Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Slikta karma un zaudētā paradīze

© F64 Photo Agency

Nedēļa sākās interesanti. Pirmdienas rītā gluži kā Ādams no paradīzes no partijas KPV LV tika padzīts nesenais tās līderis un valdības vadītāja kandidāts Gobzema kungs.

Un Dievs tas kungs teica viņam - vācies. Labi vismaz, ka nebija kā tajā romānā, kur kadetu Bīgleru ļaunie erceņģeļi iesvieda atejā. Gobzema kungam tiešām ir izdevies izbaudīt apbrīnojamus likteņa pavērsienus burtiski dažu mēnešu laikā, sākot no «uzvaras» vēlēšanās, dēla piedzimšanas un cerībām kļūt par premjerministru, beidzot ar izslēgšanu no «biedru rindām». Varētu pat piesaukt antīko pasauli un teicienu par senās Epīras valdnieka Pirra uzvaru. Tomēr neticu, ka to kāds sapratīs. Turklāt diezin vai Gobzema kungs būs tas, kurš šņukstēs kaktiņā un mierinās sevi ar domu - viss, ko mēs spējam pārdzīvot, dara mūs stiprākus. Visticamāk, jau gluži drīz pieredzēsim kārtējā jaunā partijklubiņa klonēšanas mēģinājumu. Neticu, ka Gobzema kungs klusi un nemanāmi izkūpēs opozīcijas gaiteņos. Neticu!

Politologi tagad ļoti korekti spriež par Artusa Kaimiņa negaidīto uzvaru, kas ir visumā garlaicīgs stāsts, kurš nevienu nopietni neinteresē. Lai kā dažs labs taisītu Artusu par muļķīti, trešie tēva dēli divās Saeimās pēc kārtas ievēlēti netiek. Vienreiz jau Artuss ievilka Saeimā it kā saprātīgi pozicionētu partiju, kas tomēr izrādījās nulle bez dīvainīša Artusa. Kaimiņa kungs ir izcils aktieris, par to nešaubos. Ne jau velti savulaik ierosināju Spēlmaņu nakts žūrijai nominēt viņu kā labāko sievietes galvenās lomas izpildītāju par Vecenes lomu Vladislava Nastavševa izrādē Vecene, kas reiz bija Nacionālā teātra superhits tieši Kaimiņa kunga spēles dēļ. Bet tā ir pagātne.

Gribu tomēr piebilst, ka romānos viss notiek daudz aizraujošāk nekā dažu politologu runās, tāpēc es kā rakstnieku pārstāvis varētu piespēlēt nedaudz jautrāku ideju - dāmas un kungi, vai jums nešķiet, ka tas, ko mēs vērojam, ir polittehnologu izkalkulēts gājiens, lai modulētu 14. Saeimu. Ja Artusa Kaimiņa revolucionāri neiesēdīsies peļķē, tad labi. Tomēr, lai zirgs naskāk vilktu ratus, labāk laikus gatavot jauno nikno opozīciju. Gobzema kungs šajā gadījumā būs ideāls opozīcijas vadonis, tāds visu atraidīts čegevara.lv, kurš īstajā brīdī parādīsies ar saukli par cīņu pret zagļiem un korupciju. Atliek vien piebraukt balto zirgu. Domāju, ka šāds plāns Latvijas politķēķī būs visai dzīvotspējīgs līdz brīdim, kad saukli par cīņu pret korumpantiem nenomainīs sauklis par cīņu pret idiotiem. Ja kāds vēl to nav iedomājies, uz priekšu! Šī ir jūsu iespēja paspīdēt.

Tūdaļ pēc Gobzema kunga krišanas sekoja Latvijas varas iestādēm tipiska panikas sēšana - paziņojums, ka vairākiem desmitiem tūkstošu valsts iedzīvotāju, visticamāk, nāksies maksāt nodokļu parādu, kaut arī visi nodokļi tikuši godīgi nomaksāti, jo, redzat, esot visādas tur progresīvās likmes. Tas ir vispārzināms fakts, ja mūsu valstī televīzijā kāds pasaka vārdu «budžets» vai «nodokļi», publika pārslēdzas uz kādu citu kanālu, kur rāda ārkārtīgi saturīgus krievu jokus, kam fonā tiek atskaņota ierakstīta ķiķināšana. Tomēr šī nebija tā reize. Pēc šādas dāvanas pasludināšanas pat cilvēki, kuriem nekas nedraud un kuri jau sen bauda pensionāru apšaubāmos dzīves jaukumus, meklēja validola burku un zvērēja pie visu iespējamo praviešu čībām un apakšbiksēm, ka, šādu paziņojumu saņemot, nekavējoties emigrēs uz breksita perspektīvu traumētu jocīgu salu, kuras iemītnieki kā tādi marta zaķi restorānos tempj tēju, kas aizdarināta no lētas tējas paciņām.

Likteņa ironija, aizpērn visumā plānprātīgi dzemdētās un pēc tam arī attiecīgi menedžētās nodokļu sistēmas izmaiņu grābekļa kāts tagad kārtīgi iekrāmēs pa pauri pašiem lēmumu pieņēmējiem - bijušajiem Saeimas deputātiem un eksministriem, jo viņu ienākumi pavisam noteikti ierakstās papildu nodokļu kategorijā. Par to no sirds priecājos, jo šoreiz princips, ko sēsi, to arī pļausi, izrādās, darbojas. Vismaz daļa no tiem, uz kuru darbošanos 12. Saeimā bija kauns skatīties, par savu radošo pienesumu tagad varēs samaksāt no bezdarbnieku pabalsta. Vispirms juka prātā grāmatveži, tagad - nācija, bet, izrādās, karma tomēr pastāv.