Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Uga Dumpis biedē ar trešo Covid-19 vilni; tas būšot daudz lielāks nekā iepriekšējie divi

© Kaspars Krafts/F64

Šogad, visticamāk, gaidāms arī trešais Covid-19 vilbis, kas varētu būt lielāks par pirmajiem diviem, ja Latvijā parādīsies tas vīrusa variants, kas dominē ASV un Lielbritānijā. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsver, ka Latvijā tiek ievākts pietiekami daudz datu, lai varētu spriest par Covid-19 izplatības tendencēm, piemēram, joprojām tiek izmantoti notekūdeņu monitoringa un sekvencēšanas dati.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis pauda bažas, ka patlaban apmaksātu Covid-19 testu veic tikai klīnisku indikāciju gadījumos pacientiem, kuriem nepieciešama ārstēšana slimnīcā. Viņa vērtējumā valsts apmaksāta testēšana uz Covid-19 būtu jāpaplašina, jo šobrīd reālā slimības izplatība varētu būtiski atšķirties no tā, ko uzrāda testēšanas statistika. Vairāk šeit.

Reaģējot uz Covid-19 izplatību Ķīnā, ES dalībvalstis pieņēmušas rekomendācijas ceļotājiem, ko atbalsta arī Latvija. ES pieņemtajiem lēmumiem ir ieteikuma raksturs, valstij tie kļūst obligāti, kad regulējums iestrādāts katras valsts normatīvajā regulējumā.

Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju Ķīnā nav atrasti jauni SARS-CoV-2 vīrusa varianti, kas iepriekš nebūtu konstatēti ES dalībvalstīs. Tomēr, pamatojoties uz straujo saslimstības pieaugumu Ķīnā, ES Veselības drošības komiteja aicināja izvērtēt un koordinēt piesardzības pasākumus Eiropas līmenī.