Austrumu slimnīcā šī gada pirmajā ceturksnī pārlietas 8857 asins komponentu devas

© MN

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) šī gada pirmajā ceturksnī pacientiem pārlietas 8857 asins komponentu devas, kas ir par 310 devām vairāk nekā 2023. gada pirmajos trīs mēnešos, kad tika pārlietas 8547 devas, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

Kritiski svarīga asins komponentu pārliešana ir onkoloģiskajiem pacientiem, kuri sirgst ar dažādām hematoloģiskām slimībām, cilvēkiem, kuri cieš ceļu satiksmes negadījumos, gūstot dzīvībai bīstamas smagas politraumas, un/vai kuriem operāciju zālē tiek veikta neatliekama un/vai sarežģīta ķirurģiska operācija, kā arī apdegumus guvušiem pacientiem.

RAKUS darbojas Asins dienests, kas veic asins komponentu saņemšanu, uzglabāšanu un izsniegšanu, kā arī aprites kontroli. "Asins dienesta ikdienas darbs ir kā sava veida misija, lai mūsu slimnīcas ārsti varētu palīdzēt visiem pacientiem, kuriem nepieciešama asins pārliešana," skaidro tā vadītāja Jeļena Rabizo.

Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā katru dienu nonāk pacienti, kuru dzīvības glābšanai ir nepieciešama neatliekama asins komponentu pārliešana. Kā norāda klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs, politraumas, apdegumi, asiņošanas no iekšējiem orgāniem, onkoloģiskas un hematoloģiskas slimības, dažādas izcelsmes kritiska mazasinība - tā ir tikai daļa no akūtiem stāvokļiem, kuru korekcija nevar notikt bez donoru ziedotiem asins komponentiem, kurus ne ar ko nevar aizvietot.

"Diemžēl gadu no gada šī tendence ir augšupejoša un pacientu skaits pieaug. Sniedzot neatliekamo medicīnisko palīdzību, svarīgi, lai mediķu rīcībā būtu viss nepieciešamais cilvēka dzīvības glābšanai. Un viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir asins komponentu nodrošinājums," uzsver Višņakovs.

Katram asiņu komponentam ir sava nozīme. Plazma nepieciešama pārliešanai un asinsrites aizpildīšanai, no tās sagatavo arī plazmas preparātus - imūnglobīnu un albumīnu. Trombocīti organismā atbild par asins recēšanu, kas īpaši svarīga operāciju laikā, bet eritrocīti ir sarkanie asinsķermenīši, kas apgādā ar skābekli visas organisma šūnas.

Kopumā pagājušajā gadā slimnīcas stacionāros tika pārlietas 35 108 asins komponentu devas.

Stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" klīnikās un nodaļās 2023. gadā pārlietas 16 737 asins komponentu devas, no tiem lielākā daļa eritrocītu un trombocītu masas pārlietas pacientiem Hematoloģijas klīnikā.

Stacionāra "Gaiļezers" operāciju blokā, klīnikās un nodaļās pērn ir pārlietas 12 899 asins komponentu devas. Lielākā daļa asins komponentu tika pārlietas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā.

Stacionāra "Biķernieki" klīnikās un nodaļās pacientiem pagājušogad ir pārlieta 2971 asins komponentu deva. Lielākā daļa asins komponentu pārlieta Apdegumu centra pacientiem.

Savukārt 2024. gada pirmajā ceturksnī Austrumu slimnīcas stacionāros ir pārlietas 8857 asins komponentu devas: stacionārā "Gaiļezers" - 3135 devas, stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" - 4998, stacionārā ‘"Biķernieki" - 724 asins komponentu devas.

Šodien, 14. jūnijā, tiek atzīmēta Pasaules asinsdonoru diena, un tajā RAKUS vēlas īpaši pateikties ikvienam, kas regulāri ziedo asinis vai arī dara to kritiskās situācijās, lai glābtu pacientu dzīvību. Starp asins ziedotājiem ir arī slimnīcas darbinieki. RAKUS apkopotie dati liecina, ka pastāvīgā donora statuss ir 330 slimnīcas darbiniekiem.