Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Vai memorands glābs "Vienotību"?

© F64

Laipošana rada tikai pretlaipošanu. Tā izskatās situācija ar tā dēvēto Jaunās Vienotības (JV) memorandu, ko šī partija izsūtījusi «līdzīgi domājošajiem politiskajiem spēkiem»: tajā JV aicina pievienoties šim memorandam, kurā «partijas vienojas par skaidru atbalstu proeiropeiskai, demokrātiskai, tiesiskas valsts vērtībās balstītai politikai, apliecinot pašreizējā Latvijas ģeopolitiskā kursa nemainīgumu» (Krišjānis Kariņš). Memoranda autori aicina pēc vēlēšanām «nesadarboties ar prokremliskām partijām un to satelītiem Latvijas politikā».

Ar kādām prokremliskām partijām? Ar kādiem satelītiem? Kāpēc drosmīgā un pilnīgi atjaunotā Vienotība nespēj konkrēti pateikt: nesadarbosimies ar Saskaņu un Latvijas Krievu savienību, aicinām tā darīt arī citas partijas! Bail? Nabastrīce iestājusies? Kāpēc tāda švaki diplomātiska laipošana? Tā izraisa tieši tādu pašu laipošanu no partijām, kuras tikušas uzrunātas. Tā, piemēram, lielpartijas KPV LV vadonis Artuss Kaimiņš, atgādinot, ka «nelies ūdeni uz mazpartijas dzirnavām», ar ko acīmredzot domāta Vienotība, norādīja, ka viņa partijas premjera kandidāts Aldis Gobzems jau iepriekš sacījis, ka «ar Ušakovu kopā strādāt nevar». Bet ar Saskaņu? Nūūū, skatīsimies... Gobzems, riņķī un apkārt peldēdams, izspieda, ka JV memoranda vietā gribētu aicināt visas partijas parakstīt memorandu par cīņu pret korupciju utt.

Ja Vienotība brīnumaini iekļūs Saeimā, tai nāksies sēsties pie viena sarunu galda arī ar ZZS

Tāpat laipoja arī Progresīvo dižgars Roberts Putnis, apgalvodams, ka JV aicinājumam esot «nacionālistiska pieskaņa», taču «korupcijai nav tautības». Citiem vārdiem sakot, nacionālisms - tas ir slikti, bet korupciju sitīsim ar internacionāliem ieročiem! Apskaužama principialitāte. Tāda pati piemīt koppartijas Attīstībai/PAR nelokāmajām rindām, kuru galvenā seja Daniels Pavļuts nosauca JV memorandu par «pliku paktu», liekot nojaust, ko patiesībā domā Pavļuta kungs: sirmojošie, bet sirdī allaž jaunie vienotībnieki mēģina sev pievērst uzmanību pirms vēlēšanām. Kaut kur jau taisnība Pavļutam, tikai - ikviena partija, tostarp paristi un attīstībnieki, cenšas sev pievērst uzmanību, piemēram, ar priecīgu došanos praidā vai skriešanu uz Saeimu ar partnerattiecību likumu portfelītī. Bet tas faktiski ir viens un tas pats...

Latvijas Reģionu apvienība savā paziņojumā definē, ka pēc Saeimas vēlēšanām nesadarbosies ar Saskaņu un Latvijas Krievu savienību, kā arī citiem prokremliski vai prokrieviski orientētiem politiskajiem spēkiem. Bet vispirms, kā smejies, jātiek iekšā Saeimā, lai nesadarbotos. Tāpat jātiek iekšā arī Jaunajai Vienotībai, par kuru nav pārliecības, ka tās pārpalikušo fanu būs tieši tik daudz, lai partija vēlēšanās pārvarētu 5% barjeru. Varbūt šīs cilvēciskās šaubas arī ir pamatā citu partiju skepsei attiecībā uz labi domāto, bet pabailīgo aicinājumu nesadarboties ar prokremliniem?...

Par iekļūšanu Saeimā šaubu nav Nacionālajai apvienībai (NA), turklāt ar to nekad nav saistītas spekulācijas par došanos vienā piču paču vannā kopā ar Saskaņu, un NA priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš uzskata, ka varētu atbalstīt JV memorandu, ja «mērķis ir iezīmēt politiskos spēkus, kas varētu veidot valdību bez partijas Saskaņa». Savukārt zaļzemnieki nolemj, ka neparakstīs JV memorandu, jo - tas ir populisms, kā uzskata galvenais zaļzemnieks Augusts Brigmanis. Bet ir arī labā ziņa no Brigmaņa: ja NA gribētu ar ZZS parakstīt vienošanos, ka kopā tiek veidots nākamās valdības kodols, tad ZZS to izdarītu. Politikas pārzinātāji piebilst, ka tā būtu plānprātība un politiska pašnāvība, ja ZZS kaut kādu apsvērumu dēļ piekristu veidot valdību kopā ar Saskaņu.

Kaut arī citas partijas nedej sajūsmā par JV šķidro memorandu, šīs partijas premjerkandidāta Krišjāņa Kariņa dusmīgais piķa katls pārgāžas tikai pār ZZS galvām: «ZZS bez pārsteigumiem - sadarbība ar prokremliskiem spēkiem šai partijai nav šķērslis,» viņš raksta savā tviterkontā. Tiešām Vienotības spice jau salaulājusi ZZS ar Saskaņu? Bet sašutumā verdošajam Kariņam jāatgādina: ja Vienotība brīnumaini iekļūs Saeimā, tai nāksies sēsties pie viena sarunu galda arī ar ZZS. Tāpēc, vienotībnieki, pievelciet grožus emociju un cerību pārsātinātajam Kariņam.

Vai memorands spēs glābt Vienotību? Diezin vai. Tāpat tas nesaliedēs pārējos politiskos spēkus ap šo partiju. Katrs pats cīnīsies par sevi un pret prokremliskajiem spēkiem. Ja vispār cīnīsies.