Sargājam pedofilus vai bērnus?

© F64

Kamēr prokurore «sliecas nepārsūdzēt» Liepājas tiesas spriedumu par divu pedofilu sodīšanu tikai ar piespiedu darbu, sabiedrība briest protestiem. Tad jau arī deputāti nevar palikt vienaldzīgi un rosina sasaukt sēdes, komisijas, prasa lietas pārskatīšanu, lai gan pirms pāris gadiem daļa esošo parlamentāriešu atbalstīja tieši to, kas tagad likumā izmantots – soda mīkstināšanu par netiklām darbībām ar bērniem.

Prokurore atzīst, ka prasītais sods bijis pat vēl vieglāks.

Pamatarguments mīkstajam sodam – izvarošana nav notikusi, ir bijušas «tikai» netiklas darbības, cilvēki šūmējas, nezinot lietas apstākļus.

Spriežot pēc TV Kurzeme rīcībā esošās informācijas, viens no varmākām piespiedis meiteni apmierināt sevi ar meitenes roku, otrs uzgūlies virsū un veicis seksuālam aktam līdzīgas kustības. Raudāšana apslāpēta ar mutes aizspiešanu, klusēšana panākta ar draudiem un manipulēšanu. Tā esot noticis ne reizi vien, teju piecu gadu garumā, bet tiesas izpratnē šīs darbības nav bijušas «sistemātiskas» – bijuši atsevišķi gadījumi, nevis katru dienu. Vecākais varmāka – tēvs, ja viņu tā vispār var saukt, nodarbē iesaistījis savu dēlu. Kas zina, cik ilgi šīs «nesistemātiskās» darbības būtu turpinājušās, ja meitene netiktu adoptēta.

Tieslietu ministrija plāta rokas – sodu nācies piemērot pēc likuma normām, kādas bijušas spēkā nodarījuma veikšanas laikā. Šīs pašas normas gan pieļāvušas arī bargāku sodu, tostarp brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem atšķirībā no tagad iespējamajiem septiņiem gadiem, bet pieņemtais sods bijusi tiesas izvēle minēto argumentu dēļ.

Panti, kas nosaka sodus par nepilngadīgo seksuālu aizskaršanu, ik pa laikam mīkstināti un pastiprināti, bet kopumā mūsu likumi un tiesas ir liberālas attiecībā pret seksuālajiem noziegumiem, kuros nav izvarošanas akta. Pēdējie būtiskie grozījumi veikti 2014. gadā, pastiprinot sodus smagus dzimumnoziegumus veikušajiem, vienlaikus Saeima atturējās atcelt priekšlaicīgas atbrīvošanas iespēju tiem pedofiliem, kas veikuši «tikai» šīs netiklās darbības bez izvarošanas. Tas demonstrē juristu domāšanu – izvarojis – pedofils, nav izvarojis, bet citādi seksuāli izmantojis – vienkārši slikts cilvēks! Ne reizi vien dzimumnoziedzniekiem piespriests nosacīts sods, jo neesot «rūdīti pedofili», bijuši gadījumi, kad tiesa saskata vainu mīkstinošus ap-stākļus pat smagos noziegumos, piespriežot nosacītu sodu.

Cilvēciski nesaprotami, vai tiešām Liepājas pedofilu aprakstītās darbības ir tik nevainīgas, kas veiktas atkārtoti, ar tuvu radinieku, turklāt divatā? Vai tāpēc, ka meitene adoptēta uz ārzemēm un ar šiem perversajiem tipiem vairs nesatiksies, viņu nodarījums paliek mazāk ļauns? Psiholoģisku traumu uz mūžu bērnam var atstāt ne tikai fizisks izvarošanas akts, bet tas juristiem ir nebūtisks sīkums! Vai jau sākam virzīties pa taciņu, ko jau pāris gadus vēlas iemīt ASV un Kanādas psihiatri, pedofiliju pielīdzinot homoseksualitātei, šo cilvēku tieksmes skaidrojot ar darbību seksuālo orientāciju, ko nav iespējams mainīt?

Kas zina, cik šāda veida bērnu izmantošana tiek slēpta, noklusēta! Statistikas nav, problēma pavīd, uzpeldot pa kādam gadījumam publiski, bet par tās plašākas izplatības apmēriem liecina ik pa laikam sarīkotās bērnu uzticības tālruņu akcijas. Un varbūt būtu laiks bijušajam KNAB šefam Jānim Vilnītim konkretizēt intervijā žurnālam Playboy pērn teikto par Latvijā pastāvošo «ļoti ietekmīgo» pedofilu mafiju? Ko mēs sargājam? Kā savulaik izteicies bijušais iekšlietu ministrs Dainis Turlais: «Zilie aizstāv zilos, pedofili – pedofilus, narkomāni – narkomānus. Bet kas aizstāvēs tautu?»

Jā, no cietuma notiesātie bieži iznāk vēl agresīvāki un gatavi jauniem noziegumiem, tostarp dzimumnoziegumiem. Tāpēc atbalstāma būtu pērn Gunāra Rusiņa ierosinātā dzimumnoziedznieku kastrācija: izvēlies – sēdi cietumā ar cerību, ka, iznākot ārā, varēsi līdzīgi turpināt, vai paliec uz brīvām kājām un savu vēlmi vairs tā nedarīt apliecini, piekrītot šai procedūrai! Tā būtu reāla cietuma alternatīva un riska mazināšana sabiedrībai, nevis piespiedu darbs. Kastrāciju ieviesusi, piemēram, Dānija, Polija, Krievija, pērn – arī Maķedonija.

Bet izskatās, ka pedofilus vairāk nekā Latvijas tiesu sistēmā necieš cietumā, kur pret viņiem izturas skarbi, par ko pat kāds pedofils no Latvijas valsts iztiesājis 8000 eiro lielu kompensāciju.

Liepājas tiesas spriedumu tautas kalpiem vajadzētu izmantot nevis populistiskai parunāšanai un lētas popularitātes gūšanai uz bērnu – upuru rēķina, bet reālu izmaiņu ieviešanai!



Viedokļi

Ar šādu ironisku, bet vienlaikus skarbi reālistisku atziņu var raksturot situāciju ambulatorās medicīnas jomā. Vienlaikus pacientu plūsma nemazinās, gluži pretēji – sasirgušo skaits pieaug. Taču valsts piešķirtais finansējums nav bezizmēra. Kā racionāli “operēt” ar pieejamajiem naudas līdzekļiem, lai pacienti laicīgi saņemtu kvalitatīvu medicīnisko palīdzību, mediķiem būtu stabils atalgojums un netiktu apdraudēta medicīnas iestāžu pastāvēšana?