Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Gaiļezera slimnīcā fotostāsts par multiplās sklerozes pacientiem

© Rīgas Austrumu slimnīca

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā Gaiļezers atklāta mākslinieka Alekseja Aļifanova izstāde Es un MS, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības, īpaši jauno cilvēku, uzmanību multiplajai sklerozei.

Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Guntis Karelis norāda, ka šis ir labs veids, lai mazinātu sabiedrībā pastāvošo stigmu un ļautu uzlūkot cilvēkus ar multiplo sklerozi no cita skatupunkta. Multiplās sklerozes gadījumā ļoti svarīga ir agrīna diagnostika - jo agrāk slimība atklāta, jo labāki ārstēšanas rezultāti - saglabājas darbspējas, reproduktīvās spējas, attālinās invaliditātes attīstība, tāpēc īpaši svarīgi ir uzrunāt jaunus cilvēkus pazīt un neignorēt slimības simptomus. Pirmie multiplās sklerozes simptomi visbiežāk tiek novēroti jauniem cilvēkiem - parasti 18 līdz 40 gadu vecumā. Pats mākslinieks Aleksejs Aļifanovs stāsta: «Fotogrāfiju vienojošais elements ir cilvēki, kurus skārusi multiplā skleroze, viņu ikdienas dzīve, to raksturo ne tikai fiziskas problēmas, bet arī emocionālās grūtības, ar ko ikvienam slimniekam nākas saskarties. No malas it kā skaista, krāsaina, īpaša dzīve, bet tomēr ar grūtībām un ciešanām, kas jāpieņem un ar kurām jāiemācās sadzīvot gan slimniekam, gan viņa tuviniekiem.» Multiplā skleroze ir hroniska autoimūna slimība, kura bojā centrālo nervu sistēmu: galvas, muguras smadzenes un redzes nervus. Slimība var progresēt lēni, būtiski neietekmējot cilvēka darbspējas un mūža ilgumu. Lielākā daļa cilvēku ar multiplo sklerozi iemācās tikt ar to galā un turpināt dzīvot atbilstošu produktīvu dzīvi.

Atbalsta plecs

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.