Maskas krīt

© f64

Kā mēdz teikt pieredzējuši izmeklētāji, ja sakritības ir vairāk nekā divas, tad tās vairs nav nekādas sakritības. Tas nozīmē, ja Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis kādā jaukā augusta dienā dodas atpūsties uz Gruziju un tajā pašā lidmašīnā uz Gruziju dodas arī bijušais premjerministrs, partijas redzamākā seja Valdis Dombrovskis, tad tā, iespējams, ir tikai sakritība. Var taču gadīties, ka divi pazīstami cilvēki vienlaikus dodas atpūsties uz vienu un to pašu vietu. Tā gadās, kā teiktu kāds mūsu pusē ļoti iecienīts amerikāņu klasiķis.

Taču, ja tajā pašā lidmašīnā bez Zaķa un Dombrovska vēl atrodas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Citadeles bankas pircēju pārstāvis Valdis Siksnis, tad, kā teiktu kāds slavens beļģu detektīvs, nav pat jākustina mazās pelēkās šūniņas, lai saprastu, ka tā vairs nav nekāda sakritība, bet gan cieši saistīta darbība ar noteiktu mērķi. Kāds varētu būt šis mērķis?

Uz šo jautājumu precīzāko atbildi sniedz pieredzējušais politiķis Dzintars Zaķis. Šeit ir svarīgi uzsvērt, ka viņš ir pieredzējis politiķis un labi zina, kā uzvesties, komunicējot ar žurnālistiem. Iedomāsimies, ka esat ar ģimeni izbraucis kaut kur atpūsties (tā Zaķis savu ceļojumu uz Gruziju skaidroja vēlāk) un kaut kāda iemesla dēļ jums kāds prasa, kur esat bijis tajā laikā. Ja jums nav nekā slēpjama, tad tā arī pateiksiet – biju ar ģimeni izbraucis tur un tur, paldies, ļoti jauki atpūtāmies, satikāmies ar draugiem utt. Taču pavisam cita būs attieksme, ja jums ir ko slēpt. Ja esat aizbraucis atpūsties nevis ar ģimeni, bet ar mīļāko; nevis par savu naudu, bet par kukuļa naudu; nevis atpūsties, bet klusā vietā vienoties par kādu slēpjamu darījumu. Tad, izdzirdot jautājumu, – ko tādā un tādā datumā darījāt Gruzijā, ir jāsaspringst un kaut kas ar steigu jāsamelo.

Kā uz šādiem žurnālistes Agneses Margēvičas jautājumiem reaģēja Zaķis? Audioierakstu, kurā ir žurnālistes saruna ar politiķi, katrs var noklausīties portālā pietiek.com. Tā vietā, lai mierīgi pateiktu to, ko teica vēlāk – uz Gruziju biju aizbraucis, lai atpūstos kopā ar ģimeni, pieredzējušais politiķis vairākkārt atkārto – «par šo jautājumu es nevēlos nekādus komentārus sniegt». Un nevar paskaidrot, kāpēc uz tik nevainīgu jautājumu (ja patiešām bijis kopā ar ģimeni atpūsties) nevēlas atbildēt. Tātad ir pilnīgi skaidrs, ka Zaķim ir kaut kas slēpjams. Kaut kas tāds, kas liek šo braucienu uz Gruziju labāk nepieminēt un izlikties, ka tāds nav bijis. Kas ir šis iemesls?

Atslēgas personāžs šeit ir Valdis Siksnis, kurš ir Citadeles bankas pircēja amerikāņu Ripplewood Holdings oficiālā pārstāvja, konsultāciju firmas Callidus Capital līdzīpašnieks. Viņa klātbūtne šajā jocīgajā politiķu kompānijā liecina, ka ceļojuma slēpjamā daļa, kas, sajūtot žurnālistu interesi, liek saausīties visiem šā brauciena dalībniekiem, ir jautājums par Citadeles bankas pārdošanu. Valdība jau lēmumu par darījumu ir pieņēmusi. Par pircēju apstiprināts tieši tas investors, kura pārstāvis bija šajā Gruzijas braucienā. Lēmums pieņemts ļoti necaurspīdīgi, un tāpēc neviens nevar pateikt, vai valstij tas izdevīgs vai tieši otrādi – valstij neizdevīgs. Toties, iespējams, atsevišķiem politiķiem ļoti izdevīgs. Acīmredzot suns zina, ko ēdis, tāpēc Zaķis, tāpat kā pārējie Gruzijas vojāža dalībnieki, mulst un putrojas atbildēs par šo braucienu.

Var jau visādi taisnoties un pūst miglu acīs, bet skaidrs, ka Citadeles bankas steidzīgā, necaurspīdīgā pārdošana īsi pirms vēlēšanām (kamēr vēl dažādi zaķi pie šprices) ar kopīgu pircēju un pārdevēju pārstāvju braucienu uz Gruziju nav nekāda sakritība. Tas ir nodarījums ar korupcijas pazīmēm un prasīt prasās pēc kārtīgas tiesībsargājošo iestāžu pārbaudes. Kādreiz mums bija vesela virkne pašpasludināto taisnības cīnītāju organizāciju ar Delnu un Providus priekšgalā. Nu būtu viņu kārta bļaut par kārtējo valsts nozagšanu un korupcijas aizdomu ēnu. Bet tās kaut kā sēž, kā ūdeni mutē ieņēmušas un izliekas par neko nesaprotošām. Kāpēc, šķiet, katram skaidrs. Maskas ir kritušas. Gan šīm organizācijām, gan politiskajiem klientiem, kurus tās apkalpo.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/09/24/maskas-krit

Svarīgākais