Vai parasts fermentēts piena dzēriens varētu kļūt par atslēgu ilgākai un veselīgākai dzīvei? Jauns zinātnisks pētījums no Japānas liecina, ka kefīrs var ievērojami palēnināt novecošanās procesus organismā.
Zinātnieki no Šinšu Universitātes novembra beigās publicētajā pētījumā žurnālā Journal of Functional Foods atklāja pārsteidzošus rezultātus. Eksperimentā ar vecām pelēm termiski inaktivētas probiotiskās baktērijas Lentilactobacillus kefiri (no kefīra) pēc 8 nedēļu lietošanas:
Šis ir pirmais pētījums, kas pierāda - pat "mirušas" (termiski apstrādātas) probiotiskās baktērijas no kefīra spēj mazināt imūnsistēmas novecošanos, kas zinātnē pazīstama kā imūnsenescence.
Eksperti uzsver: pagaidām rezultāti iegūti tikai uz pelēm, tāpēc cilvēkiem nepieciešami plaši klīniskie pētījumi, lai apstiprinātu efektu. Tomēr kefīrs jau sen tiek uzskatīts par superēdienu - tas bagāts ar probiotikām, kas stiprina zarnu mikrofloru un imunitāti.
Uztura speciālisti iesaka: viena glāze kefīra dienā varētu kļūt par vienkāršu un garšīgu veidu, kā rūpēties par veselību. Vai šis sen zināmais dzēriens tiešām slēpj mūžīgās jaunības noslēpumu? Laiks rādīs, bet daudzi jau tagad izvēlas kefīru kā ikdienas ieradumu.