Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Latvijas prokuratūras improvizētā preses konference tiesas procesa laikā

Šodien atsākās tiesvedības process tā dēvētajā Lemberga krimināllietā. Mediju interese par šo tiesvedību parasti ir fragmentāra. Proti, tā pastiprinās tikai gadījumos, kad prokuratūrai jānopludina kāds vēl nepārbaudīts tiesvedības materiāls.

Esmu jau ievērojis sakarību, – kad zālē atrodas LTV, TV3, raidījuma „Nekā personīga” pārstāvji un žurnāliste Baiba Rulle, gaidāms kāds lielāks šovs no apsūdzības puses. Tas apstiprinājās arī šodienas tiesas sēdes laikā. Prokuratūra tiesas materiāliem vēlas pievienot kādu jaunu, bet nepārbaudītu sacerējumu. Tālab, lai izdarītu spiedienu uz tiesu, tiek uzaicināti atsevišķi mediji, lai viņu priekšā izteiksmīgi iepazīstinātu ar jaunu, bet nepārbaudītu materiālu – to publiskojot, lai mani politiskie pretinieki to varētu izmantot politiskā cīņā pret mani.

Tiesvedībā abām pusēm – gan apsūdzētājam, gan aizstāvībai – ir jābūt vienādām tiesībām attiecībā uz vienas vai otras tiesvedības epizodes pierādīšanu, taču, ja informāciju nopludina, tad šīs epizodes interpretācija jau ir mediju atbildība.

Līdz ar to prokuratūra šajā tiesvedībā darbojas nevis kā objektīvs lietas izmeklētājs, kas cenšas noskaidrot patiesību, bet gan kā PR aģentūra, kas savu vājo pirmstiesas izmeklēšanas procesu piesedz ar atsevišķu mediju iesaistīšanu savu pozīciju nostiprināšanā un spiediena izdarīšanā uz tiesu.