Latvijas pētnieki mēģinās izskaust kuņģa vēzi veicinošu baktēriju

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI) sācis pētījumu par baktērijas "Helicobacter pylori" ("H.pylori") infekcijas noteikšanu un ārstēšanu jaunu cilvēku populācijā, informē LU KPMI.

Baktērija mīt cilvēka kuņģī un var veicināt kuņģa vēža attīstību. Pētījuma laikā paredzēts noteikt un izskaust baktēriju 30-34 gadus vecu iedzīvotāju grupā. Balstoties uz iegūtiem rezultātiem, pētnieki analizēs aicināto indivīdu dalības līmeni pētījumā, novērtēs "H.pylori" eradikācijas terapijas un tās blakusparādības.

Pilotpētījums ilgs līdz 2026. gada aprīlim, un tajā paredzēts iekļaut 300-400 dalībniekus vecumā no 30 līdz 34 gadiem. Pirmais centrs atvērts Rēzeknē.

Pētījums ir daļa no starptautiska projekta "Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā". Projekta mērķis ir izstrādāt ieteikumus kuņģa vēža skrīninga ieviešanai ES valstīs. Ar trīs plaša mēroga pilotpētījumiem 36 mēnešu laikā pētnieki attīsta dažādus kuņģa vēža skrīninga un agrīnas diagnostikas aspektus.

Skaidrojot pētījuma nozīmi, LU KPMI pētniece Linda Mežmale norādīja uz efektīvu kuņģa vēža skrīninga metožu trūkumu Eiropā. Līdzšinējie pētījumi liecina, ka baktērijas "Helicobacter pylori" izskaušana par 40% samazinātu kuņģa vēža izraisītu nāves gadījumu skaitu.

Institūts ir pētījuma "Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā" vadošais partneris.

Pilotpētījums tiks realizēts ne tikai Latvijā, bet arī citās ES valstīts - Slovēnijā, Īrijā, Horvātijā, Polijā un Rumānijā.

Kuņģa vēzis ir piektais izplatītākais un ceturtais nāvējošākais vēža paveids pasaulē. 2020. gadā atklāti aptuveni miljons jaunu kuņģa vēža gadījumu un miruši gandrīz 800 000 cilvēku.

Visaugstākie kuņģa vēža saslimstības rādītāji pasaulē pēc Austrumāzijas ir Centrāleiropā un Austrumeiropā - šajos reģionos kuņģa vēzis visbiežāk tiek atklāts novēloti, līdz ar to varbūtība, ka pacienti izdzīvos turpmākos piecus gadus, ir tikai 19-30% gadījumu.

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais