Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Argumentu vietā atgaiņāšanās ar nopietnu ģīmi

© F64 Photo Agency

Rīga TV24 raidījumā Kārtības rullis (27.04.2020.) bija kāda zīmīga epizode, kura no metodoloģiskā aspekta lieliski nodemonstrēja, kā vislabāk atvairīt pārmetumus, ja uz faktiem balstītu argumentu nav.

Lūk, precīzs šīs diskusijas atšifrējums. Tiek runāts par KPV LV un JKP attiecībām un bijušā ekonomikas ministra Ralfa Nemiro noņemšanu no amata. Raidījuma vadītājs Armands Puče jautā Jurģim Liepniekam, vai viņš saprot, kas aiz šā konflikta slēpjas. Liepnieks norāda, ka «tas ir sarežģītāks, daudz kompleksāks stāsts, jo tas ir stāsts par pielaidēm [valsts noslēpumam]. Protams, Latvijā ir visai unikāla sistēma». «Bet tās [pielaides] tiek tirgotas. Es lieku pēdiņās šo vārdu, bet izskatās, ka tiek tirgotas,» iespraucas Puče. Liepnieks: «Latvijā ir unikāla sistēma, Eiropā un pasaulē. Tas, ka esošam, ievēlētam cilvēkam, kuram ir tautas dots mandāts, kāds, kurš nav ievēlēts..., nu labi, viņam arī ir kaut kāds mandāts..., bet, lai kāds noņemtu pielaidi un tāpēc izdzītu no Ministru kabineta, nekur pasaulē nav tādu gadījumu...»

Šajā brīdī Liepniekam pretī sēdošais Arvils Ašeradens neapmierināti kasa ausi, kaut ko sāk bubināt, un Liepnieks jautā: «Varbūt Ašeradena kungs zina un pastāstīs, kur tāds gadījums ir bijis?», uz ko Ašeradens sniedz izcilu paraugstundu, kā reaģēt, ja saruna ievirzījusies nepatīkamā gultnē. «Nūu,... man liekas... nespekulējam ar šo,» viņš saka nogurušā profesora balsī, it kā visu dienu būtu runājis ar dažādiem ciema muļķīšiem, tagad atnācis uz televīzijas studiju, un tur atkal tādi paši dīvaiņi priekšā. Bet Liepnieks neatlaižas: «Nu, pagaidi! Ir kaut kur tādi gadījumi?» «Protams, ka ir,» muļķa studentam atcērt «profesors» Ašeradens. «Kurā vietā ir bijis tāds gadījums?» «students» Liepnieks demonstrē nekaunību. «Nu, beidziet! Mēs atrodamies noteiktā NATO drošības sistēmā, kurā ir noteikta veida kārtība, kādā šai sistēmā pielaižu noteiktā kārtībā pielaides.» Tas ir burtisks atreferējums. Uz papīra šī Ašeradena tirāde izskatās pēc nesakarīgu vārdu savirknējuma, bet viņš to izsaka ar tik nopietnu un pārliecinošu sejas izteiksmi, ka rodas iespaids par Gētes līmeņa izteikumiem.

Liepnieks turpina: «Lielākajā daļā NATO valstu Saeimas [parlamenta] deputātiem automātiski ir pielaides.» «Nē, nu nav tā. Nu beidz,» Ašeradens tēvišķi pamāca. «Kā nav?» Liepnieks turpina cīnīties. «Kolēģi,» mēģina pa vidu iespraukties Puče, bet Ašeradens autoritatīvi saka pēdējo vārdu: «Labi, lai pārtrauktu šo, jebkurš var pārsūdzēt šo un iet uz tiesu, un aizstāvēt sevi. Nav problēmu...» «Par to nav stāsts,» iebilst Liepnieks. «Par to ir stāsts,» nesatricināms ir Ašeradens. «Tā nav tirgošanās. Drošības dienests dara savu darbu.»

Kāpēc šis pagarais sarunas atšifrējums? Lai parādītu, kā notiek tieši uzdotu jautājumu «noairēšana», ja uz tiem nav atbildes. Ne tikai ar vārdiem, bet ar visu savu ķermeņa valodu jādemonstrē, ka jautājums ir «nopietna» cilvēka necienīgs. Tādu var uzdot tikai marginālis, jo visi lieliski redz un saprot, kas notiek, bet labais tonis ir to neredzēt un pārliecinoši teikt, ka «drošības dienests dara savu darbu». Punktu līdzīgām diskusijām pieliek NATO piesaukšana, kas jebkādu tālāku sarunu jau aizbīda «kremlinu» un «sorosītu» plāksnē.

Jau pēc raidījuma Liepnieks tviterī publicēja ierakstu: «Kārtības rullī sanāca atkal debate par pielaidēm. Te info, lai nav nekādu pārpratumu. Latvija ir VIENĪGĀ valsts ES un NATO, kurā pielaižu sistēma ir uzbūvēta tā, kā pie mums. Te gan tabula, gan sīks apraksts par ES valstīm.» Turpat arī saite, kur šo informāciju atrast internetā.

Jāatzīst, ka esošā pielaižu sistēma padara SAB par faktiski augstāko varas orgānu valstī. Tādu kā uzraugu (смотрящий, krievu val.) postpadomju kriminālajā vidē. Līdz ar to jebkuras šaubīgas darbības, ja tās piesedz SAB, nav kam izmeklēt. Tieši tā arī noticis, piemēram, ar 2015. gadā notikušajām valstij ap 200 miljoniem eiro izmaksājušajām mahinācijām ar Ventspils naftas akcijām. Šajās mahinācijās iesaistīts prokurors Juris Juriss, kurš savas darbības saskaņojis ar Jāņa Maizīša vadīto SAB.

Lai arī lieta ir sabiedrībā labi zināma, jo publiski noplūdusi iesaistīto personu elektroniskā sarakste, nekādas izmeklēšanas darbības nenotiek, jo kurš gan ies pret SAB? Arī uz aizrādījumiem par šādu bezdarbību ir neiedragājama atbilde: «Nu beidziet, nespekulēsim. Ir taču NATO noteikta kārtība, kā tādas lietas izmeklē kārtība noteikta kārtība izmeklēt.»