Paši piegāna, paši dezinficē

© f64

«No kurienes tu ņem naudu? No tumbočkas!» draudzīgi smiedamies, ebreju anekdoti stāsta Josifs Korens, kaut kādas «antifašistiskās» organizācijas pārstāvis Rīgā, kad Latvijas TV žurnāliste Olga Dragiļeva viņu tincina par tās finansējuma avotiem.

Kad žurnāliste nav mierā ar anekdotēm, bet turpina  uzdot jautājumus par naudu, Korens atbild ar pretjautājumu: «Sakiet, kad jums pēdējoreiz bija mēnešreizes?» «Antifašistiskā» cīnītāja fizioloģiskā interese netiek apmierināta, un tad viņš uzsprāgst kā jaudīga smirdbumba: norauj no sevis mikrofonu, pielec kājās un, kliegdams: «Es no Kremļa naudu neņemu!», izskrien ārpus kadra, atstājot aiz sevis sēra smaku.

Intelektuāli un faktoloģiski saturīgās Korena atbildes ir aplūkojamas internetā, un ieraksts, kas pēc tam izmantots LTV raidījumā De facto, ir noticis pērnā gada martā. Šogad viss tāpat: Korens un viņa līdzskrējēji turpināja savas «marta aktivitātes», mēģinādami nomelnot Latviju, lai pievērstu pasaules uzmanību «fašisma atdzimšanai». Šogad Korena aktivitātes gan izskatījās visai pliekani un nabadzīgi, tās garāmgājējos un žurnālistos izsauca vienīgi smieklus un spurgšanu. Kāda žurnālista jautājums savukārt sadusmoja vienu no «antifašistiem», kas jau bija paspējis iespīlēties baltajā paltrakā ar uzrakstu Dezinfekcija: «Slušai, pacan, otvaļi! Ti naverno s ģereva ņedavno upal, raz ņe umeješ sebja vesti!»*

Un tā kādi piecpadsmit dezinfektori, no kuriem daži izskatījās pēc galvā stipri neveseliem cilvēkiem, ar plastmasas spaiņiem un slotām 16. martā aizslāja līdz Brīvības piemineklim, lai «attīrītu to no nacistu smakas». Cik varēja izmaksāt viņu ietērps un pārējie rekvizīti? Kādus pārsimt eiro? Kur tad palika pārējā nauda no tiem 25 000 eiro, kurus Krievijā izveidotais tautiešu atbalsta un tiesību aizsardzības fonds bija piešķīris 16. marta pasākumiem Latvijā? Par šādu summu ziņoja Drošības policijas (DP) priekšnieks Normunds Mežviets. Ko tagad teiks Korena priekšniecība Maskavā un pasaulē? Diez vai kvēlais cīnītājs varēs atpirkties ar ebreju anekdotēm, jo eiro cipariņš ir nopietns.

«Pilnas murgas!» – tieši tāpat kā iepriekšminētajā LTV raidījumā arī šoreiz varētu iesaukties Josifs Korens, ja viņam jautātu par naudas izcelsmi, konkrēti norādot uz Krieviju. Murgas, ne murgas, bet mūsu DP ir izpētījusi, ka līdzekļi piešķirti Beļģijā bāzētai nevalstiskai organizācijai, starp kuras dibinātājiem ir Eiroparlamenta deputāte Tatjana Ždanoka un kustības Latvija bez nacisma koordinators Josifs Korens, un tā ir noslēgusi līgumu ar kādu organizāciju Latvijā par dažādu pasākumu rīkošanu. Būšot semināri, «zinātnieki» un pasākumi Rīgas ielās. Par finansējuma izcelsmi – ne pušplēsta brēciena. Jā, Taņuša esot Beļģijā piedalījusies nevalstiskās organizācijas dibināšanā, taču naudiņu no Maskavas gan neesot saņēmusi. Protams, viss ir noticis labākajās ebreju anekdošu tradīcijās: piķis, ar kura palīdzību Latviju kārtējo reizi apliet ar mēsliem, paņemts no tumbočkas. Visādiem koreniem un taņušām rokas tīras: tumbočkā naudu, kā «antifašisti» apgalvo, ieliek te Eiropas Padome, te privātpersonas, un vispār «es nemaz neprasu, no kurienes nauda».

Labi, ka vismaz Drošības policija prasa. Tomēr tai pietrūkst spēka. Likumos nav pietiekami stingru normu, kas noteiktu Latvijai naidīgām organizācijām atskaitīties par naudas izcelsmi. Bet kāpēc šādām naida pārņemtu jampampiņu kopām vispār tiek atļautas jelkādas aktivitātes? Šādu Kolorādo vaboļu midzeņu, kas Latvijā realizē Krievijas diktētu politiku, saņemot par to finansējumu, ir ap simtu. Vai mūsu parlamentam nav jaudas un dižuma pieņemt atbilstošus likumus, kas liegtu pat sākt domāt par šādām valsti apdraudošām ģeķībām? Varbūt nav tādas vēlēšanās?

Bet vai pats Brīvības piemineklis ir gana aizsargāts no korenveidīgajiem dezinfektoriem? Vai tiek ievērots Augstākās Padomes 1992. gada lēmums par to, ka Brīvības pieminekļa pakājē aizliegts «rīkoties pretrunā ar vispārpieņemtām morāli ētiskajām un uzvedības normām»? Vai likums darbojas? Bet iespējams, ka Korena tirliņi arī rīkojās saskaņā ar to: paši atnāca, paši piegānīja, paši dezinficēja. Likumpaklausīgi cilvēki tomēr izrādījās.

* Klausies, puis, atkraties! Tu laikam nesen no koka esi nokritis, ka neproti uzvesties – krievu val.