Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Infektoloģijas centra vadītāja: Omikrons, iespējams, iznīcinās Covid-19

© Kaspars Krafts / F64

Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle nākusi klajā ar nomierinošu informāciju par jaunā Covid-19 paveida – omikrona – bīstamību. Viņa TV 24 raidījumā “Dienas personība” pieļāva, ka omikrons iezīmē Covid-19 pašiznīcināšanās procesu un slimības klīniskā gaita neliecina, ka tas varētu būt tik bīstams un nāvējošs kā vīrusa Delta paveids.

Raidījumā Rozentāle teica: “Tas, ka zinātne var šobrīd pētīt jebkuru vīrusa paveidu, ir milzīgs ieguvums. Sars- Cov-2 Delta paveids izrādījās nelabvēlīgs, taču, pēc būtības, tas ir atbilstošs vīrusa sākotnējam variantam.

Omikrona variants, pēc klīniskajām pazīmēm, kādas ir reģistrētas pacientiem Dienvidāfrikas republikā, kur tas tika atklāts, nav ne mazāko aizdomu, ka tā varētu būt smagāka un bīstamāka slimība. Gluži otrādi. Virusologi man ir mācījuši, ka ja vīrusam ārējā apvalkā, kur ir receptori, kas atslēdz saimnieka šūnu un tiek tajā iekšā, konkrēti - cilvēka augšējo elpceļu epitēlija šūnās, lai vairotos (tas darbojas kā atslēga - piemēram, 40 robiņus iztaisījuši, bet pietiktu jau ar 10-15 robiņiem, lai tiktu iekšā), ir saražots vairāk robiņu, nekā vajag, tas, iespējams, ir vīrusa pašiznīcināšanās process.

Vīruss, protams, nezin, ka viņam pastāv pašiznīcināšanās draudi. Klīniski skatoties, omikrona gadījumā slimība notiek ar paaugstinātu temperatūru, lauž kaulus, sāp galva, līdzīgi simptomi, kā pie gripas. Tiesa gan, mēs nezinām, kā slimības gaita noritēs pacientiem, kuri ir sasnieguši, 50-60 gau vecumu, jo Dienvidāfrikas republika runā par 25-35 gadus veciem pacientiem.

Bet kopumā - omikrona gadījumā klīniskā gaita neliecina, ka mums ir lieli draudi. Tas, ka omikrons izplatīsies - protams, kā jebkura gaisa pilienu infekcija - ar cilvēka pārvietošanās ātrumu”.