Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Viedokļi

Zuzāna saraksts

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Saeimas vēlēšanu priekšvakarā, 2018. gada 5. oktobrī pulksten 16.31, spēļu zāļu Fēnikss īpašnieks Jānis Zuzāns izsūtīja «saviem cilvēkiem» šādu īsziņu: «Mūsu sestdienas izvēle: Rīgā saraksts nr. 10: šiem klāt plusi, pārējos svītrot: Pavļuts, Staķis, Pogorelovs, Akuličs, Meiere, Mičerevskis! Ja ir cits rajons, saraksts nr. 10 jebkurā gadījumā!!! Ja vajag personālijas, varu atsūtīt. Ceru, ka nav iebildumu. Jānis Zuzāns.»

Tiem retajiem, kuri nezina, kura ir Zuzāna sirdij tuvākā partija, atgādināšu - iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ar sarakstu nr. 10 startēja apvienība Attīstībai/Par!. Šis saraksts Latvijā kopumā ieguva 13 vietu. Rīgā piecas. Nav svarīgi, vai tie daži Zuzāna īsajā sarakstā iekļautie mazpazīstamie personāži patiešām ir Zuzāna protežē vai vienkārši piemesti klāt dūmu aizsegam, bet divi šā saraksta galvenie cilvēki šobrīd ir AP! redzamākās figūras. Viens ir frakcijas vadītājs, otrs Rīgas mēra kandidāts, lai gan Rīgas domē jau ir savs frakcijas vadītājs - Viesturs Zeps, kurš acīmredzot nebauda pilnīgu Zuzāna uzticību. Tagad šie cilvēki, kurus Zuzāns lika svītrot, beidzot varētu pierādīt savu principialitāti un neatkarību no azartspēļu darboņiem. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ir būtiski palielināts valsts finansējums partijām. Līdz ar to ir vieglāk norobežoties no Zuzāna morāli šaubīgās «asaru» naudas.

Nākamās Saeimas vēlēšanas nav aiz kalniem, un ne jau visi AP! potenciālie atbalstītāji pievērs acis uz partijas gatavību līdz pēdējam aizstāvēt Zuzāna biznesu. Arī pats Zuzāns pēdējā laikā dara visu, lai viņa vārds asociētos ar kaut ko nelabi smakojošu. Kur gan palicis viņa smalkais salonlauvas deguns? Viņa lēmums pārtraukt mākslas un kultūras norišu finansēšanu izskatās tieši tā, kā to trāpīgi norādīja cita sociālo tīklu salonlauva Baiba Strautmane: «...runa ir par draudiem un šantāžu - sak’ - jūs, mākslinieciņi, gribat piķi... urbiet pīāru... diezgan pretīgi...»

Zuzāna un viņa atbalstītāju argumentācija ir vienkārša - ja reiz spēļu bizness ir legāls, tāpat kā alkohola bizness, tad nevienam neko pārmest nevar. Nebūtu Zuzāna, būtu kāds cits, un labi, ka mums ir tāds Zuzāns, jo viņš vismaz kādu drupačiņu atmet kultūrai un mākslai. Būtu cits, būtu vēl sliktāk.

Šī konstrukcija tikai pirmajā brīdī šķiet pamatota. Lai arī azartspēles un alkohols nodara milzu kaitējumu (alkohols pat vēl lielāku), tās kā parādības ir nesalīdzināmas. Alkoholu lieto absolūtais iedzīvotāju vairākums, un tā ir gandrīz neatņemama mūsu sadzīves kultūras sastāvdaļa. Ļoti kaitīga, postoša, bet, vēlreiz atkārtoju, gandrīz neatņemama. Tikpat kā nevar iedomāties lielas svinības, pasākumus bez alkohola. Ja alkohols pēkšņi pazustu no mūsu dzīves, tad mūsu apkārtējā pasaule kardināli mainītos. Spēļu automāti ne tuvu nav mūsu kultūras sastāvdaļa. Ja tie rīt pazustu, tad tikpat kā neviens (ieskaitot pašus spēlmaņus) par to neraudātu un pat lāga nepamanītu. Tāpēc priekšplānā izvirzās jautājums - kāpēc valsts un sabiedrība joprojām pieļauj šo postošo biznesu, kas ekonomikai neko neienes. Pat no šā biznesa iekasētie nodokļi patiesībā ir ar mīnusa zīmi, jo tie ir veidojušies no naudas, kas izņemta no ekonomikas. Tās ir nenopirktas preces un pakalpojumi, nesamaksāti PVN.

Valsts šo ekonomiski kaitīgo (par ētisko pusi pat nerunāsim) nozari joprojām pieļauj tieši tāpēc, ka to «tur» tik slīpēts vīrs kā Zuzāns. Viņam visās partijās ir «draugi», viņu sabiedrībā cienījami cilvēki godbijīgi sauc par mecenātu, un viņu sabiedriskajā televīzijā intervē ar tādu pašu pietāti kā, teiksim, Juri Rubeni. Zuzāns saprot, ka jāuztur maksimāli labas attiecības ar «inteliģenci» un vienmēr - kā reiz teica kāda ASV valsts sekretāre - jānostājas pareizajā vēstures pusē. Ja tev ir tik netīrs bizness, tad tas pat ir obligāti, jo nav šaubu - ja spēļu bizness kaut mazākā mērā būtu saistīts ar kādu no tā dēvētajiem oligarhiem, tad tas jau sen būtu aizklapēts, vienalga ar kādiem ieganstiem.

Pats Zuzāns lieliski saprot, ar ko nodarbojas, tāpēc politiskais «jumts» jāpērk neskopojoties. Galveno likmi liekot uz AP!, viņš riskē, bet vai risks attaisnosies, tas atkarīgs no AP! deputātiem. Vai viņi arī turpmāk būs gatavi spiest balsojuma pogas pēc Zuzāna saraksta līderu norādēm, rādīs laiks. No tā arī būs atkarīgs, cik ilgi vēl Zuzāna bizness postīs cilvēku dzīves.