Birokrātisko izgudrojumu zeme

© F64

Nav iesnieguma – nav bērna – nav pabalsta! Nav deklarācijas – nav nodokļu atmaksas! Toties ir augošs valsts pārvaldes aparāts pretstatā solījumiem to mazināt un neticība valsts rūpēm par ģimenēm ar bērniem un dzimstības veicināšanu.

Jaunais gads iesākās ar nepatīkamu ziņu LTV – izrādās, daudziem vecākiem nav samaksāts ģimenes valsts pabalsts tikai tāpēc, ka pēc bērna gada vecuma sasniegšanas viņi nav uzrakstījuši iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA). It kā bērns pēc gada vecuma kaut kur būtu pazudis! Līdz tam vecāks par bērnu saņēmis bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalstu, un loģiski būtu, ka pēc bērna gada vecuma, mainoties pabalstam, tā izmaksa secīgi turpinātos bez formālu iesniegumu rakstīšanas. Gada vecuma sasniegšana nav nekas neparedzams, kas var būt un var nebūt. Par tiem gadījumiem, kuru rezultātā beidzas pabalsta maksāšana – letāliem, izceļošana, VSAA jāsaņem informācija no attiecīgiem reģistriem. VSAA darba netrūkst, un nav nepieciešamības to noslogot ar papildu iesniegumu izskatīšanu, formālu lēmumu pieņemšanu, ko var paveikt datorprogramma.

Vēl nepatīkamāk ir tas, ka tie vecāki, kas nevarēja iedomāties par šādas visai neloģiskas kārtības esamību un pabalstu nav saņēmuši jau vairāk par gadu, saņems neizmaksāto summu tikai par pēdējiem 24 mēnešiem, bet ne iepriekš zaudēto. Ir vecāki, kas pāris gadu laikā tā zaudējuši pārsimt eiro. Protams, var teikt, ka likumu nezināšana neatbrīvo no atbildības, paši vainīgi, ka neizlasīja visus noteikumus, likumus, nepiezvanīja, neaizgāja, nepajautāja... Jā, VSAA mājaslapā pie informācijas «Vecākiem» šā pabalsta saņemšanas kārtība ir aprakstīta. Bet ja tie būtu viens, divi, pāris gadījumi, kad pabalsts palaists garām, varētu, kā VSAA, vainot vecākus aizmāršībā, bet tie ir ap 6000 bērnu vecāki! Daudz, rēķinot, ka gadā piedzimst nepilni 22 tūkstoši bērnu – protams, «aizmāršas» ir gan tikko gada vecumu pārsniegušie, gan divus, gan trīs un dažkārt pat četrus gadus veci bērni. Tā vietā, lai apsaukātos, VSAA drīzāk varētu izvērtēt, vai tās darbinieki visus vecākus, kas formēja iepriekšējos pabalstus, informēja par šādu kārtību! Nesaprotami – ja tagad šī kārtība atkal mainīta uz veco, kad iesniegumu arī par ģimenes valsts pabalstu var uzrakstīt reizē ar citu pabalstu pieprasīšanas iesniegumiem, kāpēc šāds eksperiments bija vajadzīgs un kāpēc par to jāmaksā vecākiem un bērniem?

Valsts, visticamāk, ietaupīs arī uz to ģimeņu un ne tik turīgo rēķina, kas nākamgad neiesniegs gada ienākumu deklarācijas, lai saņemtu diferencētā neapliekamā minimuma atmaksu. Neapliekamo minimumu vairs nerēķinās un ietaupījumu cilvēki nesaņems ik mēnesi, bet nākamā gada, cerams, pirmajā pusē, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Prieks, ka arvien vairāk cilvēku kļūst informēti par šādu iespēju, bet joprojām daudzi, kas nav draugos ar datoru un neseko līdzi informācijai, to neizmanto un, visticamāk, arī neizmantos un zaudēs ienākumus. Valsts būs «uzvārījusies» tieši uz mazāk aizsargāto rēķina. Lai arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanās sistēma patiešām izveidota ērta un vienkārša. Iespējams, pateicoties tai, arvien vairāk cilvēku izmanto iespēju iesniegt deklarāciju un saņemt nodokļu pārmaksu par medicīnas, izglītības, pensiju ieguldījumu un citiem izdevumiem, kas jau tagad sagādājusi grūtības VID ar nodokļu atmaksu. Pērn vasarā VID žēlojās, ka gada septiņos mēnešos tas saņēmis 394 775 deklarācijas par nodokļu pārmaksu – par 18,3% vairāk nekā 2014. gada septiņos mēnešos, un VID trūkst kapacitātes veikt atmaksu likumā noteiktajā laikā. Līdz 31. jūlijam nodokļu atmaksa tika veikta vien 74% iedzīvotāju. Tagad vēl ar neapliekamā minimuma atmaksas kārtības maiņu VID kapacitāti jeb valsts pārvaldes aprātu nāksies vēl vairāk vairot. FM lēsusi, ka strādājošais ar bruto algu 400 eiro mēnesī (bez apgādībā esošām personām) 2017. gadā, iesniedzot deklarāciju, saņems nodokļa pārmaksu par 2016. gadu 66,7 eiro, bet 2017. gadā, kad neapliekamais minimums tiks samazināts no 75 līdz 60 eiro, ieguvums būs 25,3 eiro gadā. Ļembasts par diviem eiro mēnesī, ko aptuveni nāksies samaksāt par šā izgudrojuma administrēšanu. Svaru kausi vēl vairāk pārsveras...