10 MĪTI par diabētu; riski un padomi, kā izvairīties no saslimšanas

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

3.lapa

Mīts Nr. 3: Cīnoties ar diabētu ir jāievēro diēta
Veselīgs ēdiens - tā nav īpaša diēta, kur jāiegādājās dārgi produkti, pārtikas piedevas vai īpaši jāsagatavo - tas ir vienkāršs, veselīgs mājas ēdiens no vietējiem produktiem, mērenība un regularitāte ēšanā, mazliet dvēseles tā sagatavošanā, domājot par tiem, kas to ēdīs. Laut tas būtu viens cilvēks, kurš gatavo sev - tas ir ļoti svarīgi. Nozīmīga ir noskaņa maltītes laikā, kad ēdiens tiek baudīts mierīgi un jaukās sarunās, ģimenes kopā būšanā vai cieņā pret sevi, pat, ja nav ar ko dalīt šo maltīti. Kurš gan ir vēl tuvāks par sevi pašu! Šis ēdiens taču dos spēku un labpatiku vismaz tuvākās stundas laikā, tādēļ ir vērts pacensties. Labas domas tā laikā!

Uztura efektivitāte ir ļoti svarīga, izvēloties katram pacientam savus mērķus, sevišķi slimības sākumā. Labi sabalansēts uzturs, izslēdzot viegli asimilējamos ogļhidrātus (vienkāršos cukurus), alkoholu. Sāls ierobežošana pacientiem ar arteriālu hipertensiju. Svarīgākais ir normalizēt ķermeņa masu, nepieļaujot atkārtotu svara pieaugumu, lipīdu rādītāju sakārtošana. Kopumā uzturs 2. tipa cukura diabēta pacientiem sevišķi neatšķiras no veselīga uztura jebkuram cilvēkam. Arī proporcijās starp dažādām produktu grupām. Svarīga ir ģimenes sapratne un iesaiste šajā dzīvesveida maiņā. Tuvāko atbalsts.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais