Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Pēc četru mēnešu pārtraukuma Latvijas Onkoloģijas centrā atsāks darboties staru terapijas iekārta

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Rīgas Austrmu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" (LOC) pēc četru mēnešu pārtraukuma šodien atsāks darboties "Tuvfokusa RTG" staru terapijas iekārta, informē slimnīca.

Pakalpojums prioritāri tiks nodrošināts tiem pacientiem, kam staru terapija nepieciešama visvairāk. Pārējie gaidīšanas rindā esošie pacienti trīs nedēļu laikā tiks informēti par staru terapijas uzsākšanu.

LOC Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikā tikuši apzināti visi pacienti, kuriem, izvērtējot ādas veidojumu lokālo stāvokli, iepriekš tika atlikta apstarošana. Tagad klīnikas personāls apzvanīs šos pacientus un iespējami ātrākā laikā piedāvās starošanas kursu uzsākšanas iespējamos laikus. Pacientiem tiks piedāvātas staru terapijas procedūras stacionārā vai ambulatori.

"Lielāko daļu bazaliomas pacientu bija iespējams novirzīt terapijai uz citu tehnoloģijas iekārtu - lineāro paātrinātāju - apstarošanai ar elektroniem, kas arī tika izdarīts. Paralēli saskaņā ar medicīniskām indikācijām izvērtējām, kuriem pacientiem apstarošanas procedūras atlikšana neradītu tālākus audzēja attīstības riskus vai veselības stāvokļa pasliktināšanos. Apzinos, ka meklējot ātrāko tehnisko risinājumu, iespējams pacientiem pietiekami detalizēti neizskaidrojām, ka konkrētā vēža progresija ir ļoti lēna un terapijas atlikšana uz dažiem mēnešiem ārstēšanas prognozi neietekmēs. Vēlos uzsvērt, ka tika darīts viss, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu iekārtas darbību un attiecīgi - piedāvātu starošanu," situāciju skaidrojis klīnikas vadītājs Arturs Šorubalko.

Staru terapijas iekārta ir ekspluatācijā kopš 2007.gada. 2022.gada oktobra beigās tika konstatēts iekārtas defekts un pārtraukta tās izmantošana. Slimnīcai ir spēkā esošs servisa līgums par iekārtas apkopi un remontu. Inženieri apsekoja salūzušo iekārtu un konstatēja rentgena (RTG) spuldzes defektu. Sazinoties ar iekārtas ražotāju, tika noskaidrots, ka paredzamais jaunas rezerves daļas piegādes ātrākais laiks varētu būt 2023.gada maijs, jo Krievijas sāktā kara Ukrainā dēļ esot apgrūtināta vairāku medicīnas ierīču un detaļu ražošana.

Izvērtējot iespējas, nolemts veikt iekārtas remontu, aizstājot jaunas spuldzes iegādi ar rūpnieciski atjaunotu RTG spuldzi, kas tika piegādāta 2023.gada janvāra sākumā.

Pēc RTG spuldzes nomaiņas nepieciešams veikt dozimetrisko kontroli un citus radiācijas drošības mērījumus. Mērījumu laikā konstatēts, ka nepieciešama papildus iekārtas kalibrācija, lai nodrošinātu drošu staru terapijas nodrošināšanu pacientiem.

Šī gada 28.februārī tika veikti plānotie iekārtas radiācijas drošības mērījumi un tika saņemts apliecinājums, ka tā atbilst Latvijas likumdošanā definētajām prasībām. Tas nozīmē, ka iekārta ir droša un to var pielietot pacientu ārstēšanai.