Atklāts, ka sen pazīstams dzēriens ir anti-novecošanās brīnumlīdzeklis. Japāņu pētījums pārsteidz zinātniekus

© pixabay.com

Vai parasts fermentēts piena dzēriens varētu kļūt par atslēgu ilgākai un veselīgākai dzīvei? Jauns zinātnisks pētījums no Japānas liecina, ka kefīrs var ievērojami palēnināt novecošanās procesus organismā.

Zinātnieki no Šinšu Universitātes novembra beigās publicētajā pētījumā žurnālā Journal of Functional Foods atklāja pārsteidzošus rezultātus. Eksperimentā ar vecām pelēm termiski inaktivētas probiotiskās baktērijas Lentilactobacillus kefiri (no kefīra) pēc 8 nedēļu lietošanas:

  • Atjaunoja aizkrūts dziedzera (timusa) un aknu funkciju līdz līmenim, kāds raksturīgs jauniem dzīvniekiem
  • Būtiski samazināja hronisko iekaisumu, kas ir galvenais faktors daudzām vecuma slimībām, piemēram, sirds-asinsvadu saslimšanām un demencei
  • Pazemināja iekaisuma citokīnu līmeni un šūnu novecošanās marķierus
  • Veicināja veselīgu šūnu dalīšanos audos

Šis ir pirmais pētījums, kas pierāda - pat "mirušas" (termiski apstrādātas) probiotiskās baktērijas no kefīra spēj mazināt imūnsistēmas novecošanos, kas zinātnē pazīstama kā imūnsenescence.

Eksperti uzsver: pagaidām rezultāti iegūti tikai uz pelēm, tāpēc cilvēkiem nepieciešami plaši klīniskie pētījumi, lai apstiprinātu efektu. Tomēr kefīrs jau sen tiek uzskatīts par superēdienu - tas bagāts ar probiotikām, kas stiprina zarnu mikrofloru un imunitāti.

Uztura speciālisti iesaka: viena glāze kefīra dienā varētu kļūt par vienkāršu un garšīgu veidu, kā rūpēties par veselību. Vai šis sen zināmais dzēriens tiešām slēpj mūžīgās jaunības noslēpumu? Laiks rādīs, bet daudzi jau tagad izvēlas kefīru kā ikdienas ieradumu.