Pierakstīšanos neizturēja

Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte otrdien nāca klajā ar visai dramatisku pēc formas, bet jokainu pēc satura paziņojumu – Uz Latvijas Televīziju tiek izdarīts masīvs spiediens. Skan dramatiski, taču masīvais spiediens izrādījās vien dažas publikācijas presē un daži žurnālistu jautājumi.

Varētu jau šim Beltes paziņojumam nepievērst īpašu uzmanību – nu sanāca vienas iestādes vadītājam neadekvāti tramīga reakcija uz iečabēšanos krūmos. Taču šis gadījums jāskatās kontekstā ar zināmu pierakstīšanās rituālu, kuram jāiziet cauri ikvienam, ienākot jaunās struktūrās. Šis rituāls var būt gan vieglāks, gan smagāks, prastāks nekā cietumā un izsmalcinātāks nekā Marijas Antuanetes galmā.

Mūsdienu Latvijas vēsturē vienu no smagākajiem pierakstīšanās rituāliem bija spiests izturēt bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Jau nedēļu pirms stāšanās amatā viņš tika nesaudzīgi presēts, un kulminācija viņa (te jau jālieto krievu cietumnieku žargons) pripiskai bija divu laikraksta Diena ķēdes suņu palaišana no ķēdes prezidenta inaugurācijas svinīgajā preses konferencē. Zatlers šo pripisku neizturēja. Drīz vien viņš bikli sniegā un vējā bez cepures stāvēja lejā pie «lietussardznieku Doma laukumā uzbūvētās skatuves, kur uz viņu no augšas noraudzījās silti saģērbušies viņa pazemotāji ar toreizējo Dienas redaktori Sarmīti Ēlerti priekšgalā. Kaut kur pa vidu starp citiem runātājiem valsts pirmo personu pasauca pie mikrofona pateikt pāris vārdus. Ļāva nolūgties. Taču tas Zatleru neglāba.

Ir arī pretēji gadījumi. Lai ko teiktu par Valdi Dombrovski, viņš arī tika pietiekami smagi presēts, taču viņš pierakstīšanos izturēja un kaut vai tāpēc vien daudzu acīs ir iemantojis cieņu. Kāpēc tik daudz par Zatleru, ja runa ir par Belti? Tāpēc, ka abos gadījumos saskatāmas vairākas paralēles. Zināmai publikai Zatlers nebija viņu kandidāts, tāpēc viņa salaušanas mērķis bija iegūt iztapīgu personu, kura ik brīdi censtos visai pasaulei pierādīt, ka tomēr nav zooprezidents. Belte gan bija tās pašas publikas izvēlēts LTV vadītāja kandidāts, taču publiskajā telpā tika uzturēts mīts, ka «īstais» kandidāts ir šo aprindu rupora – žurnāla Ir galvenās redaktors Nellijas Ločmeles-Tjarves vīrs Rolands Tjarve. Kopaina iezīmējās šāda – sorosītu kandidāts uz LTV vadītāja vietu ir Tjarve, bet ir vēl viens kandidāts, kāds mazpazīstams Belte, par kuru zināms vien tas, ka viņš kādreiz kaut kādā sakarā ir bijis saistīts ar Pirmo Baltijas kanālu (lasi: Saskaņas centru, Kremli, Putinu). Tas, ka Beltem ar kanāla saturu nebija nekāda sakara, kopējo bildi nemainīja. Galvenais, ka tika radīta tāda kā neuzticības migliņa, kura pašam vaininiekam nākotnē būtu jāizgaiņā.

Bez ironijas jāsaka, ka attiecīgajai publikai šis māņu manevrs izdevās apbrīnojami eleganti. It kā sorosīts Tjarve tika izgāzts un viņa vietā tika iecelts ar prokremlisko vainas zīmogu apzīmogotais Belte. Tagad Beltem bija jāatstrādā viņam dāvātā uzticība. Beltem bija jāpierāda, ka viņš ir «sabiedriskās» televīzijas vadītājs, nevis Antonijas ielas «maigās varas» vēstnesis. Kādā veidā to vislabāk pierādīt? Protams, pildot savu iecēlēju vēlmes. Pirmām kārtām, pieņemot darbā šīs publikas kadrus no Ēlertes Dienas laikiem.

Šajā brīdī ir vērts atcerēties tās divas žurnālistes, kuras metās virsū Zatleram inaugurācijas preses konferencē. Jā, jā. Tās bija tās pašas Gunta Sloga un Baiba Rulle, kuras tagad Latvijas Televīzijā atbild par politiski informatīvo raidījumu saturu. Zatlera publiskās linčotājas noliktas blakus Beltem. Gluži kā eskorts. Vienā pusē viena, otrā otra. Lai neiedomājas spert soli pa labi vai soli pa kreisi. Citādi...

Vai varam iedomāties, ka Belte viņas pieņemtu darbā no laba prāta? Grūti noticēt. Ticamāk, ka attiecīgā publika viņu nospiedusi jau tā, ka pār lūpām var tikai izdvest – masīvs spiediens. Taču patieso spiedēju vārdus, kuri sēž uz kakla, nosaukt nevar, tāpēc birst pārmetumi par kritiku, tiek meklēts mistisks ienaidnieks – masīvie spiedēji un nosaukti daži žurnālisti. To saka visietekmīgā medija vadītājs. Kaut kā necienīgi, lai neteiktu – sekli. Rodas iespaids, ka Belte pierakstīšanos nav izturējis, bet vai salūzis? Zatlers saņēmās un visus pārsteidza ar 28. maija rīkojuma Nr.2 performanci. Ko izspēlēs Belte, rādīs nākotne.