Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Atbilde interneta komentētājai "Soldai"

© F64

Zem mana raksta Koncentrēšanās uz ienaidu (NRA, 24.01.2018.) interneta komentētāja ar segvārdu Solda uzdeva man tiešu jautājumu: «Vai tiešām jums šķiet, ka ZZS valsti attīsta pareizi?» Tā kā šajās dienās aprit Māra Kučinska (ZZS) valdības divi gadi un piektdien viņš preses konferencē sniedza pārskatu par savas valdības darbību, ar nelielu nokavēšanos sniedzu publisku atbildi.

Vispirms jāatzīmē, ka nekad neesmu bijis ZZS fans. Vienmēr man šī partija likusies pārlieku piesardzīga, neizlēmīga un tāda nedaudz pāķiska. Lai arī Kučinskis šķitis goda vīrs, atsevišķas iezīmes viņa tēlā man ne visai gājušas pie sirds. Vienā intervijā (vēl pirms kļuva par valdības vadītāju) viņš man atkārtoja daudzu Latvijas pārtikušo cilvēku iecienīto tēzi, ka dzīvojam mēs ļoti labi, jo, lūk, pie lielveikaliem nevarot atrast vietu, kur mašīnu novietot. Neilgi pirms šīs intervijas biju ceļojumā uz Zimbabvi un šīs valsts galvaspilsētā Harārē apmeklēju turienes lielveikalu. Arī tur tirdzniecības centrs (mūsu Spice izmēros) bija pilns ar labi ģērbtiem, pārtikušiem cilvēkiem. Autostāvvietā pie šā lielveikala drūzmējās dārgi spēkrati. Taču šī šķietamā pārticība nedeva ne mazāko pamatu teikt, ka Zimbabve būtu ekonomiski attīstīta, sekmīga valsts. Līdz ar to šis Kučinska arguments tikai izgaismoja to, ka viņš ir tālu no izpratnes par to, kā dzīvo «parastā tauta».

Šis pagarais ievads nepieciešams, lai paskaidrotu, ka man ne pret ZZS, ne Kučinski nav nekādu īpaši siltu jūtu. Savukārt tiem murgosfēras iemītniekiem, kuri ir svēti pārliecināti, ka katrs mans raksts ir Kučinska vai Lemberga pa telefonu nodiktēts, varu tikai nodot sveicienu - čau, čau, neaizmirstiet iedzert zālītes un nododiet sveicienus pārējiem starp Marsa un Jupitera orbītām riņķojošiem dīvaiņiem.

Lai arī Latvijas ekonomika uzrāda straujāko izaugsmi Eiropā (virs 4% gadā), saprotu tos Latvijas iedzīvotājus, kurus dzīve nelutina un kuru mājās saule iespīd retāk, nekā gribētos. Vienmēr gribas atrast kādu šīs netaisnības vaininieku. Vai nu tā ir valdība, oligarhi, krievi, liberasti, ZZS, jenotība, vai kādi citi meža zvēri. Tas arī ir viens no politiķu uzdevumiem - uzņemties tautas dusmu zibensnovedēja funkciju, tāpēc nevienam nepārmetu šo svēto dusmu izgāšanu uz valdību, Kučinski un ZZS. Tas ir tikai dabiski.

Kā vērtēt Kučinska valdības darbu? Dosim vārdu tās dedzīgākajiem kritiķiem. Kurš gan cits par valdību pateiks ko riebīgāku nekā tie, kuri visās malās kliedz, ka balsot par ZZS esot neprāts? Ir atsevišķi žurnālisti, kuri ik dienu piepilda publisko telpu ar līdzīgiem izteikumiem. Jau pieminētajā preses konferencē viņiem bija visas iespēja aprakt zem savu atmaskojošo jautājumu lavīnas, viņuprāt, slikti strādājošo premjeru. Uz cik patiesi neērtiem jautājumiem Kučinskim šajā preses konferencē nācās atbildēt? Ne uz vienu! Tādu jautājumu nebija. Žurnālistu uzdotie jautājumi bija lietišķi izzinoši, un uz tiem Kučinskis atbildēja ar ierasto mieru un nosvērtību.

Kučinska valdība divos gados ir parādījusi, ka ir labāka, nekā sākotnēji varēja domāt. Kučinska lēnīgums ir bijis vien optisks māns. Tieši Kučinska valdība īstenojusi pēdējo laiku vērienīgāko nodokļu reformu; ir panākts lūzums veselības aprūpes finansējumā, un turpinās izglītības sistēmas reforma. Var strīdēties, vai šīs reformas bijušas pietiekamas vai, tieši otrādi, pārāk radikālas, taču nevar pārmest valdībai sēdēšanu, rokas klēpī salikušiem. Jā, droši vien Kučinskis pats nebija šo reformu iniciators, taču, kā Rīga TV24 Preses klubā norādīja konkurējošās partijas Vienotība ministrs Kārlis Šadurskis, visām valdības veiktajām reformām no premjera tika saņemts spēcīgs atbalsts. Tas ir būtiski, jo, piemēram, Ķīlis savulaik no premjera Dombrovska un citiem valdības partneriem tādu atbalstu nesaņēma. Rezultātā plaši izreklamēto izglītības reformu viņš izgāza, bet savu politisko karjeru beidza ar dzērumā izraisītu autoavāriju un solītu, tomēr tā arī neuzrakstītu grāmatu.

Kučinska līdzsvarotība un valdības saskanīgais darba stils patīkami atšķiras no visu šo jurašu, strīķu, judinu un tamlīdzīgu histēriķu eksaltētās agresivitātes, un tas ļauj man uz Soldas uzdoto jautājumu droši atbildēt: jā, es domāju, ka ZZS (ar premjeru Kučinski priekšgalā) valsti attīsta pareizā virzienā.