Kā cīnīties ar gremošanas sistēmas problēmām vasarā? Skaidro speciālisti

© Foto: pixabay.com

Vasara bez grilēšanas un gardu ēdienu baudīšanas nav iedomājama, bet var gadīties, ka no neveselīgu ēdienu baudīšanas, pārēšanās un vēl dažādu citu iemeslu dēļ rodas gremošanas sistēmas problēmas.

Kādi ir biežākie gremošanas sistēmu problēmu cēloņi un kā no tiem izvairīties, stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Biežākās gremošanas problēmas vasarā

Foto: pixabay.com

Vasara ir laiks, kad mēdzam baudīt dažādus grilētus, treknus un dažreiz neveselīgus ēdienus, kā arī biežāk mēdzam ceļot, kas arī var izraisīt gremošanas problēmu parādīšanos. Ģimenes ārste Zane Zitmane stāsta, ar kādām gremošanas problēmām vasarā visbiežāk saskaramies un kādi ir to cēloņi:

  • Slikta dūša, vemšana, saindēšanās ar ēdienu - šos simptomus bieži izraisa baktērijas, piemēram, salmonellas un E. coli, kas vairojas siltumā.
  • Caureja - bieži saistīta ar piesārņotu ūdeni vai ēdienu, kā arī izmaiņām uzturā ceļošanas laikā.
  • Smaguma sajūta vēderā un vēdera pūšanās - pārsvarā rodas no pārēšanās, taukainiem un smagiem ēdieniem un nepietiekamas fermentu darbības dēļ.
  • Mainīga vēdera izeja un aizcietējumi - var rasties nepietiekošu šķiedrvielu uzņemšanas rezultātā.
  • Sāpes vēderā un dedzināšana aiz krūšu kaula - var rasties stresa vai kairinošu produktu ietekmē.

Ko darīt, ja parādās gremošanas problēmas?

Ja parādās gremošanas traucējumi, piemēram, slikta dūša, caureja, smaguma sajūta, vēdera pūšanās, mainīga vēdera izeja, aizcietējumi, sāpes vēderā vai dedzināšana aiz krūšu kaula, nepieciešams palielināt šķidruma uzņemšanu, ja iespējams maziem malkiem un periodiski, lai izvairītos no dehidratācijas, īpaši, ja ir caureja vai vemšana.

Papildus jādzer ar sāļiem un minerāliem bagāti dzērieni, lai atjaunotu organisma skābju un bāzu līdzsvaru, iesaka ģimenes ārste Z. Zitmane. Jālieto viegli sagremojami pārtikas produkti, jāizslēdz no uztura tie produkti, kas veicina pūšanos vai izteiktas kuņģa un zarnu trakta reakcijas, piemēram, piens un piena produkti, cukuri, dārzeņi un augļi.

Gremošanas traucējumu laikā jāļauj ķermenim atjaunoties un atgūt spēkus, ievērojot saudzējošāku darba un atpūtas režīmu. Lai veicinātu organisma atjaunošanos un mazinātu simptomus, jāuzņem buljons vai vieglas zāļu tējas, piemēram, kumelītes un piparmētras. Var apsvērt probiotiku un fermentu lietošanu, lai atjaunotu zarnu mikrofloru, uzlabotu gremošanas sistēmas darbību un atvieglotu smaguma sajūtu vēderā.

Foto: depositphotos.com

Bīstamie simptomi

Vēdera sāpes var būt nopietnu veselības problēmu simptoms, ko nedrīkst atstāt bez ievērības, uzsver ģimenes ārste. Ja ir jūtamas nepārejošas un asas sāpes vēderā, asins piejaukumi fēcēs vai masīva vemšana, augsta temperatūra (virs 38°C), kas nepāriet un slikti pazeminās, lietojot pret-temperatūras līdzekļus, un ir izteikts vājums, dehidratācija (sausa mute, mazs urīna daudzums), ir nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība. Šie simptomi var liecināt par nopietnākām problēmām, piemēram, apendicītu, kuņģa vai zarnu čūlu vai smagu saindēšanos, kas prasa tūlītēju ārsta apskati un medicīnisku izvērtēšanu.

Gremošanas problēmu profilakse

Foto: pixabay.com

Ģimenes ārste Z. Zitmane iesaka, lai pēc iespējas izvairītos no gremošanas problēmām, jācenšas ievērot profilakses pasākumi:

  • Rūpīgi un regulāri jāmazgā rokas un jāievēro higiēna, īpaši svarīgi ir mazgāt rokas pirms ēšanas un pēc tualetes apmeklējuma.
  • Jāizvēlas svaigi un kvalitatīvi produkti, lietojot vietējās un sezonas ogas, dārzeņus un augļus. Jāizvairās no veciem vai aizdomīgiem produktiem, kas nepatīkami smaržo un izskatās.
  • Jāuzņem tīrs ūdens, daudzumu piemērojot ķermeņa prasībām un aktivitātēm dienas laikā, lai uzturētu hidratāciju un veicinātu gremošanas sistēmas darbību.
  • Jāizvairās no pārēšanās, ievērot ēšanas režīmu. Jāēd nelielas porcijas, lēni baudot, izgaršojot un rūpīgi košļājot ēdienu.
  • Jāievēro atbilstoša ēdiena uzglabāšana, neatstājot gatavotu pārtiku ārpus ledusskapja ilgu laiku.
  • Jāuzņem veselīgs un savam organismam atbilstošs uzturs, kas ir daudzveidīgs un ar pietiekamu šķiedrvielu saturu.
  • Jāievēro regulāras ēdienreizes, to starplaikos nevajadzētu našķēties.
  • Pastaigas, joga un citas fiziskās aktivitātes un vingrinājumi palīdzēs gremošanas sistēmai darboties efektīvi.
  • Jācenšas izvairīties no stresa, jo stress arī var negatīvi ietekmēt gremošanu. Stresa samazināšana, piemēram, ar meditāciju, elpošanas vingrinājumiem un citiem stresa mazināšanas veidiem var būt ļoti noderīga.
  • Nepieciešamības gadījumā savlaicīgi jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, gastroenterologu vai uztura speciālistu, ja nepieciešams piemērot un piemeklēt savam dzīvesveidam un organisma prasībām atbilstošu uzturu vai ārstēšanu.

Rūpējoties par savu veselību profilaktiski, var izbaudīt vasaru bez gremošanas problēmām.

Produkti gremošanas sistēmas veselībai

Gremošana ir sarežģīts, daudzslāņains un ilgstošs fizioloģisks process, kas ietver visu kuņģa un zarnu traktu, skaidro BENU Aptiekas farmaceites K. Čerjomuhins. Šis process nav iespējams bez gremošanas fermentu līdzdalības. Fermenti ir iesaistīti visos gremošanas posmos: no mutes līdz resnajai zarnai. Ja organismā nav pietiekami daudz fermentu, gremošanas process tiek traucēts. Tādēļ, lai palīdzētu novērst gremošanas problēmu rašanos, ir nepieciešams uzturā iekļaut produktus ar fermentiem:

  • Ananass var būt labvēlīgs gremošanas sistēmai, jo tas satur īpašu proteolītisko fermentu grupu, ko sauc par bromelaīnu. Bromelaīns nodrošina olbaltumvielu sagremošanu.

Foto: pixabay.com

  • Mango satur fermentu amilāzi, kas nodrošina komplekso ogļhidrātu sadalīšanos vienkāršos cukuros - glikozē un maltozē.
  • Medus ir bagāts ar daudzām noderīgām vielām, tostarp gremošanas fermentiem.
  • Banāni satur divas fermentu grupas: amilāzi un glikozidāzi. Tie nodrošina komplekso ogļhidrātu (piemēram, cietes) sadalīšanos sagremojamos monosaharīdos.
  • Avokado praktiski nesatur cukuru (tos var ēst arī cukura diabēta gadījumā), bet tie satur daudz vērtīgu tauku. Tā augļi ir bagāti ar lipāzi - fermentu, kas nodrošina ar pārtiku saņemto tauku uzsūkšanos.

Foto: pixabay.com

  • Kefīrs ir viens no visizplatītākajiem fermentētajiem piena dzērieniem pasaulē, kas ir ļoti noderīgs visam ķermenim un jo īpaši kuņģa un zarnu veselībai.
  • Ingvers satur fermentu, kas var sadalīt olbaltumvielas. Šāda veida proteāze tiek plaši izmantota pārtikas rūpniecībā, ko izmanto biezpiena un desertu pagatavošanai. Pētījumi liecina, ka ingvers, ietekmējot gremošanas sistēmas gludos muskuļus, ievērojami palielina kuņģa iztukšošanās ātrumu.
Ja tomēr nākas saskarties ar gremošanas problēmām, talkā var nākt probiotiskie līdzekļi, kas palīdzēs gremošanas sistēmas sakārtošanai.

Probiotiku lietošana palīdzēs atjaunot zarnās nepieciešamās baktērijas, kompensējot labvēlīgos mikroorganismus, kas miruši intoksikācijas rezultātā, kā arī palīdzēs atbrīvoties no patogēniem mikroorganismiem, kas izraisa disbiozi, palīdzēs novērst kuņģa un zarnu trakta traucējumu pazīmes un atjaunot imunitāti un palīdzēs imūnsistēmai kopumā.

Atcerieties, ka pirms probiotiku lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu. Uztura bagātinātāji neaizstāj veselīgu un sabalansētu uzturu.

Svarīgākais