Šaubīgo kompānija

Politikā viena no nevēlamākajām īpašībām ir uzskatu nekonsekvence. Ja politiķis vienu dienu saka vienu, bet otru jau pavisam ko citu, tad viņš nav nekāds politiķis, bet gan vējagrābslis.

Tāpēc, ja kāds grib saukties par politiķi, viņam rūpīgi jāapdomā katrs sacītais vārds un jāapņemas darīt tikai to, ko patiešām var izdarīt. Zatlers pēc vēlēšanām sasolīja, ka ņems Saskaņas centru koalīcijā un tikai ar tankiem varēšot mainīt šo viņa pārliecību, bet ātri atklājās, ka viņa teiktajam var ticēt tikpat daudz, cik Rolex pulksteņu tirgotājam Centrāltirgus tunelī. Šādas politiskās nesaturēšanas dēļ Reformu partijas (RP) reitingi ir noslīdējuši līdz līmenim, kur sasalst mēraparātu šķidrums. Ar ļoti vājām cerībām to atkausēt. Tāpat šīs partijas ministri Sprūdžs un Ķīlis sasolījuši uzkāpšanu reformu Everestā, bet paša kāpiena vietā jau kuro mēnesi stāsta, kā tik kāps, cik aizraujošs un grandiozs šis kāpiens būs un cik ļoti viņiem, nabadziņiem, citi traucē gatavoties kāpienam.

Kā reiz teica viens politikā ne vienu vien pudu sāls apēdušais – politikā ļoti ātri atklājas – esi tu vecis vai ne. Ar vārdu «vecis» domāta spēcīga personība neatkarīgi no dzimuma. Zatlerieši savu neizlēmību un nevīrišķīgo cimperlību nodemonstrējuši atkal. Zatlers intervijā Dienai uz jautājumu par kopēja saraksta neveidošanu ar Vienotību, atbild: «Tāds lēmums ir pieņemts gan partijas valdē, gan domē. Bet tajā pašā laikā es teikšu, ka politiskā situācija bieži negaidīti mainās, pat ļoti. Un es būtu piesardzīgs, pirms mēs neesam pieņēmuši pēdējo galīgo lēmumu un sākuši savu vēlēšanu kampaņu...»

Izrādās, ka partijas valdes un domes pieņemtais lēmums ir tikai tāds pagaidu lēmums un «pēdējais un galīgais» lēmums vēl tikai būs. Partijas izpilddirektors Ivo Valdovskis Zatlera atklāsmi skaidro: «Reformu partija kopš iepriekšējā lēmuma pieņemšanas nav apspriedusi kopīga starta iespēju pašvaldību vēlēšanās Rīgā ar Vienotību, taču varētu to vērtēt, ja saņemtu oficiālu piedāvājumu.» Pārtulkojot šo frāzi no politiski diplomātiskās uz parasto cilvēku valodu, tā skan: «Ja Vienotība nāks un nolūgsies, tad varbūt var arī ko sarunāt...»

Cilvēcīgi var saprast Zatleru. Reformu partijas reitings ir asinis stindzinoši zems. Ja Zatlera izveidotā partija nepārvar Rīgas vēlēšanās 5% barjeru, tad tas ir pilnīgs šī dīvainā veidojuma krahs un Zatlera personiska izgāšanās. Glābt situāciju varētu vien spēcīgs Rīgas mēra kandidāts. Partijā ilgu laiku tika uzturēta ilūzija, ka šis kandidāts varētu būt sabiedrībā samērā populārais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Intervēju Pavļutu pēc viņa stāšanās ekonomikas ministra matā, un viņš skaidri lika noprast, ka viņam ir augstas materiālās prasības pret dzīvi un arī ministra algu viņš uzskata par savai kvalifikācijai neatbilstošu. Kāpēc lai Pavļuts riskētu kļūt par Rīgas domes opozīcijas deputātu ar vēl daudz niecīgāku atalgojumu? Pat ja, nekļuvis par Rīgas mēru, viņš atteiktos no ierindas deputāta amata, tas nekādi nerotātu viņa politisko biogrāfiju. Tad nu RP jāmeklē kārtējais direktoriņš rikotājiņš, tāpat kā uz vēlēšanām viņi izbīdīja savu premjerministra kandidāta karikatūru – neveiksmīgo diploma pircēju Sprūdžu. Taču diez vai tauta otreiz uzkāps uz tā paša grābekļa. Acīmredzot Zatlers pats apjautis, ka ar Vienotību kopā – drošāk. Vismaz nebūs jāuztraucas par 5% barjeras pārvarēšanu, un tagad cer, ka Vienotība otreiz nāks pāri zālei to lūgt uz deju.

Cerība ir, jo arī Vienotības izvirzītā Sarmīte Ēlerte līdz šim daudz runā par «spēcīgu komandu», bet esošie Rīgas domes Vienotības frakcijas deputāti droši varētu piedalīties televīzijas šovā Pārspēj dumjībā deputātu!. Saukt šo nespējnieku pulciņu par spēcīgu komandu ir tas pats, kas nosaukt mūsu Valsts prezidentu par daiļrunāšanas ģēniju. Apvienojot spēkus un veidojot vienu sarakstu, vismaz ir kāda cerība, ka tur parādītos kāds, kuru nebūtu kauns saukt par «spēcīgas komandas dalībnieku».

Taču tas viss bija jāizskaitļo vēl pirms attiecīgo lēmumu pieņemšanas. Tagad otreizēja lūkošanās un atkārtota iešana precībās izskatās nekonsekventi un politiski neizteiksmīgi. Pārfrazējot kādu reklāmas saukli, gribas teikt – bet tāda jau ir tā Vienotība un Zatlera partija. Citāda kompānija. Šaubīgo kompānija.