Banku pakalpiņi

Kā interesēs strādā Finanšu ministrija? Šis jautājums nebūt nav retorisks. Teorētiski Latvijas valdībai, tajā skaitā Finanšu ministrijai, būtu jāstrādā latviešu tautas interesēs.

Vai tā ir? Diemžēl pārliecības par to nav. Tam ir zināms pamats. Lūk, FM runasvīra Alekša Jarocka izteikumi pēc koalīcijas panāktās vienošanās par 50 miljonu latu konsolidāciju.

Jarockis apgalvo, ka ZZS budžeta konsolidācijai iesniegusi neīstenojamus priekšlikumus. Patiešām interesanti uzzināt, kādi priekšlikumi FM izpratnē ir neīstenojami. Līdz šim radies iespaids, ka FM ir gatava uz visu, kas vien varētu palielināt ieņēmumus un samazināt izdevumus. Likvidēt sociālās programmas, līdz minimumam apcirpt pabalstus, piemaksas pie pensijām un arī pašas pensijas šķērēt uz nebēdu. Tāpat FM ir gatava celt nodokļus, atcelt visas samazinātās likmes, celt akcīzi degvielai un tarifus elektroenerģijai (kas gan nav tās tiešajā pārraudzībā). Kas tad FM ir pilnīgi nepieļaujami. Kādas tad ir FM sarkanās līnijas, kuras tā nav gatava pārkāpt?

Nepārsteidz, ka FM nekādi nav varējusi atbalstīt ZZS ierosinājumu palielināt finanšu stabilitātes nodevas likmi bankām no 0,036% līdz 0,072%, jo šāds nodevas apjoms varot būtiski ietekmēt kredītiestāžu darbību Latvijā. Lūk, atslēgas vārdi, kas atklāj tos, kuru interesēs darbojas FM. Ministriju, izrādās, uztrauc tas, ka nodevas palielinājums varot būtiski ietekmēt banku darbību. Toties tas, kā degvielas akcīzes palielinājums var ietekmēt Latvijas iedzīvotāju labklājību, FM ierēdņus maz interesē. Tāpat tos neinteresē, kā elektroenerģijas tarifu kāpums ietekmē uzņēmējus, kas darbojas reālajā ekonomikā un atrodas ārpus FM drošā kredītiestāžu interešu aizstāvības vairoga. Kā budžeta konsolidācija ietekmē tautu, FM darboņus neinteresē. Tur var griezt, cik uziet, un celt nodokļus līdz nelabumam. Par to Jarockim, Vilkam, Bičevskim un visiem pārējiem konsolidētājiem galva nesāp. Taču, tiklīdz par nieka 0,036% palielina finanšu stabilitātes nodevu, tā priekšlikums ir neīstenojams. Abrīnojams cinisma kalngals. Taču daudz skumjāk, ka netrūkst piedziedātāju klaķieru korī, kas šo cinismu pasniedz kā dievišķo dziesmu Vienotības nesavtīgo tautmīļu aranžējumā.

Svarīgākais