Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Nekas, pat koronavīruss nespēs mūs apturēt!

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Mūsu politiskās šķiras vadoņiem ļoti nepatīk, ja viņu darbības pielīdzina Putina piekoptajām metodēm. Jā, dažkārt viņu rīcība ir diezgan atšķirīga, toties citreiz nepateiksi – vai tas notiek Rīgā vai Maskavā?

Teiksim, centieni panākt vēlamo par katru cenu. Pat tad, ja situācija ir kardināli mainījusies un parādījušies negaidīti blakusapstākļi. Tas nekas. Vajag, un viss. Piemēram, Krievijā Putins bija ieplānojis 22. aprīlī tautas balsojumu par tā dēvētajiem konstitūcijas labojumiem, kas ļautu viņa prezidentūras termiņus skaitīt no jauna. Kā par nelaimi, saasinājās koronavīrusa krīze. Tikai pēc ilgas vilcināšanās šis balsojums tika atcelts. Tagad priekšā vēl smagāka izšķiršanās. Vai svinēt ar grandiozu vērienu Krievijas jaunās reliģijas svarīgākos svētkus - 75. uzvaras gadadienu, vai darīt to pieticīgāk?

Tieši tāpat arī mūsu varturiem ir savi projekti, kuri jāizdzen cauri, lai tur vai kas. Nekas nedrīkst apstāties. Ne uz mirkli. Šobrīd tādi projekti ir divi. Administratīvi teritoriālā reforma (ATR) - šķība vai greiza, racionāli izsvērta vai ar acīm redzamām nepilnībām - obligāti jāizdzen cauri, par spīti visam. Visticamāk, jau tuvākajā laikā Saeimas darbs tiks pārvērsts parodijā ar «attālinātu» deputātu dalību, kur opozīcijai tiks atņemta pat dekoratīvā funkcija. Šādos apstākļos ATR tiks pieņemta tieši tāda, kāda tā būs «saskaņota» Vecrīgas kafejnīcās.

Cits iecerētais projekts, kurš nedrīkst ne uz mirkli apstāties, ir Ventspils mēra Aivara Lemberga izslēgšana no politiskā procesa. Šā procesa viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir Rīgas apgabaltiesā notiekošā Lemberga prāva. Ārkārtas situācijas laikā Latvijā klasiskie tiesu procesi ir gandrīz pilnībā pārtraukti. Arī Rīgas apgabaltiesas krimināllietu tiesas kolēģija ir izdevusi rīkojumu, kas paredz, ka mutvārdu tiesas procesi notiek tikai īpašos gadījumos. Pats Lembergs ir koronavīrusa īpaši apdraudēto personu kategorijā - vecāks par 65 gadiem. Šim faktam vien vajadzētu būt pietiekamam argumentam, lai jautājums par Lemberga tiesas turpmāku izskatīšanu līdz ārkārtas situācijas beigām būtu noņemts no dienaskārtības. Taču nē. Nekas neapturēs ceļa rulli. Pat koronavīruss un cilvēku dzīvības apdraudējumi. Nekas.

Ar ko gan šī Lemberga lietas ekskluzivitāte izskaidrojama? Kāpēc gan procesu nevarētu uz ārkārtas situācijas laiku pārtraukt? Iemesls ir tāds pats kā ATR lietā. Tieksme apmierināt savas iegribas ir tik nepārvarama, ka - sit kaut nost - nedrīkst ne uz mirkli apstāties. Kamēr Lembergs nav notiesāts, tikmēr šā procesa bīdītāji nevar sev krūtīs svelošo naida liesmu apslāpēt. Tā tik ļoti dedzina, ka neļauj mierīgi elpot.

Zināmā sabiedrības daļā pastāv viedoklis, ka tieši Lembergs velk lietu garumā. Bet kurš tad pieražoja šos vairāk nekā 200 apsūdzības sējumu, kuru caurskatīšanai, lai tiesas izmeklēšana būtu pilnvērtīga, nepieciešami gadi? Vai tikai tā nebija pati prokuratūra? Kas traucēja prokuratūrai izdalīt dažas smagākās apsūdzības epizodes un tikai tās virzīt uz tiesu? Otršķirīgās lietas atstāt pēc tam. Vai tikai nav tā, ka prokuratūrai nekādu «drošu» lietu, kur visi fakti un pierādījumi ir neapgāžami, nemaz nav? Ne smagās, ne mazāk smagās epizodēs. Arī pašu epizožu, kur varētu skaidri pateikt - tādā un tādā datumā A. L. tur un tur satikās ar to un to un izdarīja to un to, arī nav. Cilvēkiem viegli saprotamu epizožu, kur ikvienam skaidrs, ko katrs nodarījis, nav. Ir tikai abstraktas frāzes «par smagiem kriminālnoziegumiem», kuri konkrētās epizodēs neatšifrējas.

Tā kā pārliecinošu, ikvienam saprotamu epizožu nav, tad jāspiež uz masu. Ja nevar pārliecinoši pierādīt Lemberga vainu nevienā epizodē, tad jāsaražo apsūdzības papīru kalni, kuros neviens vairs nespēj orientēties. Kurš gan var precīzi pateikt, par kādām konkrētām darbībām viņš tiek tiesāts (nebārstot abstraktus kriminālnodarījumu nosaukumus)? Ja kāds var, tad labprāt pie raksta komentāriem par tām izlasītu.

Viss liecina, ka Lemberga tiesas process ir pārvērties par politisko izrēķināšanos ar cilvēku, kurš jau divdesmit gadu traucē mūsu jaunajai politiskajai šķirai darīt tikai to, ko tā grib un kā tā grib. Tāpēc šis traucēklis ir jānovāc no ceļa. Lai tur vai kas. Tas, ka tiesa faktiski iet šīs politiskās šķiras pavadā, liek stipri šaubīties par procesa objektivitāti, un tā ir vēl viena paralēle, kura mūsu politisko vidi vienādo ar Putina režīmu.