Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Rozentāle atklāj, kāda situācija ar Covid-19 gaidāma tuvākajos mēnešos

© Kaspars Krafts / F64

Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle TV 24 raidījumā “Dienas personība” prognozēja, ka tuvāko mēnešu laikā vairs nebūs tādas situācijas, kad Neatliekamās palīdzības dienests būs pārslogots.

Profesore TV24 raidījumā norādīja uz vēl vienu labo ziņu, proti, ceturtdiena bija pirmā diena, kad Latvijas Infektoloģijas centra reanimācijā nebija neviena Covid pacienta. "Neesot garantijas, ka nebūs rīt", viņa gan pieļāva. Tomēr kopumā situācija izskatās cerīga. "Tuvāko mēnešu laikā būs vēl atsevišķi Covid-19 saslimstības uzliesmojumi, jeb pīķi, taču tāda situācija, kad Neatliekamās palīdzības dienests būs pārslogots, vairs neatkārtošoties," uzskata Rozentāle.

Portāls NRA jau rakstīja, ka B. Rozentāle pieļauj, ka Omikrons, iespējams, iznīcinās Covid-19.

"Virusologi man ir mācījuši, ka ja vīrusam ārējā apvalkā, kur ir receptori, kas atslēdz saimnieka šūnu un tiek tajā iekšā, konkrēti - cilvēka augšējo elpceļu epitēlija šūnās, lai vairotos (tas darbojas kā atslēga - piemēram, 40 robiņus iztaisījuši, bet pietiktu jau ar 10-15 robiņiem, lai tiktu iekšā), ir saražots vairāk robiņu, nekā vajag, tas, iespējams, ir vīrusa pašiznīcināšanās process," sacīja B. Rozentāle.