Vienotība – Āzijas ceļš

Cilvēki, kuru mērķis ir iebraukt Saeimā vēlēšanu apvienības Vienotība ratos, nerimtīgi uzsver savu piederību eiropeiskajai kultūrai un rietumnieciskajam domāšanas stilam.

Jau šī uzkrītošā plātīšanās ar savu rietumnieciskumu ir visai aizdomīga. Kaut kā grūti iedomāties zviedru, beļģi vai holandieti, kas katrā diskusijā uzsvērtu savu rietumniecisko domāšanu iepretim oponenta aziātiskajai domāšanai.

Patiesībā gan Vienotības ideoloģiskā sekretāre Sarmīte Ēlerte, gan Jaunā laika valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (abas šīs dāmas visbiežāk piesauc savu rietumniecisko orientāciju) skaidri demonstrē parādību, kuru var raksturot kā pseidoeiropeiskumu. Proti, izteiktu aziātisko pasaules uztveri, kura tiek pausta ar Rietumos lietoto frazeoloģiju. Valoda rietumnieciska – saturs aziātisks.

Rietumu kultūras centrālā ass ir racionālisms, prāta dominante, dogmu noliegums un pieņēmumu empīriska pārbaude. Indivīdu patstāvīga domāšana un autoritāšu noliegums ir (vai bija) Rietumu civilizācijas virzošais spēks. Aziātiskā domāšana balstās uz autoritāšu nemaldīgumu. Ja autoritāte tā ir teikusi, tad tā arī ir un tas nav apspriežams. Aziātiskajā domāšanā mitoloģiskie priekšstati par realitāti dominē pār saprātu un loģiku. Tā nepazīst patiesības un maldu pretnostatījumu. Tajā viss ir vienkāršs un skaidrs – tumsas spēki un gaismas spēki, labie un ļaunie, mūsējie un svešie. Rietumu domāšana ikvienu mītu apšauba un uztver kā aizspriedumus. Pēc šiem kritērijiem jāvērtē Latvijas publiskajā telpā dzirdamā retorika.

Uz ekonomikas zinātnes bāzes balstītas diskusijas par Latvijas piekopto monetāro politiku pie mums nekad nav notikušas. Nav runa par šīs politikas maiņu, bet gan par pašu diskusiju procesu. 2008. gada nogalē, kad, pēc vairākuma ekonomistu šā brīža domām, bija jāveic valūtas kursa korekcija, ekonomists, kurš publiski izteicās par šādu iespējamību, tika iemests cietumā. Vai ir iedomājams vēl kāds kliedzošāks aziātiskās rīcības piemērs?

Krievija ir mūsu lielākā kaimiņvalsts. Politiskās un it īpaši jau ekonomiskās attiecības ar Krieviju ir ļoti svarīgas mūsu ikdienas dzīvē, tāpēc tās būtu jāveido ļoti precīzi un racionāli. Ko mēs dzirdam Vienotības līderu runās? Aicinājumus uz cīņu pret Kremļa pakalpiņiem, ar kuriem tiek saprasti visi, kas nav ar mums, tas ir, nav iekļāvušies Vienotības rindās.

No sabiedrisko attiecību viedokļa ļoti precīzs mērķējums uz to elektorāta daļu, kam racionāla domāšana un uz saprātu balstītu lēmumu pieņemšana nav raksturīga. Taču kādēļ jācenšas ar rietumnieciskuma spalvām aizsegt pašu domāšanas aziātisko primitīvismu?

Mīts par oligarhiem un ļauno pūķi baisuli – LŠŠ (vai 3A) – ir tik apbrīnojami primitīvs, ka nav saprotams, kā it kā inteliģentiem cilvēkiem nav kauns šīs blēņas pieminēt. Katrā ziņā jābūt īpaši aziātiskai domāšanai, lai Latvijas politisko vidi, ne mirkli sevi neapgrūtinot ar niecīgākajām šaubām, novienkāršotu līdz šādam melnbaltam dalījumam.

Taču visredzamāk Vienotības ideologu aziātiskās domāšanas āža kāja lien ārā pilnīgi nekritiskajā visa rietumnieciskā apjūsmošanā. Jau minēju, ka Rietumu domāšanā raksturīga kritiska un uz saprātu orientēta attieksme pret lietām. Domāšana pašiem ar savu galvu. Anglija un Spānija atbalstīja iebrukumu Irākā, savukārt Francija un Vācija izlēma, ka tas neatbilst to nacionālajām interesēm. Francija un Itālija atteicās no savām nacionālajām valūtām par labu eiro ieviešanai, savukārt angļi un dāņi izšķīrās par palikšanu pie pārbaudītām vērtībām.

Ko mēs redzam Latvijā no tiem, kas uzdodas par Rietumu vērtību nesējiem? Pilnīgi nekritisku autoritāšu atdarināšanu. Viss, kas nāk no Rietumiem, ir labs un bez ierunām akceptējams. Pārliecinošākais arguments skan – tā dara Rietumos. Taču šīs frāzes liecina nevis par rietumniecisku domāšanu, bet gan vienīgi par pazeminātu pašvērtējumu. Gluži kā pusaudzim skolā, kurš atdarina līderus, vienalga ko tie dara – labu vai sliktu. Kādreizējais klases izcilnieks jau sen kā nolaidies un zāli pīpē, bet viņa nekritiskais atdarinātājs vēl turpina no viņa norakstīt kļūdainos uzdevumu risinājumus.

Latvijas lielākā nelaime ir uz racionāla saprāta balstītas politikas trūkums. Sabiedriskajā domā dominē imagināri priekšstati par realitāti, un uz šiem gaisīgajiem pamatiem tiek būvēts politiskais process. Diemžēl patstāvīga pozīcija, argumentēts spriedums pie mums ir reta parādība. Pat tie politiķi, kurus varētu dēvēt par saprātīgi domājošiem, baidās savu viedokli paust atklāti. Par kādu valsts politiskā procesa kvalitāti var runāt, ja politiķim apzināti jāpazemina savs izteikumu līmenis, lai tas atbilstu dominējošajiem apziņas štampiem?

Ēlerte aicina mūs būvēt modernu, 21. gadsimtam atbilstošu nacionālu, eiropeisku valsti. Eiropas apgaismības laika domātāji centās pacelt tautas apziņas līmeni, kliedējot mītus un aizspriedumus. Ko dara Ēlerte un citi Vienotības līderi? Apzināti pazemina sabiedrisko procesu uztveri līdz primitīvu klišeju līmenim. Veido savu politiku nevis uz racionālu argumentu, bet sakonstruētu primitīvu pieņēmumu bāzes. Vai 21. gadsimta Latvija balstīsies uz saprātu vai ticību? Vienotība mūs aicina pazemināt apziņas līmeņa latiņu, atsakoties no racionalitātes. Aicina palikt aziātiskās domāšanas ietvaros. Būtu ļoti skumji, ja Latvija aizietu šo aziātiskās domāšanas ceļu. Ēlerte un Kristovskis jau reiz stāvēja pie Latvijas ceļa šūpuļa. Nu tie atkal satikušies, turot sveci pie Āzijas ceļa ieņemšanas akta.