Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Putina jaunā pasaciņa «noderīgajiem idiotiem»

© F64 Photo Agency

Šā gada 12. decembrī interneta izdevumā Re:Baltica tika publicēts materiāls trijās valodās – Kā NA biedri draudzējas ar Ukrainas galēji labējiem.

Rakstā mēģināts parādīt dažus Nacionālās apvienības vadošos biedrus kā nacistisku uzskatu piekritējus, kuru uzskati tuvi ar atsevišķu Ukrainas brīvprātīgo bataljona Azov (šobrīd Ukrainas Bruņoto spēku struktūrvienība) kaujinieku uzskatiem. Par pašu Re:Baltica «pētījumu» nākamajā rakstā, bet šoreiz par to, cik organiski šī publikācija iekļaujas jaunajā Putina pasaciņā, ar kuru viņš gada nogalē iepazīstināja pasauli un savu ideju brīvprātīgos retranslētājus.

19. decembrī Putins tā dēvētajā ikgadējā «preses konferencē» (par preses konferenci tradicionālajā izpratnē to bez pēdiņām nosaukt nevar) negaidīti plaši izrunājās par Molotova - Ribentropa paktu. To attaisnodams, viņš uzsvēra, ka gandrīz visas Eiropas valstis pirms kara slēdza neuzbrukšanas līgumus ar hitlerisko Vāciju un PSRS bijusi pēdējā, kas to izdarīja (protams, nepieminot, ka citu valstu līgumos nebija slepeno protokolu par trešo valstu teritoriālo pārdali).

Jau nākamajā dienā, tiekoties ar NVS prezidentiem, Putins viņiem nolasīja vairāk nekā stundu garu lekciju par situāciju Eiropā pirms 2. pasaules kara. Šo pašu tēmu Putins turpināja 24. decembrī, uzstājoties Aizsardzības ministrijas kolēģijas sēdē, kur rupji nolamāja Polijas pirmskara diplomātu Juzefu Lipski, publiski nosaucot viņu par nelieti un antisemītisku cūku. Tā kā Putins neko nedara bez iepriekšēja nolūka, rodas jautājums - kāds ir Putina mērķis, atļaujoties šādus nediplomātiskus izlēcienus?

Ņemot vērā to, ka, pēc paša Putina vērtējuma, 2020. gada svarīgākais notikums būs Lielās uzvaras 75. gadu jubileja, viņš cenšas 2. pasaules kara sākumu izgaismot Krievijai labvēlīgākā gaismā. Putina interpretācijā ceļu uz 2. pasaules karu pavēra nevis Hitlera - Staļina pakts, bet gan Polijas aplamā politiskā uzvedība. Polija pati vainīga pie tā, ka Vācija 1939. gada 1. septembrī un PSRS 17. septembrī tai uzbruka. Un vispār, Polija nav pelnījusi līdzjūtību, jo patiesībā bijusi antisemītiska valsts.

Rietumos jau labi sen kā par vienīgo absolūto ļaunumu ir pasludināts Hitlers un viss, kas ar viņu saistīts. Līdz ar to jebkuras norādes uz nacismu, antisemītismu, rasismu rietumnieku apziņā iedarbojas kā zvaniņa skaņas Pavlova sunim. Šo cilvēku uztveres īpatnību vēlas izmantot Putins, cenšoties uzdoties par galveno cīnītāju pret iedomātu fašisma «atdzimšanu» Austrumeiropā. Vēsturiskajai patiesībai šajā stāstā ir otršķirīga nozīme. Galvenais ir saduļķot ūdeni, radīt šaubas un norādīt, ka kaut kur tur pa vidu miglā vīd nīstais nacista siluets.

Ņemot vērā, ka cilvēku uztvere mīl vienkāršotus tēlus, Putins pamet kaulu saviem daudzskaitlīgajiem «noderīgajiem idiotiem» visā pasaulē (diemžēl arī Latvijā), kuri apsēsti ar nacistu, rasistu un citu «slikto» meklējumiem. Viņiem viņš pasaka priekšā, ka Austrumeiropa savā dziļākajā būtībā nav pārslimojusi nacisma bacili, tāpēc kreisi liberālā pasaule tai uzticēties nevar. Cita lieta - Putina Krievija, kura kā PSRS mantiniece bija, ir un būs galvenā cīnītāja pret nacismu. Līdz ar to Rietumu galvenais sabiedrotais cīņā pret fašisma un antisemītisma atdzimšanu Eiropā (īpaši Austrumeiropā) ir tieši viņš - Putins.

Šogad Krievijā 9. maiju plāno atzīmēt ar milzu vērienu, kā galvenos valsts svētkus. Kā jaunās krievu reliģijas svarīgāko rituālu. Pirms pieciem gadiem 70 gadu jubileju pasaules līderi ignorēja. Putins jutās aizvainots, un šādu situāciju nedrīkst atkārtot. Tāpēc pa visiem propagandas galvenā kalibra stobriem jāšauj ar šo jauno «vēstures konceptu». Ja esat patiess nacisma un antisemītisma pretinieks, tad laipni lūgti 9. maijā man blakus uz Ļeņina mauzoleja. Kopā paskatīsimies mūsu vareno bruņutehniku. Parādīšu jums savas jaunās virsskaņas raķetes.

Līdz pat pēdējam laikam šķita, ka Putina tērpšanās antifašista drānās spēj apmuļķot vienīgi naivus rietumniekus, kuri nesaprot krievu valodu un vāji zina Krievijas vēsturi. Atsevišķu Rietumu līderu gatavību uzķerties uz Putina plikā āķa var pat saprast. Tieši tāpēc vēl jo nepatīkamāk, ka arī pie mums atradušās sabiedrībā redzamas personas, kuras gatavas Putina melu korim aizrautīgi piebalsot. Par šiem «noderīgajiem idiotiem» nākamajā rakstā.