Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Bērnu tiesību aizstāvji pēdējā pārbaudē "Ainažos" pārkāpumus neatklāja

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pēdējā plānveida pārbaudē par bērnu tiesību ievērošanu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" 2016.gadā pārkāpumus nekonstatēja, informēja inspekcijas pārstāvis Taivo Trams.

Tajā pašā gadā tika veikta arī bērnu tiesību ievērošanas pārbaude, pamatojoties uz iesniegumu. Iesniegumā sniegta informācija par vienaudžu savstarpējo vardarbību slimnīcā pret vienu bērnu, tomēr, veicot pārbaudi slimnīcā, iesniegumā minētā informācija neapstiprinājās.

Vienlaikus Trams informēja, ka no pagājušā gada VBTAI atbilstoši kompetencei veic pārbaudes psihoneiroloģiskajās slimnīcās, pamatojoties uz saņemtajām sūdzībām. Pērn slimnīcā veikta viena bērnu tiesību ievērošanas pārbaude, pamatojoties uz saņemto informāciju, kurā norādīts uz slimnīcas personāla un pacientu vardarbību pret vienu bērnu. Veicot bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi, saņemtā informācija neapstiprinājusies.

VBTAI vērsa uzmanību, ka, pārbaudot saņemtos iesniegumus, tiek veiktas pārrunas gan ar slimnīcas personālu, gan pacientiem, kā arī izskatīta ar saņemto informāciju saistītā dokumentācija.

Uz jautājumu, vai VBTAI nebūtu jāiesaistās slimnīcā "Ainaži" konstatēto pārkāpumu risināšanā, ņemot vērā, ka konstatēti būtiski bērnu tiesību pārkāpumi, Trams norādīja, ka tiesībsargs Juris Jansons iesniedzis informāciju Ģenerālprokuroram, kurš atbilstoši kompetencei vērtēs iespējamos pārkāpumus. "Izskanējusī informācija liecina, ka iespējamie pārkāpumi prioritāri saistīti ar ārstniecības procesu, ko VBTAI nevar vērtēt," piebilda inspekcijas pārstāvis.

Kā ziņots, saistībā ar Veselības inspekcijas (VI) un tiesībsarga konstatētajiem pārkāpumiem slimnīcā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināta slimnīcas valdes locekle Balode. Viņa pati visus pārmetumus noraida.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš žurnālistiem sacīja, ka pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Viņš norādīja, ka tiek runāts par pārkāpumiem fiksācijas ilgumā un pārtraukumu apmēra.

VI direktore Indra Dreika trešdien preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Savukārt VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško teica, ka patlaban darbam slimnīcā "Ainaži" piesaistīti speciālisti no Rīgas, turklāt ministrija darīs visu savu iespēju robežās, lai slimnīcai piesaistītu nepieciešamo personālu.

Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons preses konferencē teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti arī iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.