10 MĪTI par diabētu; riski un padomi, kā izvairīties no saslimšanas

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

11.lapa

12. novembrī bezmaksas pārbaudes Rīgā
Latvijas Diabēta asociācija organizē divus pasākumus, kuru ietvaros “Diabēta skola” piedāvās bezmaksas cukura un holesterīna mērījumus, kā arī informācijas materiālus un īpašas atlaides produktiem, kas atvieglo diabēta pacientu ikdienu. Plkst. 9.00-11.00 pasākums notiks Vidzemes priekšpilsētas sociālā dienesta telpās, Rīgā, Vidrižu ielā 3, un plkst. 12.00-15.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Pļavnieku filiālē, Rīgā, Salnas ielā 8.

Īsi par diabētu

Diabēts ir vielmaiņas traucējumi, kad organisms nespēj pareizi uzglabāt un izmantot vielu, kas paredzēta enerģijas iegūšanai - glikozi. Glikozi, kas nepieciešama visām ķermeņa šūnām, asinis transportē ar hormona, insulīna palīdzību (to ražo aizkuņģa dziedzeris).Dažreiz ķermenis neizstrādā pietiekamu insulīna daudzumu vai arī insulīns nestrādā tā, kā nepieciešams. Glikoze paliek asinīs un nenonāk līdz šūnām. Glikozes līmenis asinīs kļūst pārāk augsts (hiperglikēmija) un var novest pie diabēta. Ar laiku asinīs paaugstināts glikozes līmenis var radīt problēmas ar veselību. Kaut gan diabētu nevar izārstēt, ar to iespējams normāli dzīvot.

Šai slimībai ir divi galvenie iemesli:

Organisms izveido pārāk maz insulīna vai to neveido vispār. To sauc par 1. tipa diabētu jeb insulīnatkarīgo cukura diabētu (IACD). Šāds diabēta veids ir ļoti rets, tas tiek uzskatīts par autoimūnu saslimšanu, kas saistīta ar ģenētiku un ekoloģiju.
Jūsu ķermenis nespēj izmantot paša saražoto insulīnu. To sauc par 2. tipa cukura diabētu. Visbiežāk tā ir iegūta slimība. Tā tiek asociēta ar vecumu, aptaukošanos un mazkustīgumu.
Nepastāv nekādu iespēju (vismaz līdz šim) iegūt pirmā tipa diabētu, taču izvairīties no otrā tipa cukura diabēta ir pilnībā iespējams.

Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais