Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Viedokļi

ZZS sarežģītas dilemmas priekšā

© F64 Photo Agency

Jāatzīst, ka ZZS iepriekšējās Saeimas vēlēšanās cieta smagu sakāvi. Par šīs sakāves iemesliem domas dalās, bet, manuprāt, viens no vājo rezultātu iemesliem bija ļoti izplūdusī ideoloģiskā platforma, kas izpaudās kā izteikta identitātes krīze. Vēlētājam netika dota skaidra atbilde uz vēlēšanu kampaņas pamatjautājumu – kāpēc tieši par jums man būtu jāatdod sava balss?

Pēc vēlēšanām ZZS nonāca dziļā opozīcijā, un tagad tai jāpārdzīvo jauns trieciens - sankcijas pret vienu no šīs politiskās komandas līderiem - Aivaru Lembergu. Ievērojiet, ka nesaku - ASV noteiktās sankcijas, jo šobrīd tepat uz vietas sankcijas liek visi, kam vien nav slinkums. Arī KNAB jau pabaidījis ZZS, norādot, ka vērtē, vai sankcijas varētu būt pamats valsts finansējuma izmaksu pārtraukšanai šai politiskajai apvienībai. Jaunajā tiesiskajā telpā, kur likumi un juridiskais korektums ir tālu atkāpies revolucionārā mirkļa izdevīguma priekšā, nu jau vietējās sankcijas var tikt uzliktas katram, kurš ar Lembergu kaut reizi ticies un nav viņu publiski nolamājis pēdējiem vārdiem. Tāpēc ZZS ir pamats bažīties.

Faktiski ZZS ir divas iespējas. Vai nu maksimāli norobežoties no sava partnera (šīs pozīcijas redzamākā pārstāve ir Dana Reizniece-Ozola (DRO), kura jau publiski aicinājusi Lembergu aiziet no politikas), vai arī mēģināt kopā cīnīties par savu taisnību un noraidīt visus pārmetumus kā politisko pretinieku denunciācijas. Šo otru ceļu piedāvāja Armands Krauze, kurš notiekošo nodēvēja par linča tiesu, un Edgars Tavars, kurš mēģināja aizstāvēt Lembergu šim jautājumam veltītajā LTV raidījumā Tieša runa.

Tā dēvētā tviterpublika «pareizo» izvēli jau izdarījusi. Protams, ka jāizvēlas DRO ieteiktais ceļš. Šeit gan uzreiz jāatzīmē viena lieta. Ko darīt ZZS, iesaka tie, kuri paši par ZZS nekad nav balsojuši un nebalsos, lai ko viņi arī nedarītu. Līdzīgu situāciju mēs redzam ar Vatikānu, kad cilvēki, kuri nekad mūžā nav bijuši katoļu baznīcā un arī netaisās to apmeklēt, bez mazākās aiztures norāda, kā pāvestam «pareizāk» rīkoties. Objektīvi runājot, šie «pareizā» kursa ieteicēji no malas nemaz negrib ZZS (vai Vatikāna) ietekmes pieaugumu. Viņi grib, tieši otrādi, šo struktūru atmiekšķēšanos un iekļaušanos vienā «pareizā» pamatplūsmā. Citiem vārdiem, izšķīšanu.

Šeit man jācitē fragments no vēl nepublicētas intervijas (anonsēju: drīzumā) ar pazīstamo juristu Aivaru Borovkovu, kurā viņš saka: «Atļaušos apgalvot, ka šobrīd Saeimā ir četras partijas, nevis septiņas. Ir NA, ir Saskaņa, ir ZZS un ir Vienotība. Man ir sajūta, ka Vienotībai ir viens aizkadra režisors, kurš ļauj, sadalot šo partiju dažādās frakcijās, savākt katram savu elektorāta daļu. Ļaujot pat atsevišķiem šo frakciju līderiem pirms vēlēšanām vienam otru apmētāt ar mēsliem. Saprotot, ka tad mēs kā vienots veselums būsim pie varas. Tur būs nauda, tur būs iespēja, un tur mums visiem būs labi. Varā.»

Pēc būtības ZZS dilemma ir nevis par to - sadarboties vai nesadarboties ar Lembergu, bet gan vai būt vienai no četrām partijām, vai izšķīst Vienotībā un samazināt «īsto» partiju skaitu līdz trim. Pašlikvidēties. Tas ir, sekot tviterpublikas norādījumiem.

Minētajā LTV pārraidē publicists Mārcis Bendiks demonstrēja ZZS reitingu līkni kopš apvienības dibināšanas un mēģināja pierādīt, ka šīs līknes kāpumiem un kritumiem neesot nekāda sakara ar Lemberga vietu Latvijas politikā un ZZS. Galvenais arguments - uz ZZS reitingiem Lemberga arests 2007. gadā neesot atstājis tikpat kā nekādu ietekmi. Šeit jāatceras, ka reitingu nosaka atbalstītāji un Lemberga arests ZZS atbalstītāju acīs neizskatījās gluži tā, kā tiem, kuriem ZZS un Lembergs vienmēr bija un būs kā dadzis acī.

Būtiskāks bija Bendika norādītais ZZS reitingu pikējošais kritums pirms iepriekšējām vēlēšanām, kad saraksta redzamākās sejas bija tieši tie politiķi, kuri cenšas «būt kā visi» - Kučinskis, DRO, Čakša. Taču pamatplūsmas vēlētājs balsoja par kādu no Vienotības frakcijām. Kāpēc lai viņš balsotu par ZZS? Tiem, kuri negribēja balsot par Vienotību vai «nacionāliem», izvēle sašaurinājās. Daudzi izvēlējās balsot par KPV LV, kas pēc vēlēšanām rāmi iekļāvās Vienotības rindās, lai tikai būtu pie varas. Tur, kur nauda, iespējas un visiem labi. Iemainīja reitingu pret labumu. Jāatzīst, ZZS patiešām ir grūtas izvēles priekšā.