Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Ņem un pasmaržo! Kā dažādas smaržas spēj uzlabot veselību un noskaņojumu

© depositphotos.com

Sajūtot kādu smaržu, mēs to vērtējam pēc principa «patīk – nepatīk», un šis vērtējums ir subjektīvs. Bieži vien noteikts aromāts cilvēkam liek atcerēties kādu notikumu vai faktu, un šīs atmiņas var būt gan patīkamas, gan nepatīkamas. Piemēram, skūšanās losjons, kuru vairums cilvēku uztver kā izsmalcinātu un neuzbāzīgu, kādai sievietei var radīt nepatīkamas asociācijas, ja to lietojis viņas šķirtais vīrs. Bet kūtsmēslu smaka, kas lielākajai daļai ļaužu liek saraukt degunu, kādam saistīsies ar saulainajām bērnības vasarām laukos pie vecmāmiņas.

Pētījumos par smaržu ietekmi uz cilvēkiem atklātas dažādas objektīvas likumsakarības, bet vēl vairāk atziņu ļaudis gadsimtu gaitā uzkrājuši no savas pieredzes un iemācījušies izmantot dažādus aromātus tautas medicīnā. Aromterapija šodien ir attīstīta, tā izmanto ēteriskās eļļas, ziedūdeņus un citus profesionāli ar noteiktu mērķi veidotus produktus, bet ikdienā mēs varam rīkoties daudz vienkāršāk - pasmaržot dažādus augus un vielas, lai panāktu kādu rezultātu - atbrīvotos no stresa, uzmundrinātos, koncentrētos, uzlabotu garastāvokli, mobilizētu organisma spēkus, jūtot, ka tūlīt sekos iesnas, galvassāpes vai kaut kas traucēs iemigt.

Kāpēc gan nepamēģināt

Vai tas iedarbosies - šaubās cilvēki, kuri pat sīkas veselības problēmas pieraduši risināt ar medikamentu palīdzību. Simtprocentīgas garantijas, protams, nav, un gan jau sava nozīme ir arī ticībai. Bet kāpēc gan nepamēģināt - pat ja nelīdzēs, tad par ļaunu arī nenāks, un kaut ko pasmaržot taču ir tik vienkārši. Cilvēki, kuri mēdz iedziļināties savās sajūtās un tās analizēt, ir ievērojuši, ka patika vai nepatika pret kādu smaržu mainās atkarībā no noskaņojuma un citiem apstākļiem. Viņi saka - ja tev pēkšņi ļoti patīk kāds aromāts, kurš agrāk nepatika vai atstāja vienaldzīgu, tad baudi to, cik vien iespējams, jo organisms grib pateikt, ka tieši tas tev šobrīd ir vajadzīgs. Un otrādi - ja iemīļotā smarža pēkšņi šķiet uzbāzīga un nepatīkama, tad acīmredzot organisms prasa kaut ko citu.

Piparmētras

Tiek apgalvots, ka piparmētru smarža var palīdzēt mācībās - jaunas vielas apguvē, kā arī veicina jau zināmu lietu ātrāku atcerēšanos. Daži eksperimenti liek domāt, ka piparmētru aromāts ļauj uzlabot slodzes testa rezultātus sportistiem. Cilvēki, kuriem vienmēr jāpiespiežas, lai saņemtos vingrošanai, mēdz uzpilināt dažus pilienus piparmētru ēteriskās eļļas uz sporta tērpa piedurknes un to pasmaržot, kad rodas vēlme pārtraukt apgrūtinošo nodarbību, neizpildot visus paredzētos vingrinājumus. Vienlaikus piparmētru aromāts rada lielāku svaiguma sajūtu. Novērots, ka, uzturoties vidē, kur valda piparmētru smarža, nedaudz paaugstinās arī sāpju slieksnis.

Baziliks

Šķiet, Latvijā šis garšaugs ir popularitātes zenītā, nereti apsteidzot tradicionālās dilles, sīpolus un ķimenes. Tas joprojām nedaudz ir modes lieta - patīk arī tiem, kuriem nemaz nepatīk, jo smalkais stils liedz atzīties savās antipātijās pret tādu topa garšaugu. Bet, ja šī smarža patiešām patīk vai vismaz šķiet pieņemama, ieteicams baziliku turēt savā tuvumā, paburzīt pirkstos un pasmaržot, ja rodas aizdomas, ka tuvojas saaukstēšanās. Tas arī uzmundrina un dažiem, lai gan ne visiem, palīdz tikt vaļā no galvassāpēm. Ja uzmācas odi un dunduri, bet nekādu repelentu nav pa rokai, ar bazilika smaržu var mēģināt kukaiņus atbaidīt. Protams, jāņem vērā, ka bazilikam ir dažādas šķirnes, tas var būt audzēts un uzglabāts dažādos apstākļos, kas ietekmē auga sastāvu un līdz ar to arī aromātu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā