Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk pērk veģetāriešu un vegānu pārtiku

© F64

Latvijas iedzīvotāju vidū vērojams pieprasījuma pieaugums pēc veģetāriešu un vegānu pārtikas produktiem, atzina Latvijas lielākie pārtikas mazumtirdzniecības veikalu tīklu pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja SIA "Maxima Latvija" pārstāve Zane Udrase, pēdējā pusgada laikā "Maxima Latvija" veikalos par vairāk nekā 70% pieauguši pārdošanas apjomi veģetāriešu un vegānu pārtikas produktiem.

Patlaban veģetāriešu un vegānu specialižetie pārtikas produktu plaukti pieejami 16 "Maxima Latvija" veikalos Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Ogrē un Mārupē, kā arī internetveikalā "e-maxima.lv".

"Maxima Latvija" komercdirektors Viktors Troicins atzina, ka pieprasījums pēc minētajiem produktiem "Maxima Latvija" veikalos katru mēnesi pieaug. "Tāpat esam saņēmuši daudz pozitīvu atziņu un lūgumus šos produktos piedāvāt arī citos veikalos. Tādēļ jau šopavasar plānojam vegānu un veģetāriešu pārtikas produktus piedāvāt vēl citos reģionu veikalos," sacīja Troicins.

Vegānu un veģetāriešu pārtikas produktu sortimentā patlaban "Maxima Latvija" veikalos ir pieejami vairāk nekā 50 dažādi produkti, taču veikalos Rīgā, K.Ulmaņa gatvē 88a un Slokas ielā 115 sortiments ir visplašākais, un tur pieejami 66 dažādi produkti. "Visbiežāk klienti savos iepirkumu groziņos liek kviešu nagetus, vegānu sieru, sojas desertus ar dažādām garšām, sojas desu, sojas dzērienus, kā arī īpašos veģetāros cīsiņus. Ņemot vērā lielo klientu interesi, esam iecerējuši arī nedaudz paplašināt šo produktu sortimentu, lai ikviens pircējs varētu iegādāties visu nepieciešamo," uzsvēra "Maxima Latvija" komercdirektors.

Tāpat "Maxima Latvija" veikalos pašlaik pieejami dažādi sojas krēmi, kūkas, sojas izstrādājumi, tofu deserti un pastētes, un dzērieni, sieri veģetāriešiem un vegāniem, sviests veģetāriešiem, humuss, dārzeņu burgeri un mērcītes.

Mazumtirdzniecības veikalu tīkla SIA "Rimi Latvia" kategoriju departamenta direktors Milans Blūms aģentūrai LETA norādīja, ka "Rimi Latvia" tīklā specializētie produkti vegāniem un veģetāriešiem piedāvājumā ir jau vairākus gadus, turklāt regulāri tiek pārskatīts piedāvāto produktu sortiments, lai to varētu paplašināt ar dažādiem jaunumiem. "Šobrīd mūsu sortimentā ir vairāk nekā 70 šādu produktu un plānojam līdz gada beigām šo skaitu palielināt. Novērojam, ka visbiežāk tie tiek iegādāti līdzās citiem ikdienas produktiem, piemēram, svaigiem, konservētiem vai saldētiem augļiem un dārzeņiem, graudaugu produktiem un citiem, kas ir neatņemama uztura sastāvdaļa ikvienam pircējam, tostarp vegāniem un veģetāriešiem," uzsvēra Blūms.

Vērtējot pieprasījuma tendences, viņš sacīja, ka kopumā pieprasījums pēc minētajiem produktiem pēdējā gada laikā saglabājies nemainīgi augsts. Produktu grupas, kurās redzams papildu pieprasījums, ir dažādi saldie un sāļie kulinārijas izstrādājumi. "Mūsu sortimentā šobrīd ir septiņas dažādas kūkas, kruasāns, maize un saldētas picas vegāniem, kā arī dažādi saldumi," teica Blūms.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Rimi Latvia" paplašinājis piena produktu sortimentu, klientiem piedāvājot dažādus piena aizvietotājus un dzērienus, auzu krējumu, sojas majonēzi, desertus un sojas jogurtus, kuru apgrozījums pēdējā laikā palielinājies pat par 230%. Tāpat "Rimi Latvia" veikalu plauktos atrodami arī četru veidu sojas sieri, kas, pēc Blūma teiktā, ir viena no produktu grupām, ko šā gada laikā uzņēmums plāno palielināt, līdzās citiem jaunumiem, piemēram, vegānu sieriņiem. Tāpat viņš atzina, ka vasarā īpaši iecienīti ir sojas saldējumi.

Starp klientu iecienītākajiem veģetāriešu un vegānu pārtikas produktiem "Rimi Latvia" kategoriju departamenta direktors minēja arī dažādus gaļas aizvietotājus, tāpēc sortimentā jau ilgu laiku atrodami tādi produkti kā cīsiņi, nageti, desa un šnicele veģetāriešiem, no kuriem populārākie ir desiņas veģetāriešiem un nageti vegāniem.