Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Veselība

TOP 4 ieteikumi, kā baudīt sauli veselīgi

© Pexels

4.lapa

4. Atrodi savu SPF!

Esot saulē, jālieto saules aizsargkrēms vai losjons. Tos noteikti vislabāk iegādāties aptiekā, nevis pārtikas veikalā vai kioskā. Bērniem jālieto speciāli viņiem paredzētie krēmi. Tos var lietot arī pieaugušie, taču darīt otrādi - bērniem lietot pieaugušajiem paredzētos - nav ieteicams, jo āda ir atšķirīga.

Izvēloties aizsardzības līdzekli, jāpievērš uzmanība SPF (Sun Protective Factor) rādītājam uz iepakojuma - jo tas augstāks, jo vairāk UV starojuma aiztur. Arī parastajos dienas krēmos daudzi ražotāji iestrādā nelielu saules aizsardzību - 4, 6 vai 8 SPF, taču, atrodoties saulē ārpus telpām, ar to nepietiek - jāmeklē krēms ar 20, 30, 50 SPF.

Saules aizsarglīdzeklis ar 15 vai 20 SPF aizturēs 93-94% starojumu, 30 SPF - 97%, bet 50 vai 50+ SPF - 98%. Atšķirība skaitliski nav liela, bet ļoti nozīmīga. Cilvēki ar tumšāku ādu, kas labi panes sauli, var lietot 20 SPF. Ja āda ir gaišāka, labāk izvēlēties 30 SPF, bet, ja cilvēks ir ļoti gaišs vai iepriekš slimojis ar onkoloģiskām ādas slimībām, jālieto 50 vai 50+ SPF. Mūsdienās SPF norāda aizsardzību pret UVB stariem, bet nepieciešams, lai aizsargkrēms darbojas arī pret UVA starojumu - tas tiek papildus norādīts uz iepakojuma.

20 minūtes pirms došanās saulē līdzeklis jāieziež uz atklātajām ķermeņa daļām, kas ik pēc divām stundām jāatjauno. Ja plānots peldēties vai sportot ūdenī, jāizvēlas ūdens noturīgie saules aizsarglīdzekļi.