Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Tikai pēc soctīklos saceltās vētras onkoloģijas paciente tiek pie terapijas

© Dmitrijs Suļžics/F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" (LOC) pēc četru mēnešu pārtraukuma atsākusi darboties "Tuvfokusa RTG" staru terapijas iekārta.

Slimnīca informēja, ka pakalpojums prioritāri tikšot nodrošināts tiem pacientiem, kam staru terapija nepieciešama visvairāk. Pārējie gaidīšanas rindā esošie pacienti trīs nedēļu laikā tiks informēti par staru terapijas uzsākšanu.

Portāls NRA jau rakstīja, ka LOC Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikā tikuši apzināti visi pacienti, kuriem, izvērtējot ādas veidojumu lokālo stāvokli, iepriekš tika atlikta apstarošana. Tagad klīnikas personāls apzvanīs šos pacientus un iespējami ātrākā laikā piedāvās starošanas kursu uzsākšanas iespējamos laikus. Pacientiem tiks piedāvātas staru terapijas procedūras stacionārā vai ambulatori. Vairāk šeit.

Savukārt LTV raidījums "4. studija" vēsta, ka LOC ar vienu no pacientēm, kas gaidīja pakalpojumu, sazinājās tikai pēc tam, kad sievietes meita “sacēla vētru” sociālajos tīklos.

“Onkoloģija mūsu valstī izskatās, ka nav prioritāra, lai gan palasot slimnīcas ierakstus un Veselības ministrijas ierakstus, ka onkoloģija prioritāra. Nu, kā var būt prioritāra, ja pusgadu neiet viens aparāts?” raidījumā sašutumu pauda Jolanta Kalniņa.

Kamēr Kalniņa ar savu stāstu sacēlusi vētru ne tikai sociālajos tīklos, bet arī Veselības ministrijā, staru terapijas ierīcei veikta funkcionālās atbilstības novērtēšana, bez kuras pakalpojumu cilvēkiem sniegt liedz Ministru kabineta noteikumi. Un tieši piektdien iekārta beidzot atsākusi darboties un pakalpojumu pēc gandrīz pusgadu ilgas gaidīšanas saņems arī Kalniņas mamma.

Austrumu slimnīcā sola, ka jau tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss jauna staru terapijas aparāta iegādei, lai vismaz 400 pacienti, kuriem bazaliomas gadījumā nepieciešama brūču apstarošana, notiktu bez pārtraukumiem.