērienu veikalus un apmētāt Saeimu ar nejauši atrastām olām?

Nē, draiskais Aldis uzskata, ka valdība jāveido ar smaidu un baudu, nevis ar drūmām sejām un drūmiem paziņojumiem - tā viņš sacīja žurnālistiem, kad pēc partiju sestās kopīgās tikšanās netika ieviesta lielāka skaidrība par iespējamo valdību. Lielākai jautrībai viens no aparistu līderiem Pavļuts paziņoja, ka aptaujās savus partijbiedrus par to, vai viņi atbalsta piedalīšanos Gobzema iecerētajā valdībā: biedri esot norūpējušies par izveidojušos situāciju, kā arī par premjera amata kandidāta profesionālo reputāciju. Aptaujāja: vairums biedru esot pret.

«Valdība Latvijā būs,» turpināja smieties Gobzema kungs, jo agrāk vai vēlāk to vadīšot KPV LV. «Nesteidziniet mūs, ļaujiet ieturēt ritmu,» nākamais premjers piemiedza ar aci sanitāram, piebilzdams, ka drīz KPV LV pārvaldīšot arī Visumu. Šim mērķim viņš izmantošot visu atvēlēto laiku līdz 10. decembrim. Bet jau trešdien Gobzems ar vēzienu nometa uz spēļu galda savu iezīmēto kāršu kavu - ministru portfeļu sadalījumu, uzstādams, ka balsojumam par valdību jābūt jau 7. decembrī. Tas nekas, ka viens otrs nominētais ministrs pārsteigumā pietupās, sak, man neviens nepajautāja, vai es vispār gribu būt ministrs, tas nekas, ka nav valdības deklarācijas un jauno ministru parakstu zem tās, nav nekā...

Lai jauncelsmes placdarms būtu tīrs, «premjers» Gobzems aizcirta durvis uz Visumu trešajam eventuālajam partnerim - Artim Pabrikam (Attīstībai/PAR): paspēja divas sekundes pirms šīs partijas virsvadoņu paziņojuma, ka tie nevēlas grimt kopā ar pielaidi nedabūjušu «premjeru». Savukārt caurkritušais Bordāns, tikko izkārpījies no sasmakušajiem salmiem, ar kuriem kopā izvēlās no augšminētās ratu pakaļas, braši nopurinājās un sāka čiepstēt, ka joprojām nedraudzēsies ar ZZS. Bet ko tur niekoties ar pīrādziņiem: arī nacionāļi un Jaunā vienotība ir FUI, un tad draudzīgā korītī jāsāk dziedāt kopā ar Saskaņu! Divām Visuma pārvaldītājām pievienot vietējo prokremlisko prātu pārvaldītājus - kas var būt labāks par šo? Tostarp Gobzems, juzdams, ka atbalsts no NA un JV nav dzelzsbetonīgs, palaiž pīli, ka lūdz JKP apdomāties par saviem niķiem attiecībā uz ZZS... Ja būtu atbalsts, tad jau Gobzems pats pirmais varētu pateikties zēzēesam par kopīgi pavadīto laiku, nevajadzētu klausīties konservatoru vāvās.

Komiski līdz krampjiem padusēs! Bet ieņirdziens ir aktuāls līdz brīdim, kad saproti: ja Saeima nobalsos par Gobzema valdību, tai būs īss, toties haosa, bezjēdzību un neprognozējamības piepildīts mūžs, jo gan Gobzems, gan viņa draudziņš Bordāns savas personiskās ambīcijas liek augstāk par valsts interesēm, viņus interesē tikai vara varas dēļ. Par to liecina kaut vai ministru portfeļu sadalījums, kas vairumā pozīciju ir traģikomisks. Kādu sajūsmu izsauc kaut vai tikai Jurašs kā veselības ministrs! Un Bordāns vai Strīķe - tieslietu ministra postenī. Varbūt uzreiz abus ministru posteņus apvienot un no trim pretendentiem uztaisīt kārtīgu troiku, kurai būs tikai viens, bet svarīgs uzdevums: ko neizārstēs, to notiesās!

Klau, Saeima, vai tā ir tava nopietnība - pakļaut valsti haosam? Izvairīšanās no tā ir valsts drošības un stabilitātes jautājums. Ja Saeima būs vieglprātīga, sanitāri vairs nepalīdzēs. Tad pie grožiem patiešām tupēs Visuma valdnieki.