Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Mīkstie mandatori

© F64

Vai zinājāt, kurš ir tas cilvēks, pateicoties kuram izdevies saglabāt lauku skolas? Vajag variantus? Palīdzību no zāles? Zvans draugam?

Tik un tā var nošaut greizi. Šis ir grūtāks jautājums, kā nosaukt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru, par kuru nav nekādas nojausmas trešdaļai iedzīvotāju. Izrādās, tas ir Saeimas deputāts Viktors Valainis, kurš savu dziļo mīlestību pret reģioniem sajutis līdz ar lēmumu par aiziešanu no Saeimas Vienotības frakcijas. Valainim, izrādās, jau ilgstoši ar Vienotību atšķīrušās domas par Latvijas, jo īpaši reģionu, attīstību. Kamēr vairākums nu jau bijušo partijas kolēģu redzot Rīgu kā Latvijas attīstības centru, Valainis iestājas par balansu starp laukiem, reģionu centriem un pilsētām, līdzsvarotu skolu tīklu - viņam esot jau izdevies panākt, ka reģionos tiek saglabātas lauku skolas, piemēram, Kandavas internātskola. Nākotnē visu savu enerģiju viņš gribot veltīt Latvijas reģionu attīstībai.

Vai gadījumā tas nav tas pats Viktors Valainis, kas ir Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors? Nevis Latvijas Pašvaldību savienības vai Latvijas Novadu apvienības pārstāvis, bet vadoša amatpersona tieši Lielo pilsētu asociācijā, kura lobē lielo pilsētu intereses, kas nereti ir pretējas nelielo pašvaldību interesēm! Nez vai Valainis šajā asociācijā iefiltrējies, lai lobētu laukus! Valainis bijis arī Vienotības partijas vadītāja Arvila Ašeradena vadītās Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārais sekretārs. Valaiņa neilgā politiskā bagāža ir diezgan krāšņa. 2011. gadā viņš iestājās Zatlera Reformu partijā un līdz ar antioligarhu vilni tika ienests Saeimā. Jau tajā pašā gadā viņš no ZRP izstājās un pievienojās bēdīgi slavenajam Olšteina sešniekam, bez kuriem koalīcija tomēr iztikt nevarēja, tādējādi cilvēkam, kurš līdz šim bija darbojies nekustamo īpašumu pārvaldībā, izdevās izspiest sev Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra amatu. Nākamajā Saeimā jau viņš bija Vienotības listē, būdams jelgavnieks, pārstāvēja Jēkabpils partiju. Ar vērienīgas individuālās kampaņas palīdzību, pateicoties kurai Vienotība vēlāk zaudēja valsts finansējumu par vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem, Valainis palika tūlīt aiz borta, tomēr saņēma mīksto mandātu pēc Jāņa Reira kļūšanas par ministru. Acīmredzot Valainim tomēr piemīt kādas sabiedrības acīm slēptas kvalitātes, kā dēļ partijas viņu gatavas uzņemt savā azotē un vēl dot amatus! Vai arī partijām ir tik liels kadru deficīts, ka jāuzlasa drupačas no kaimiņu galda?

Skaidrs, ka drupačas no Vienotības kūkas turpinās birt un birt. Nesen Vienotību pameta arī Valmierai un Vidzemei partijas pārstāvis Vienotībā, bijušais Valmieras mērs Inesis Boķis, kurš ZZS būs labs ieguvums Vidzemes apgabalā. Valainis varēs atkārtot savu individuālo kampaņu Latgalē, kur ZZS nav tās labākās pozīcijas. Abi ar Valaini, pretēji Vienotības frakcijas nostājai, neatbalsīja Ingunas Sudrabas atsaukšanu no oligarhu sarunu parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadības. Jāpiekrīt, ka Sudrabas atsaukšana dienā, kad jānolasa komisijas galaziņojums un komisija jau beigusi savu darbu, bija bezjēdzīga, tāpat kā ideja veidot šādu komisiju (no atsevišķu spēku PR viedokļa tā gan tik bezjēdzīga nebija). Bet šis balsojums labi parāda tos procesus, kas Saeimā vēlēšanu gadā notiek: Vienotība un arī Sudrabas No sirds Latvijai irst arvien straujāk, to vēl esošos un bijušos partijas/frakcijas deputātus mēģina pavilkt uz vienu vai otru pusi, arī dažus citus vientuļos vilkus vai tikai baltiem diegiem pie frakcijām vēl karājošos deputātus, kā, piemēram, no Saskaņas frakcijas atbīdīto, vienīgo Gods kalpot Rīgai pārstāvi Saeimā Jūliju Stepaņenko. Iekārojams objekts reģionāļiem ir arī Sudrabas cīņu biedrs Gunārs Kūtris, kuram, ja gribēs turpināt politisko karjeru, visdrīzāk, vajadzēs lūkoties pēc jauna patvēruma. No NSL jau aizmukuši Ringolds Balodis, Silvija Šimfa, Arvīds Platpers. Savukārt, Vienotībā no 22 deputātiem nu būs palikuši vien astoņi partijas biedri, citi - aizgājuši no frakcijas, citi tikai valkā tās priekšrocības, esot citā partijā. Šis, visdrīzāk, vēl nav antirekords. Kas būs tie pēdējie mohikāņi un cik, kas vēl paliks Vienotībā, kas tai ticēs un kandidēs tās listē? Ašeradens un jaunieceltais frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri? Pārējie, kas kratījās nost no frakcijas vadības goda, jau kravā koferus? Kur ir Ašeradena iznācieni ar Vienotības stiprības un nākotnes apsolījumiem? Nav ko teikt? Rokas nolaidušās?

ZZS kā koalīcijas līderis vēl spēja nokontrolēt rezultātu, tomēr to izdarīt, tuvojoties vēlēšanām, kļūs aizvien grūtāk. Tāpēc papildspēki noder, savukārt, kas vēl var būt labāks pārbēdzējiem no paputējušajām partijām kā koalīcijas reitingu līdera, premjera partijas ZZS azote. Tikai jāskatās, lai neizaug kārtējās čūskas azotē.