Atklāti negaidīti riski veselībai, ko var radīt mājputnu gaļas lietošana

© Foto: pixabay.com

Džordža Vašingtona universitātes zinātnieki ir secinājuši, ka gandrīz viena no piecām urīnceļu infekcijām (UTI) ir saistīta ar Escherichia coli (E. coli) celmiem, kas tiek pārnesti ar dzīvnieku izcelsmes produktiem. Pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā mBio.

Zinātnieki analizēja vairāk nekā 5700 E. coli baktēriju paraugus. Daži tika iegūti no pacientiem ar infekcijām, bet citi - no veikaliem, kas pārdeva gaļu un mājputnus. Ģenētiskā analīze parādīja, ka aptuveni 18 procenti UTI gadījumu ir saistīti ar dzīvnieku izcelsmes baktērijām. Bīstamie celmi visbiežāk tika atrasti vistas un tītara gaļā.

Nabadzīgu rajonu iedzīvotājiem bija vislielākais inficēšanās risks - viņu iespējamība saslimt ar E. coli bija par 60 procentiem lielāka nekā cilvēkiem turīgos rajonos. Pētnieki to skaidro ar sliktu sanitāriju un ierobežotu piekļuvi kvalitatīvai pārtikai.

Autori mudina patērētājus rūpīgi pagatavot gaļu, izvairīties no tās saskares ar pagatavotu pārtiku un vienmēr mazgāt rokas pēc gatavošanas.

Urīnceļu infekcijas (UTI) ir uretrīts (urīnizvadkanāla iekaisums), cistīts (urīnpūšļa iekaisums) un pielonefrīts (nieru iekaisums).

UTI var izraisīt dažādi patogēni, tostarp sēnītes, parazīti un vīrusi. Tomēr lielākajā daļā gadījumu infekciju izraisa baktērijas. Tā sākas, kad patogēns iekļūst urīnizvadkanālā un paceļas urīnpūslī vai pielonefrīta gadījumā caur urīnvadu nierēs.