Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Nauda nemāk visu

© F64 Photo Agency

No 17. līdz 23. decembrim turpināsies jau par labu un daudzu gaidītu tradīciju kļuvušais Latvijas Radio labdarības maratons Dod pieci!, kura šā gada tēma raisījusi pretrunīgus viedokļus, sākot no lieliska un nācijai būtiska līdz galīgi garām un kaitinoša.

Līdzekļi tiek vākti bezmaksas mācībām jaunajiem vecākiem visā Latvijā, lai vēl pirms bērniņa nākšanas pasaulē viņus sagatavotu vecāku lomai. Vai ievērojami mazākā pirmajā akcijas dienā savāktā ziedojumu summa, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, būtu apliecinājums tēmas aktualitātes trūkumam? Pirmajā diennaktī saziedoti 14 540 eiro, bet pērn, kad līdzekļi tika vākti sistēmas bērnu uzņemšanai ģimenēs, šī summa veidoja 32 257 eiro, turpmākajās dienās gan svārstoties ap 20 tūkstošiem eiro. Kopumā pērn tika saziedota rekordaugsta summa - 358 121 eiro. Pērn tēma rezonēja ar virkni notikumu, pārkāpumiem, kas tika atklāti iestādēs, kur uzturas bērni, trāpīja daudzu sirdīs, un, sakrītot vairāku faktoru kopumam, arī rezultāts ir fantastisks - šā gada pirmajā pusē bērnu skaits bērnu namos bija sarucis no 1200 līdz 800. Īpaši sarucis ir mazo bērnu skaits līdz trīs gadu vecumam.

Par to, ka šā gada tēmas uztvere ir neviennozīmīga, liecina ne tikai tīmeklī lasāmie viedokļi, bet arī pašu akcijas veidotāju rosinātās sarunas par šiem viedokļiem, kas brīžiem izklausās pēc taisnošanās vai mēģinājumiem pārliecināt neticīgos. Akcijas atbalstītāji spriež, ka izvēlētā tēma parādot sabiedrības un maratona veidotāju briedumu, uzstādīts ambiciozs mērķis, kā pauž dīdžejs un kustības idejas līdzautors Toms Grēviņš, «mainīt visas sabiedrības domāšanu par to, kā audzinām savus bērnus, cik daudz laika un uzmanības viņiem veltām, lai vēlāk viņi veidotu savu dzīvi un mūsu sabiedrību daudz labāku». Citi piebalso, ka šodien esam aizrāvušies ar naudas pelnīšanu un saviem hobijiem un bērniem laiks tiek veltīts maz vai tas netiek pavadīts produktīvi, notiek atpirkšanās ar pasīvām izklaidēm, tehnoloģijām, dārgām mantām.

Citus šādi apgalvojumi aizvaino, jo īpaši tētus, kuru nebūšana kopā ar bērnu tiek apspēlēta reklāmā, kas pārdēvēta par «Tētis nemāk bērnus». Nereti medijos lasāmi apraksti par vecākiem, kuri ziedojuši savu karjeru, ambīcijas, lai ikdienā būtu ar bērniem, lai veicinātu viņu talantus, attīstību, un vēl par daudziem tādiem nemaz neuzzinām. Šādas pozitīvas pieredzes vairošana, iespējams, ietekmētu vairāk nekā pārmetumi vai žēlabas par bērnu atstāšanu emocionālā novārtā. Saprotama arī cilvēku neizpratne - ja jau, kā vēsta reklāma, tētis tik daudz strādā, tik labi pelna, kāpēc vēl ziedot? Un vai šāds pāraizņemtais tētis atradīs laiku iet uz apmācībām, un vai tiešām kursos var kļūt par labiem vecākiem? Lielākoties problēma nav naudas trūkums, bet attieksmju, vērtību, izvēles jautājums. Nauda nemāk visu.

Piekrītu, ka tēma ir aktuāla teju ikvienam vai noteikti daudziem, bet uzvedības maiņai atbilstošākā kā šāda pirmssvētku ziedojumu akcija un kursi drīzāk būtu pārdomāta, emocionāliem stāstiem, patiesiem piemēriem piesātināta informatīvā kampaņa. Vai tiešām topošie vecāki aktīvāk apmeklēs kursus, kuros viņiem mācīs būt par labiem vecākiem tikai tāpēc, ka tos kūrē cienīta nevalstiskā organizācija? Līdzīgi Tieslietu ministrijas organizētie pirmslaulību mācību kursi faktiski izgāzās atsaucības trūkuma dēļ. Arī tajos, citastarp, bija programmas sadaļa par vecāku pienākumiem un atbildību. Pērn šo kursu noklausījās tikai 16 pāri Rīgā, reģionos - neviens, un Tieslietu ministrija bija spiesta atskaitīt atpakaļ valsts budžetā 5760 eiro no kopumā 8000 piešķirtajiem. Eksperti sprieda, ka noderīgāk būtu apmaksāt vecākiem psihoterapeita vai cita speciālista konsultācijas grūtos brīžos, kad tas nepieciešams, jo nav iespējams iepriekš paredzēt visas situācijas un tām sagatavoties. Līdzīga recepte noderētu arī Dod pieci! akcijā, arī palīdzības vai konsultāciju subjektu loks būtu paplašināms no topošajiem vecākiem uz esošajiem, piemēram, pusaudžu vecākiem, kā izprast bērnu hormonālās svārstības un tikt galā ar to izpausmēm.

Pagaidām izskatās, ka ar daļā sabiedrības nerezonē šā gada Dod pieci! tēma, tomēr pozitīvi, ka tieši dažādo viedokļu dēļ bērnu un vecāku kopābūšanas jautājumam pievērsta uzmanība. Štrunts ar visiem kursiem, būs labi, ja šī akcija pamudinās kaut vai par reklamētajām piecām minūtēm palielināt uzmanības devu bērnam.

Turklāt ir tik daudz iespēju ziedot, vienalga, vai Dod pieci!, vai citiem projektiem, galvenais, lai labie nodomi palīdzēt, iesaistīties, nepalikt vienaldzīgam tiktu īstenoti. Atveram Ziedot.lv un izvēlamies šo vai citu palīdzības akciju! Vai pārejam nākamajā līmenī - no naudas uz laika, uzmanības, rūpju, zināšanu, prasmju, padomu, palīdzīgas rokas ziedošanu - gan saviem tuvākajiem, gan svešiem. Tas ir grūtāk nekā vieglu rokas kustību ar pāris klikšķiem pārskaitīt naudu no līdzekļiem, kas, iespējams, sarūpēti laikā, kas atņemts bērniem. Noliekam zem eglītes nevis jaunāko telefonu, bet savu mīlestību, uzmanību, ieklausīšanos, laiku! Te mums visiem ir ko mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties!