Strausa politika

Valsts prezidents Andris Bērziņš ar savu nacionālās drošības padomnieku Jāni Maizīti esot apspriedis, ka apcietinātā bijušā iekšlietu ministra un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Dzintara Jaundžeikara lieta varētu tikt pārrunāta (?) nākamajā Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē.

Kāpēc šāds formulējums – tiks pārrunāta? Vai tas nozīmē, ka sanākušie NDP locekļi papļāpās par Jaundžeikara arestu, neiekļaujot šo jautājumu darba kārtībā un nepieņemot nekādu lēmumu? Tā teikt, paklausīsies, ko, galvu nodūris, pateiks ģenerālprokurors, uzsitīs viņam uz pleca un vēlēs – tā turpināt? Lieta tomēr ir ļoti nopietna, un tas, ka Jaundžeikars pārstāv smagu sakāvi cietušu politisko spēku, nevar būt par iemeslu, lai valstī pieļautu šaubīgus arestus un sāktu raganu medības. Sabiedrībā par Jaundžeikara arestu nav simtprocentīgas pārliecības, ka viss noticis tiesiskuma rāmjos. Aresta nepārliecinošais pamatojums un apsūdzības neskaidrais formulējums paver ceļu visdažādākajām interpretācijām. Šādā situācijā NDP nevis jāpārrunā Jaundžeikara lieta, bet gan jādod ļoti precīzs un nepārprotams tiesiskais novērtējums. Ir jāizkliedē jebkādas šaubas par Jaundžeikara apcietināšanas patiesajiem iemesliem. Lai sabiedrībā nerastos bažas, ka Latvija ir kā kāda Centrālāzijas valsts, kur bijušie ministri pazūd cietumos.

Taču Jaundžeikara arests nav vienīgais jautājums, kurš neatliekami jāskata NDP sēdē. Latvijas mērogos milzu tirāžā iznākusi un jau izpirkta žurnālistu kolektīva sarakstīta grāmata Cits ķēķis. Zem likumīgā jumta. Grāmatā izvirzītas ļoti smagas apsūdzības Latvijas drošības un tiesībsargājošajām iestādēm. Viens no grāmatas autoriem Lato Lapsa intervijā Neatkarīgajai paziņojis, ka dzīvojam policejiski bandītiskā valstī. Vai šādi kliedzoši apgalvojumi nav NDP uzmanības vērti? Vai tos var tā vienkārši ignorēt, ar roku atgaiņājoties kā no uzmācīgas mušas?

Viens no NDP locekļiem, pašreizējais Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Valdis Zatlers jau paziņojis, ka žurnālistu kolektīva sarakstīto grāmatu nelasīs un tajā minētie fakti viņu neinteresē. Acīmredzot Zatlers tā arī nav sapratis, kas viņš ir. Ja viņu kā cilvēku neinteresē grāmatā minētie fakti, tad kā amatpersonai un Saeimas drošības komisijas vadītājam viņam ir jāsniedz ļoti precīzs formulējums – vai nu tās visas ir muļķības un žurnālistu izdomājumi, vai arī ļoti nopietnas apsūdzības mūsu specdienestiem. Apsūdzības, kuras jānovērš, un tieši par šo darbu tauta Zatleram un citiem NDP locekļiem maksā algu. Tauta algo NDP locekļus ne jau tādēļ, lai tie papļāpātu par Jaundžeikara arestu, bet gan lai sabiedrībā būtu neapgāžama pārliecība, ka mūsu valstī valda likumība un tiesiska kontrole.

Lato Lapsa nebaidās apgalvot, ka Latvijas tiesībsargājošās sistēmas ietvaros darbojas ilgtspējīgi funkcionējoša banda. «Bandā ir vajadzīgi cilvēki, kas ir bandas kodols. Tur nevajag daudz cilvēku. Tur vajag dažus savus izmeklētājus un tos, kas ir viņu vietējais jumts un politiskais jumts, kas viņus vajadzības gadījumā piesedz. Ir vajadzīgi savi prokurori, kas sankcionē to, kas ir izdomāts, un savi tiesneši, kas to visu tiesiski noformē,» intervijā Neatkarīgajai skaidro L. Lapsa.

Apvainojumi ir pārāk smagi, un apvainojumu izteicējs sabiedrībā pietiekami redzams cilvēks, lai tos tā vienkārši ignorētu un izliktos nemanām. Zatlera centieni izlikties par neko apkārt neredzošu strausu rada aizdomas, ka viņš ir viens no bandas locekļiem vai vismaz viens no šīs bandas politiskajiem jumtotājiem. Var ironizēt un dot mājienus, ka žurnālisti Lato Lapsa, Agnese Margēviča un Kristīne Jančevska ir nopirkti un par naudu sacerējuši apmelojošas pasakas par kristāldzidrajiem Latvijas specdienestiem. Taču tad tā arī visaugstākajā līmenī jāpasaka tautai un jāuzdod tiesībsargājošām iestādēm izmeklēt šo apmelošanas lietu, kas grauj Latvijas tiesībsargājošās sistēmas prestižu un Latvijas valsts tēlu. Ja kāds publiski apgalvo, ka Latvija ir policejiski bandītiska valsts, tad viņam par šiem vārdiem jāatbild.

L. Lapsa atbild ar grāmatā minētajiem faktiem. Ja šie fakti ir safabricēti, tad šiem pasaku sacerētājiem par to ir jāatbild. Ja fakti atbilst patiesībai, tad NDP uzdevums ir L. Lapsas minēto bandas kodolu atmaskot un šos cilvēkus aizvākt no tiesībsargājošajām iestādēm. Protams, ja L. Lapsas minētās bandas politiskais jumts ir pats Zatlers un šobrīd pie varas esošais politiskais grupējums, tad cita lieta. Tad jāatzīst, ka līdz tiesiskai valstij mums vēl tāls ceļš ejams. Tad Zatleram jāturpina izlikties par strausu un visas apsūdzības jāignorē. Un pirms gulētiešanas sev jāuzdod jautājums – kas es esmu?

Svarīgākais