SIFFA: Gandrīz pusotrs tūkstotis onkoloģijas pacientu šogad paliks bez atbilstošas terapijas

© f64.lv, Nora Krevnera

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) aicina palielināt onkoloģisko saslimšanu ārstēšanai piešķirto finansējumu no astoņiem miljoniem eiro līdz 51 miljonam eiro, informē SIFFA valdes priekšsēdētāja Liene Siliņa.

Šāds finansējums, asociācijas ieskatā, atbilstu valdībā apstiprinātajam "Onkoloģijas plānam 2022.-2024.gadam".

Siliņa norāda, ka Latvijā pacienti ir nevienlīdzīgākā situācijā nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), tostarp, piemēram, reto slimību jomā ik gadu tiek atklātas jaunas zāles, kas ļauj ārstēt iepriekš neārstējamas slimības, tomēr, kamēr Vācijas pacientiem ir pieejami aptuveni 95% no medikamentiem, Latvijas pacientiem jaunākās zāles nav pieejamas gandrīz nemaz.

"Tātad no vairāk nekā 1600 jauniem pacientiem atbilstošu terapiju saņems tikai sestā daļa," skaidro Siliņa, piebilstot, ka gandrīz 1000 onkoloģijas pacientu šogad paliks bez atbilstošas terapijas.

Savukārt SIFFA direktore Vladislava Marāne piebilst, ka aiz katra skaitļa veselības nozares budžetā ir cilvēks. Ikviens no tiem, kuriem nepietiks finansējuma, būs spiests meklēt ziedotāju palīdzību vai samierināties ar sliktāku dzīves kvalitāti, nespēju strādāt vai pašu sliktāko rezultātu.

"Veselības nozares finansējums ir ieguldījums valsts drošībā un izaugsmē. Veseli cilvēki būs motivēti un spējīgi rūpēties par savu valsti un aktīvi piedalīties ekonomikā, tāpēc ceru, ka, pēc diskusijām Saeimā, veselības nozarei tomēr gaidāms budžeta pieaugums," uzsvēra Marāne.

Asociācijā skaidro, ka veselībai atvēlētais budžets iekšzemes kopproduktā (IKP) Latvijā ir viens no zemākajiem ES, attiecīgi arī medikamentu pieejamība ir būtiski ierobežota. No visiem jaunajiem, inovatīvajiem medikamentiem, kas jau ir pieejami citās ES valstīs, pacientiem valsts kompensē tikai 18%. Valsts piešķirtais finansējums zāļu kompensācijai ir viens no zemākajiem ES valstu vidū un par 20% zemāks nekā Lietuvā, par 30% zemāks nekā Igaunijā.

SIFFA uzsver, ka nepietiekamais finansējums ietekmē visus pacientus, tostarp 2021.gada laikā Latvijā zaudēti 86 273 potenciālie dzīves gadi. Galvenais nāves cēlonis, kura dēļ tiek zaudēti potenciālie 24 430 dzīves gadi, ir sirds un asinsvadu saslimšanas.

Pēc Saeimas tīmekļvietnē publiskotās informācijas par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam, trešdien, 22.februārī, Sociālo un darba lietu komisijā ar deputātiem diskutēs Veselības ministrijas pārstāvji.

Jau vēstījām, ka 17.februārī Saeima konceptuāli atbalstīja valdības virzīto likumprojektu "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", kurā 2023.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 12,721 miljarda eiro apmērā, savukārt izdevumi - 14,673 miljardu eiro apmērā.

Cita starpā veselības nozares prioritārajiem pasākumiem papildus paredzētais finansējums sasniedz 85,8 miljonus eiro. Tas paredz uzlabojumus onkoloģijas jomā - plašākas diagnostikas iespējas, paliatīvās aprūpes pieejamības un kvalitātes uzlabošanu pacientiem mājās, specializētas pārtikas nodrošināšanu un jaunu onkoloģijas medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sistēmā. Tāpat paredzēts turpināt esošo terapiju pacientiem un pārskatīt apmaksas tarifus.

Turpināsies iepriekšējos gados sāktais darba samaksas palielinājums ārstiem, māsām, māsu palīgiem un citām ārstniecības personām, primāri rūpējoties par zemākās darba samaksas saņēmējiem. Tāpat paredzēti uzlabojumi bērnu veselības aprūpē, piemēram, kohleāro implantu un glikozes monitorēšanas sistēmu apmaksa bērniem ar dzirdes traucējumiem un cukura diabētu, kā arī kompensējamo zāļu apmaksa cistiskās fibrozes pacientiem.

SIFFA ir 1996.gadā dibināta asociācija, kas apvieno 20 starptautiskus zāļu ražotājus, kas izstrādā un pēta medikamentus. SIFFA galvenie mērķi ir rūpes par jaunākās paaudzes efektīvu zāļu pieejamību, farmaceitisko preču organizētā tirgus attīstības veicināšana, veselības aprūpes kvalitātes uzlabošana, ka arī izglītības un zināšanu līmeņa paaugstināšana ārstu, farmaceitu un iedzīvotāju vidū.